Какво е Биткойн Майнинг

Помощ за начинаещите в биткойн и миньорската дейност

Модератор: Moderators

Какво е Биткойн Майнинг

Мнениеот kopacha » 03 Дек 2014, 14:41

КАКВО Е БИТКОЙН МАЙНИНГ
Богомил Петров Петров

Преди да започнете да четете искам да ви информирам, че съм се постарал да напиша всичко на възможно най- лесен и разбираем език и съм ограничил до минимум информацията!
Може би всеки от нас преди първата му "среща'' с биткойн си е задавал въпроса какво е биткойн?
Биткойн е първата виртуална валута която се използва като платежна система основана на Р2Р разпределена мрежова архитектура- или казано на по- достъпен език Биткойн е международна валута служеща за разплащания във цял свят, която е децентрализирана и контрола върху нея е изцяло породен от използването и между самите биткойн потребители (P2P).
Трудно е да се каже със точност кога точно стартира биткойн във мрежата, но за появата му се смята началото на 2009г. Биткойн е създаден от Сатоши Накамото. Зад това митично Японско име стои програмист, псевдоним или група от програмисти, трудно е да се каже тъй като никъде няма официални документи които да увековечат създаването на биткойн. Едно е сигурно – биткойн набира невиждана скорост, от тогава до сега и навлиза все повече и повече във световната икономика.

