За всички, които са "Нови в майнинга"

Помощ за начинаещите в биткойн и миньорската дейност

Модератор: Moderators

За всички, които са "Нови в майнинга"

Мнениеот dob » 31 Дек 2017, 12:40

Здравейте,

Откривам тези тема, като мисля, че ще помогна на хората открили този форум и няма да дублира добре познатата ни "Какво е биткойн" и "Ръководсво за начинаещи", аз ще ги улесни при навлизане в нашето малко общество!

Така!

На всички - ДОБРЕ ДОШЛИ, които са решили да създадат тема от сорта - Нов съм в майнинг, Нов съм помагайте, Имам такава конфигурациа /домашен компютър/, мога ли да копая с него и колко ще изкарвам /най-често тук се постват едни спецификации включващи и марката и модела на мишката/ и ВСИЧКИ ПОДОБНИ - НЕ ГО ПРАВЕТЕ.

ПЪРВО ПРОЕЧТЕТЕ - "Какво е биткойн" и "Ръководство за начинаещи" и още една две подобни теми!

Ако въпреки това имате въпроси, а такива възникват винаги, хубаво е да не поствате тема съдържаща: ПОМОЩ, ПОМАГАЙТЕ, ПРИЯТЕЛИ и др. подобни - помага се на човек, който с дави, болен е, има финансови затруднения, има опасност да измръзне или подобни житейски ситуации, но помощ за печелене на пари е друго и по-скоро не бих го нарекъл помощ!

Пример - представете си, че влезете в дилинг офис на голяма банка и се обърнете към дилърите там с думите: "Помощ, помагайте искам да трейдвъм валути и да печеля пари" - просто ще ви се изсмеят и ще повикат охраната!

Та, ако имате въпроси, ги поставете, след като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО:
- сте ги поставили /на български и на английски/ на Гоогле;
- потърсили сте във форума това, което ви интересува;
- прочели сте внимателно всички Q and A, Туториал, Хелп, Риийдми и всичко останало от съответния сайт или програмка от типа: пул за копане, борса за обмяна на валути, портфейл, софтуер за копане и т.н. - ТАМ ВСИЧКО Е НАПИСАНО, КАТО ЗА НАЧИНАЕЩИ и с малко повече напън на сивото вещество ще получите отговор на въпросите си, без да занимавате аудиторията тук!;
- попитали сте с лично съобщение някой от форума, който ви изглежда, че е наясно с темата, която ви вълнува!

НЕ Е ДОБРЕ ДА ПИТАТЕ "Колко горе долу ще изкарвам на ден, на месец, с тази карта, с този процесор, с тази АСИК машина - това е много трудно да се каже и дори някой да ви отговори, вероятността да познае е мнго малка - ама много МАЛКА. За целта има сайтове, които показват "най-печелившата валута в момента", както и калкулатори в които въвеждате /за съответната валута/: оборудване, цена на ток и други подобни и си ПОЛУЧАВАТЕ САМИ ОТГОВОР, който също е с голямо приближение! - не за друго, а защото има два много важни параметъра, които трудно могат да се предвидят - ЦЕНАТА НА КРИПТОВАЛУТИТЕ /тази, която копаете и основната/ и ТРУДНОСТТА ЗА ДОБИВ - и за двете има предвиждания разбира се, но само предвиждания!
Разбира се въпрос от сорта "абе ти с тоя риг с 6 1070-ки колко етера изкарваш на ден?" е логичен, но по-скоро би било по-логично да е" Колко мегахеша ти прави рига?".

По въпорса за хардуера, ето неща, които със сигурност стават за добив на крипто-валути с профит:
- АСИК машина след 2016
- дъно с 6 PCI слота и съотвената памет, процесор и най-добре SSD диск
- видеокарти - RX 4XX 5XX. R9 3XX, Vega, Nvidia 1060 И НАГОРЕ
- захранвания, които покриват разхода на ток на тези от горните железа, които сте си избрали /кумулирано/ + 10% резерв
/тук ще помоля, колегите, ако съм пропуснал нещо или сгрешил, да ме допълнят, коригират/

ВСИЧКИ ДРУГИ НЕЩА МОЖЕ И ДА СТАНАТ, ама не си заслужава, затова си спестете въпроси от типа "имам видеокарта R9 270, мога ли да добивам с нея?" - ДА МОЖЕШ, но не си заслужава, може само да се учиш с нея!

Мисля, че тези напътствия ще са ви от полза, ще ви помогнат да ви обърне някой внимание и да не станете обект на подигравки /все пак тук охрана няма/!

Поздрави и успех!

И помнете, както ми каза на мен един човек, когато бях новобранец /защото всички тук сме били/ - без труд няма медец!
Последна промяна dob на 26 Фев 2018, 21:05, променена общо 3 пъти
dob
 
Мнения: 299
Регистриран на: 22 Мар 2014, 10:22

Re: За всички, които са "Нови в майнинга"

Мнениеот puffyto » 31 Дек 2017, 13:57

Чудесна тема.Браво на автора.Надали някой от "новите" ще прочете първо нея преди да зададе някой въпрос, но все пак ми допада идеята.
Аватар
puffyto
 
Мнения: 130
Регистриран на: 31 Мар 2017, 13:51

Re: За всички, които са "Нови в майнинга"

Мнениеот jamiemirror » 31 Дек 2017, 15:03

- АСИК машина след 2016


С редки изключение като KNC Titan, Antminer S7 ...
jamiemirror
 
Мнения: 518
Регистриран на: 24 Окт 2017, 11:42

Re: За всички, които са "Нови в майнинга"

Мнениеот stylius » 31 Дек 2017, 18:54

:clap: Отлична тема. Ако може да се pin-не към началото на раздела, че да не отича по другите страници.

