Днес ми се наложи да отварям едни кубове титан. вярно че пастата беше вече изсъхнала, но тези температури не са на процесора. Те са на елементите на захранването. Забелязал съм го че ако вдигне над 110 градуса следва спиране на ядрото. Не знам по каква причина.
Също така ядра спират при мигване на тока.
Контакта между охладилната пластина и греещите компоненти е някаква термопроводяща подложка дебела 5-6 мм. Въпросната подложка е слагана набързо и в доста от случаите не покрива изцяло охлаждания елемент.
След смяна на пастата и коригиране местата на подложките успях да сваля драстично температурите. Имаше ядра които вдигаха 100 градуса дори на 200 Mhz ,което е 4 степени по-надолу от фабричните 300 Мхз.
След профилактиката, 300 мхз ги държи на температура под 90 градуса. А рекорда е едно ядро което е на 77 градуса при 325Мхз (което е максимума).Защо не може всички да са като него

(волтажа и честотата на Титан се различава от тези на Нептун)
В един от случаите ,подложката не контактуваше въобще със елемента и се наложи да закривя краищата на пластината, защото ако бях натягал още болта щеше да се огъне много платката под процесора , а това не исках да става.
Занижаването на честотата на ядрата е начин да се пази от прегряване. Ако в стаята е по-топло от 25 градуса , вече не може да се гарантира добра работа и трябва да се вземат мерки.
Тази машина иска около 15 градуса входящ поток за да работи добре.
Не е добра идея да се включи ей така без осигурен еднопосочен път на въздуха. Или трябва да изкарва примерно в комин, или в помещението трябва да си има климатик .