Може би вече се питате как работи тази интернационална валута и то без банки? Без централизиране? БЕЗ ИНФЛАЦИЯ? Идеята е в това, че за да се добие биткойн, се изчислява чрез специализиран хардуер SHA256 алгоритъм който е създаден със вградена дефлация т.е колкото повече се добива (изкопава) толкова по-сложно става това добиване. Освен това в обръщение са предвидени да се пуснат 21 милиона Биткойна, което също гарантира, че валутата няма да бъде изядена от инфлация. Към днешна дата в обръщение са пуснати (изкопани) малко над 13,5 милиона биткойна.
От гледна точка на потребителя, Биткойн не е нищо повече от мобилна апликация или компютърна програма, която ви осигурява Биткойн портфейл и ви позволява да получавате и изпращате биткойни. Ето така работи Биткойн за повечето потребители
Анонимността на Сатоши Накамато често повдига необосновани опасения, много от които свързани с неразбирането същността на отворения код, който Биткойн използва. Протоколът и софтуерът на Биткойн се публикуват открито и всеки разработчик по целия свят може да го разгледа или да направи своя собствена модифицирана версия.
Зад кулисите мрежата Биткойн споделя публично книга, наречена "блок-верига" blockchain. Тази книга съдържа всяка транзакция, която някога е обработвана, което позволява компютърът на потребителя да провери нейната валидност. Автентичността на всяка транзакция е защитена с цифров подпис, кореспондиращ с адресите на изпращане, което позволява на всички потребители да имат пълен контрол върху биткойните, които напускат сметката им. В допълнение, всеки, който може да обработва транзакции с използване на изчислителната мощ на специализиран хардуер печели биткойни за тази услуга.
Ако Ви е направило впечатление, използвах думата "копаене" (minning) няколко пъти по нагоре. Това не е измислен термин от мен, а всъщност сърцето на биткойн! Добиването на биткойн става само и единствено чрез копаене! Копаенето всъщност представлява изчисляване на SHA256 алгоритъма на биткойн. Колкото повече биткойн се добие (изкопае) толкова по трудно става добиването му за напред. Точно поради този факт сигурно се досещате вече, валутата е защитена от инфлация. Или по просто казано, ако вие сте мулти милиардер и си купите хардуер за копане за милиарди, няма да умножите парите си значително тъй като сложността след това ще се качи главоломно. Сложността (difficulty) и Скоростта(Hashrate) която се измерва във гигахашовe, терахошове и производните им (GH/S , TH/S) всъщност определят Цялата Биткойн Мрежа. В момента скоростта на копане на мрежата е малко под 250PH/s. Разбира се това не е константна величина като сложността, тъй като се определя от броя "копачи" които добиват в момента. От началото ( Януари 2009 ) до сега скоростта е нараснала стотици милиарди милиарди пъти. Също Ако разгледате диаграмата на добива спрямо годините ще забележете въпреки главоломните скорости със които всеки копач ( човек който добива биткойн:) разполага как добива е намалял във пъти. Можете да видите диаграмата на този линк:
https://blockchain.info/bg/charts/total ... 0&address=
Може би вече се питате кога в крайна сметка тази мина ще се изчерпи ? Кога тези 21 милиона ще се изкопаят? Като имаме в предвид темповете със които сложността нараства ( а може и да намалява, нещо което се случи днес, а не беше се случвало от 3 години) и това че на 4 години възнаграждението намалява наполовина(към днешна дата то е 25 биткойна за блок) можем да запазим спокойствие, и да оставим този проблем да го разрешат пра пра внуците ни. Разбира се това е прогноза спрямо сегашните темпове на развитие на мрежата.
Всъщност ако се замислим чисто икономически, Би трябвало биткойн да става Все по скъп и по скъп и по скъп (както златото и петрола), тъй като той става все по труден за добив. И ако погледнем назад във времето и се върнем още в самото начало когато, 5000 биткойна струваха 20 цента, и погледнем в днешно време когато 1 биткойн струва около 380$ ще разберем, че в този ред на мисли сме прави. Всъщност интересен факт за тези които не знаят, е че това не е най- високата цена от момента на създаването му. Преди точно 1 година цената на биткойн премина 1000$ за биткойн. За малко повече от месец стойността му се изстреля със близо 8 ПЪТИ. След което не толкова бързо започна да пада цената. От около 2-3 месеца наблюдаваме тенденция за запазване на този курс (около 380$ за Биткойн). Като цяло цената на биткойн все още се влияе много силно от спекулации на пазара и към днешна дата никой, не може да каже дали цената на биткойна ще скача или ще пада за жалост.
Интересен факт за хората които за пръв път стъпват във света на биткойн, е че той не е единствената криптовалута в момента? Има стотици виртуални валути които се назовават със общото име (AltCoin) от алтернативни валути. Като утвърдил се вече аналог на биткойна са Лайткойн, Догекойн, Дарккойн, но няма да навлизам в подробности тъй като ще Ви объркам просто го отбелязвам като факт.
Сигурно мнозина от вас се питат добре как да започна да копая биткойн? И това е правилният въпрос, тъй като в началото идеята на Сатоши е била точно, всеки да добива биткойн със домашният си компютър, но за жалост това става невъзможно още от самото начало, тъй като колкото повече се копае, трябват по мощни машини за хаширане които много бързо изместват изчислителната мощ на процесора на домашното PC или лаптоп (която за този тип алгоритъм всъщност не е много голяма). Когато аз започнах да се занимавам със копане (Януари 2012) На "мода" бяха Видео-картите. Моята първа карта правеше заветните 0,75GH/S s и ми носеше по 1 биткойн на ден (който аз гордо продавах за по 5 евро :) ) Година по късно бяха започнати да се заменят , от така наречените ASIC или това са специализирани машини за копане. Аз успях да се сдобия със първите ми ASIC Едва през лятото на 2013, тъй като в началото бяха много много