Иначе за захранването ще добава освен мощността (Watt), да се гледат и броя PCIe 6+2(8pin) изходи и дали ще са достатъчни да захранят всички карти. Много често захранванията отговарят на мощност, но не и на брой PCIe изходи.
stylius
 
Мнения: 202
Регистриран на: 08 Юни 2017, 19:52

Re: За всички, които са "Нови в майнинга"

Мнениеот papi92 » 05 Яну 2018, 13:39

Добре започната тема с потенциал да се развива.

Аз лично не съм съгласен с изискването за 6 PCI слота. Много може да се спори да ли е по добре 3, 4, 6, 12 и така на татъка. R9 също не е само за учене, ами си е пълноценна карта за майнинг. На моменти е по доходоносна от 1070. Защо включваш 4 серия цялата като в нея има 460, но не включваш 1050TI, като възможен вариант?
BTC: 1papi29c5HTMyFsmwVxFPKn6yfzcGPGeB
papi92
 
Мнения: 172
Регистриран на: 26 Сеп 2013, 19:20

Re: За всички, които са "Нови в майнинга"

Мнениеот Mateev » 05 Яну 2018, 15:43

На линка по-долу има един превъзходен ориентир за възможностите на всяка една графична карта и за потенциала на доходите, които тя може да ви носи. И ако си направите една табличка на Excel, в която сложите в едната колонка прихода от дадена карта, а в другата - нейната цена в БГ, след това с една елементарна формула ще откриете, че много хора в този форум живеят в самозаблуда относно ефективноста на дадена карта. Например Radeon RX 570/580 съвсем не са най-изгодните за копане карти. Има други карти, които свободно се продават в БГ и залежават по магазините, които обаче са по ефективни като доход (след изваждане на разходите за електроенергия).

https://www.nicehash.com/profitability-calculator

Хубавото на този калкулатор е, че директно ви изчислява приходите в левове за всяка една карта, след изваждане на цената на електроенергията, която тази карта гори. Статистиката е натрупана от реални потребители, които копаят с реални карти, и продават своя HashRate на NiceHash по пазарни цени, най-изгодни към момента. Тоест калкулатора не ви прави мъгляви прогнози, а директно ви казва какви пари са получавали хора с такива карти през последните няколко дена. По-истинско от това няма къде да намерите.
Mateev
 
Мнения: 786
Регистриран на: 20 Дек 2017, 09:55

Re: За всички, които са "Нови в майнинга"

Мнениеот papi92 » 05 Яну 2018, 16:38

Калкулаторите дават моментен или среден доход за изминал период от време. Това не е релевантно за колко ще изкараш в следващите 6 месеца. Месец декември беше доста добър за копаене, януари също не е зле за момента, но част от октомври и ноември не бяха толкова речеливши. Реално погледнато е излишно да се водиш по-калкулатори, защото опитът показва, че нямат нищо общо с истината.
BTC: 1papi29c5HTMyFsmwVxFPKn6yfzcGPGeB
papi92
 
Мнения: 172
Регистриран на: 26 Сеп 2013, 19:20

Re: За всички, които са "Нови в майнинга"

Мнениеот dob » 05 Яну 2018, 22:07

Здравейте,
Предизвиках дискусия, но като гледам в разбирачите, а не в тези за които е темата- те май наистина не четат.

Ето някой неща:
- хардуера - дъно и карти се споменават - пак казвам това е за начинаещи и предложенията ми са към тях - за най-нашумели и известни, ясни, сигурни, популярни и т.н. неща, каквито са 6 pci слотовите дъна и посочените карти /примера за R9 е за модела 270, а не за серията и наистина смятам, че ако сега започваш не би било ефективно да закупуваш такава карта, но по принцип тя си бачка и то даже може да изкрва пари!/
- за доохода/профита/сухото - пепи92 ме е разбрал - отговорът е пак за начинаещите - те веднага питат "колко ще изкарам?" - това е почти невъзможно да се каже /особено, ако питаме за доход във фиат!/, може с някаква точност да се каже какво в бтц или етер или друго може да се изкара в следващите месец два три, НО за левове забравете - ето и пример за вас:

- копали сте януари - 15-20-ти декември, 2017 г. - продавали сте всичко накопано ежеседмично или айде ежемесечно и сте си плащали тока, водата и бензина с тези пари - дохода за периода ви е х;
- копали сте същия период и сте продали всичко на края му /15-20 декември/ - дохода ви е поне 15*х

как тогава бихте обяснили през януари 2017 на едни "Нов в майнинга" колко ще изкара/изкарва/печели/кяри и т.н. през 2017 г.? -- и да ви припомня, че междувременно се появиха и изчензха разни PASCAL - MASCAL и други бързо доходни шитове, които, ако човек се е усетил е можело да дигне още дохода, а знаете ли дали такива зайци ще изкачат от храстите и през 2018 г.?.

... става много опасно, ако той /новия/ реши да даде всичките си спестявания за железа и продаде накопаното в края на 2018 г., но тогава нещо станало и печалбата не е 15*х а взела че станала х/15, защото то две еднакви години няма, нали знаете!

...
dob
 
Мнения: 299
Регистриран на: 22 Мар 2014, 10:22


Назад към За Начинаещи

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 2GOOD, AJB, Google [Bot], Shmitkata, shulio