много много трудно достъпни. А и принципът им на покупка беше също много рисков – пре-ордър (тоест плащаш предварително за нещо преди още то да е създадено. Той приличаше досущ на USB Flash устройство (на вид само:) и копаеше със скорост 0,35GH/s , което беше нечувана скорост за консумацията му от 2,5W спрямо видео картите ми които им трябваха по 250W за 0,75GH. Горе долу около 50 пъти беше по ефективен от видео картите. Е аз вече определено не добивах по 1 биткойн на ден, но въпреки всичко звучеше много обещаващо тъй като и цената беше станала от 5евро 105евро (през април 2013г. се случи първия скок на цената на биткойн). В началото на есента на 2013г, се появи и първият ASIC българско производство (но не и последния). Започна нова ера във копането на биткойн и масова подмяна на хардуер навсякъде по света. В днешно време година по късно, и ASIC вече е на път да залезе, тъй като са необходими огромни мощности за добиване дори и на 1 биткойн за МЕСЕЦ. Към днешна дата ще ви бъдат необходими над 2.6TH/s мощ за добива на 1 биткойн за цял месец, и като имате предвид че за производството на такава мощ ще Ви бъде необходима и значително количество електроенергия. В момента най – модерните устройства на пазара които въобще не са евтини имат ефективност около 0,4W/gh което ще рече че са ви нужни над 1KW електроенергия при нон-стоп работа. Което при сегашните цени на тока и сегашният курс на биткойна никак не е малко! За щастие или за нещастие:) не мога да Ви отговоря все още на този въпрос се появиха така наречените Cloud сайтове. Това са сайтове които предлагат 3 в 1 услуга. Или с две думи :) даваш една сума пари и започваш да взимаш пари – разбира се това също крие много рискове които може би сами се досещате какви са:) Не знам дали това е "новата ера" във копането, но в момента аз поне копая по този начин (няма да казвам къде за да няма продуктово позициониране, но лесно ще се досетите ако разгледате малко форумът където съм качил статията:)
И въпреки всичко ако все още не сте изгубили интерес ще се опитам да опиша процеса стъпка по стъпка. Първо ще започна със това, че за да притежавате биткойни най – лесният начин да се сдобиете с тях е да ги закупите от някоя борса. Има множество български биткойн борси във България и процеса е опростен, до минимум (за няколко минути става покупката). За да си закупите биткойни, ви е нужен Портфейл който има номер: който изглежда по подобен начин:
16cjAkzM7dRn8DTe6FFXRj4oUGQB4VAAWT
(това примерно е моят частен адрес на който аз мога да получвам биткойни)
Тъй като живеем във времето на смартфоните, към този код има и една картинка, така наречото QR Изображение което ако имате смартфон, Ви позволява само чрез насочване на камерата към QR изображението да въведете този код aко не ви е удобно да използвате copy и paste:) За създаването на портфейл можете да използвате сайта http://Blockchain.info или да си изтеглите програмата Bitcoin Core, но за нея ще са Ви нужни поне 20GB тъй като трябва да свали цялата верига транзакции. Лично аз използвам първият вариант по удобен ми е, безплатен е, а и не ми заема място на иначе малкото SSD :) Това е, и за не повече от няколко минути можете да се сдобиете с портфейл, да закупите биткойни , и да започнете да си купувате със тях стоки или да спекулирате световните пазари:)
Сега ако желаете обаче, вие да си произведете биткойните (т.е да си ги изкопаете:) и да подпомогнете биткойн мрежата. Вариантите са два, да си закупите специализирани устройства ASIC или да използвате Cloud услуги на някой сайт. Ако изберете първия метод , Освен първа точка(да си направите портфейл), ще ви бъде необходимо на първо място да се сдобиете със хардуер подходящ за копане. В днешно време няма да ви бъде трудно тъй като раздел продажби, както и сайтовете за продажби са пълни със такива.По скоро въпроса е до колко ще бъде изгодно това което ще закупите освен ако не работите в енергото-майтапя се разбира се:)
След като се сдобиете със хардуер, ще ви бъде необходимо да се регистрирате във басейн за копаене(питайте чичо Google за басейн той ще ви каже някой по известен:) . Басейна е място където се обединяват мощностите на множество копачи, за да може по бързо да получават своята печалба, тъй като заплащането в биткойн мрежата става за пресмятането на един блок, за който получавате 25BTC което е огромно възнаграждение и се разпределя спрямо участниците във басейна които са участвали в изкопаването на блока.
Има и вариант да копаете соло, тоест сами да се борите за блок, но тогава ще получите заплащането си много много много бавно, а може и да имате късмет и да стане много бързо и да забогатеете :) Всъщност съществува вероятност да хванете блок при копане на "соло" дори и с нищожна мощност, тъй като като цяло същността на копаенето е нещо като лотария – Повече скорост, повече билетчета в урната, но нищо не ви пречи, да спечелите и от едно билетче нали? Е малко вероятно, но все пак възможно? Няма да ви говоря повече за соло тъй като ще ви объркам съвсем ако все пак решите да копаете по този начин разпитайте из форумите ще намерите достатъчно материали!Ако ви интересува моето лично мнение, аз лично винаги съм копал само във басейни, но пък познавам хора които са удряли блок на соло:)
И така след като си изберете метода на копане, включвате хардуера в контакта, конфигурирате и Честито вие изкарахте 0.000001 BTC вече :) Започвате да изкарвате стотинки (BTC) веднага (ако копаете в басейн разбира се, ако е соло чакате голямата риба :) Не звучи сложно нали? След това намирате в басейна опцията за WITHDRAWAL (теглене ) и си пишете адреса на портфейла който сам сте си създали.
И за финал искам да Ви поздравя, че сте решили да използвате услугите на биткойн, тъй като аз силно вярвам, че бъдещето на разплащанията е в тях. Колкото повече хора използваме биткойн той става по силен, и по трудно уязвим за спекулации.

Желая късмет на всички бъдещи копачи, инвеститори и обикновени клиенти на биткойн!

KOPACHA
Член на Bitcoinbg.eu
kopacha

Re: Какво е Биткойн Майнинг

Мнениеот LT530 » 04 Дек 2014, 22:27

Биткойн мaйнинг за неспециалисти

Много от Вас са чели в Интернет пространството или са попадали на възможност за плащане с нещото наречено Биткойн. А и вероятно са си задавали въпроса какво се крие зад това. Ако прочетете този текст до края може би ще проявите по-голям интерес по темата а може да станете дори и привърженик на всичко това. Но преди да продължите, свалете шапката на недоверието и поставете тази на Любопиткото и ще започнем с въпроса,

Какво е това Биткойн?

Биткойн е просто една велика идея! Величието на тази идея доведе до революция в мисленето на хората от века на Интернет и информационните технологии. Тази идея дава свободата да извършват плащания без ограничения наложени от банки държави или финансови институции. От практическа гледна точка Биткойн е Платежна система.

В далечната 2008 година човек или група от хора публикуват документ които описва практическата реализация на идеята за нова платежна система. Година по-късно през 2009 се появява и първата версия на софтуера с който тя се реализира. Документа и софтуера са подписани с името Сатоши Накамото ( Satoshi Nakamoto ), а софруера носи името Bitcoin. И сигурно вече си задавате въпроса "Е какво от това? С какво може една идея и един софтуер да са толкова гениални?" За да стане по-ясно нека да видим как работи една банкова система за плащания.

Докато седите удобно в любимият си стол в събота вечерта и унило разглеждате поредния онлайн магазин изведнъж забелязвате нещо което копнеете да си купите. И дори го има в любимият ви цвят! Какъв късмет. Трескаво пишете адреса за доставка, и докато потривате доволно ръце от невероятната сделка която ще направите установявате, че търговеца приема само плащане с банков превод. Ами сега? Банката ще започне да работи с клиенти в понеделник, онлайн превод дори и да бъде направен веднага, ще бъде извършен едва след 10 часа отново в понеделник... Разбира се това което описах е възможно най-лошият вариант. В същност една банкова платежна система има много възможности като дебитни и кредитни карти, интернет банкиране и други. Но която и възможност да използвате вие няма да сте анонимен, рано или късно ще трябва да внасяте средства в брой или ще трябва да изчаквате известно време преди плащането което сте направили да бъде потвърдено.

Идеята на Сатоши Накамото променя точно тези три неща -незабавно плащане и потвърждение в рамките на 20 мин., пълна анонимност както за получателя така и за плащащия и използване на средство което няма физическо изражение, а само виртуално. Това с което ще платите не може да се пипне, няма реална форма...то е напълно абстрактно. И става само с едно натискане на бутон.

В документа който той публикува описва нещо като Електронна Главна счетоводна книга. ( Ако не знаете какво е главна счетоводна книга, най-общо това е документ в който се описват всички приходи и разходи на даден човек, фирма, семейство и т.н. Примерна книга със записки може да видите на картинката )

Изображение

Накамото също така описва и начинът по който тази книга ще се съхранява в децентрализирана мрежа от компютри (P2P), правилата по които записите ще се нанасят в нея, как ще се появават тези виртуални пари и много други подробности. Всичко това носи името Биткойн протокол и в следващите редове ще се опитам да ви обесня как точно работи.

Представете си една тетрадка с безкрайно много листи като за примера началните страници са запълнени. Всеки запълнен един ред има сума, откъде е дошла тази сума като ред и страница, при кого е отишла, каква такса е платена и подпис на този който е попълнил реда. Това е една транзакция. В края на всяка страница има един ред с подпис на този който е потвърдил всички записи в страницата и една сума която няма описано откъде е дошла. Тази сума съдържа и всички такси от страницата. Описаната страница представлява един блок от веригата блокове в Биткойн, а самата тетрадка е веригата. Това е Главната Счетоводна книга на Сатоши Накамото. Всеки който има сума и запис в нея може свободно да оперира като нанася нови редове докато сумата не стане нула. Когато казвам свободно единственното което го ограничава е да може да подпише реда с което удостоверява, че сумата е негова и той я преотстъпва на друг. Може да се напише много за тези страници, но нас ни интересува последния ред - този с който се удостоверява верността на цялата страница! Ще видим как страницата от нашата тетрадка се обръща и се започва нова. Ще разберем какво е това блок от веригата на Сатоши Накамото и защо всичко записано в блока е необратимо или

Какво е Биткойн майнинг?

Да изиграем една игра. Аз ви давам един пъзел който вие трябва да наредите. След като го наредите аз ще ви дам нов. При всеки ваш успех получавате и правото да разполагате с нещо и да го използвате като го преотстъпите на друг в замяна. Интересно нали? На вас ще ви трябва някакво време за да наредите пъзела. Но аз съм хитър и ако видя че се справяте твърде бързо, следващия път ще ви дам малко по-труден за нареждане. Разбира се, ако не се справите достатъчно бързо следващия път аз ще ви дам по-лесен пъзел за да ви улесня в подреждането. Тази игра ще наречем Биткойн майнинг и тя подробно е описана от Сатоши Накамото. Помните го нали?

Реално описаното от него е намиране на число, но за нас е важна идеята. А тя е да се реши една задача за определно време и след като бъде решена, този който я реши получава правото да разполага с 50 виртуални единици наречени Биткойн. Тези виртуални единици намаляват наполовина след решаване на определен брой задачи докато станат 0. А когато това се случи ще бъдат раздадени или емитирани 21 милиона Биткойн-а. Ако хората които решават задачата се справят твърде бързо, след решаването на 2016 задачи трудноста на задачите които ще получават се увеличава. Разбира се, ако не се справят достатъчно бързо следващите задачи ще бъдат по-лесни. Целта на всичко това е да се намира решение на текущата задача за 10 мин. И да се върнем на нашата тетрадка. Помните ли последния ред на страницата? Този ред се попълва от човека който реши поставената задача, а самото решаване на задачата се нарича намиране на блок от веригата.

Да видим и какво се случва в действителност. Много хора по света търсят поредния блок от веригата. Докато бъде намерен, всеки който разполага с Биткоини може да ги прехвърля на друг. Когато блокът бъде намерен, всички транзакции се запечатват от този който го открие и стават необратими, добавят се в главната книга или биткойн веригата и започва търсене на следващия блок. Като награда за това, че е намерил блока човекът който го е открил получава своите Биткоини като запис в последния ред на страницата на главната книга. Получава и всички такси от транзакциите които потвърждава и запечатва в открития от него блок. Всички които търсят поредния блок се наричат миньори или копачи, а самия процес на намиране се нарича Биткойн майнинг.

Нека да ви успокоя. Решаването на задачата по намиране на блок не се прави от хората, а от техните компютри. В момента повечето копачи търсят блок в така наречените басейни където наградата се разпределя между всички участвали в намирането. Но това е друга тема. В миналото за решаване на тези задачи се използваше само процесора на компютъра. Но в началото на 2013 откриха, че графичните карти се справят много по-ефективно с намиране на блок. Месеци по-късно се появиха и първите интегрални схеми със специфично приложение ( ASIC ) които решават задачите още по-ефективно. Трудноста започна да нараства, но това е част от гениалноста на самата идея - всичко се самонагажда до заветните 1 блок на всеки 10 минути и при последната смяна станахме свидетели на първото намаляване на трудноста от създаването на Биткойн мрежата.

Какво е бъдещето на тази идея? Не знам и не се наемам да дам еднозначен отговор на този въпрос. В момента намирането на блок коства много ресурси и дали това ще продължи само времето ще покаже.

За http://bitcoinbg.eu/
LT530

p.s. Нарочно го пускам след крайния срок за да може Копача с да се възползва от наградата.
LT530

Мнениеот kopacha » 05 Дек 2014, 11:23

Благодаря за жеста ако си от сф те чакам довемера на дондуков 14 да пием по бира с бай ганя и другите от софия
kopacha

Мнениеот LT530 » 05 Дек 2014, 20:26

kopacha написа:Благодаря за жеста ако си от сф те чакам довемера на дондуков 14 да пием по бира с бай ганя и другите от софия

Не съм но оценявам жеста. И не се напивайте... много :D
LT530

Назад към За Начинаещи