KNC Neptune работи ли правилно ?!

Помощ за начинаещите в биткойн и миньорската дейност

Модератор: Moderators

Re: KNC Neptune работи ли правилно ?!

Мнениеот Metamorph » 03 Окт 2015, 21:30

Доколкото видях през решетките на куба на едната снимка, вътре е същото както на Титан-а.
Днес ми се наложи да отварям едни кубове титан. вярно че пастата беше вече изсъхнала, но тези температури не са на процесора. Те са на елементите на захранването. Забелязал съм го че ако вдигне над 110 градуса следва спиране на ядрото. Не знам по каква причина.
Също така ядра спират при мигване на тока.
Контакта между охладилната пластина и греещите компоненти е някаква термопроводяща подложка дебела 5-6 мм. Въпросната подложка е слагана набързо и в доста от случаите не покрива изцяло охлаждания елемент.
След смяна на пастата и коригиране местата на подложките успях да сваля драстично температурите. Имаше ядра които вдигаха 100 градуса дори на 200 Mhz ,което е 4 степени по-надолу от фабричните 300 Мхз.
След профилактиката, 300 мхз ги държи на температура под 90 градуса. А рекорда е едно ядро което е на 77 градуса при 325Мхз (което е максимума).Защо не може всички да са като него :)
(волтажа и честотата на Титан се различава от тези на Нептун)

В един от случаите ,подложката не контактуваше въобще със елемента и се наложи да закривя краищата на пластината, защото ако бях натягал още болта щеше да се огъне много платката под процесора , а това не исках да става.

Занижаването на честотата на ядрата е начин да се пази от прегряване. Ако в стаята е по-топло от 25 градуса , вече не може да се гарантира добра работа и трябва да се вземат мерки.
Тази машина иска около 15 градуса входящ поток за да работи добре.
Не е добра идея да се включи ей така без осигурен еднопосочен път на въздуха. Или трябва да изкарва примерно в комин, или в помещението трябва да си има климатик .
Metamorph

Мнениеот pepy86 » 05 Окт 2015, 22:11

Нямам климатик засъжаление в помещението и да в стаята е над 25 градуса в момента. За съжаление незнам дали бих се справял с отварянето и нанасянето на корекции по въпросната пластина и чесно да кажа ме е малко старх да не стане на по зле. Иска ми се и на мен да мога да го сложа в по хладно и проветриво помещение , но за съжаленмие нямам тази възможност. В моемнта 3 от кубовете ми при тези занижени параметри и при сегашната температура навън държат 86 градуса , а при другите два е 71 и 77-80 градуса варират. Проблема с жегата в тази стая при всички случай ще изчезне след не повече от месец , защото зимата при работещо парно не вдига над 18-19 градуса макс. Но лятото определено нещата не стоят така. Найстина признавам мен лично ме е страх да ги отворя , освен ако не се наложи да подменя перките което е елементарно. Чудя се на вариант дали да не сложа по един вентилатор на задната решетка временно , който да помага на този вътре- фабричния ,и да изкарва топлия въздух от вътре на вън. Ще опитам и ако свали 3-4 градуса ще е повече от супер. Но засега на тоя етап засъжаление нямам възможност да дам 200+ лева за тези перки NOCTUA които бързо биха ми решили проблема.
Аватар
pepy86

Мнениеот Metamorph » 06 Окт 2015, 09:49

Не ми е хрумвало да засилвам въздухопотока . Харесват ми колко са тихи перките. Не съм чел за нуждата са се сменят , ще видя да прочета. Перка отзад мисля че ще реши проблема, но според мен нещата опират до контактуване на греещите елементи с охладителя. Като изключа едно от четирите ядра на куба, неговата температура става 40 градуса. Другите са 70-85. Значи реално охлаждащата пластина е нагрята до 40 градуса, а мястото на което е датчика стига до 85. За мен това е признак за лошо отвеждане на температурата.

Да не забравяме че праха вътре също пречи на въздушния поток. Трябва да се продухват.
Яд ме е че не нацапах с термопаста двете контактуващи площи. Пластината която отнема температура от компонените , всъщност е и притискаща за процесорния охладител. Обаче зоната им на контакт няма никаква паста. Вярно че площта е голяма ,но все пак . Може да направя един опит.

Между другото - изпълнението на Saturn е същото но там тези компоненти въобще не се прикрепят към радиатор -ей така си стоят на произвола. И все пак температурите им не са критични.
Metamorph

Мнениеот larry12 » 06 Окт 2015, 21:52

Нептуна не е подходящ за начинаещи на които не им се рови по него, какви пари вървят сега ако не е тайна?
Аватар
larry12

Мнениеот pepy86 » 06 Окт 2015, 21:55

Metamorph чета внимателно това което пишеш и да ти кажа може и да се окажеш доста прав. Ще опитам тея дни ще купя един вентилатор за тест по моя вариант и ако не се получи , ще се пристраша да отворя единя куб ако трябва .
Искам само да те попитам как изключваш някои от ядрата в кубовете ? При мен има някои които или са изключени или не работят и ми е любопитно :)

п.п. Естествено ако сметна, че няма да се справя няма да се мъча да правя чудеса от храброст. Все пак съм точно такъв- един начинаещ и нямам особено опит :( :(
Аватар
pepy86

Мнениеот Metamorph » 10 Окт 2015, 22:09

Изключвам ги от настройките, естествено. Давам им "OFF".
Ако не си пипал поне малко схеми по-добре това да не ти е началото :) Все пак е скъпа техника и повреждането и носи загуба на пари-както минали ,така и бъдещи.
Дори и аз се изненадах на тоя материал топлопроводимия дето са го ползвали - не съм виждал такъв досега. Ама му хванах цаката. Как се отлепя, как се почиства...
А пък охлаждащата пластина е толкова дебела, че нямаше как да я изкривя с ръце- чук и наковалня... и концентрация :)
Че то малко му трябваше -2-3 мм. само .
Но пак казвам: само на единият куб беше това. Едвам се е допирало и като го разглобих , вече имаше въздушна междина между тях. Нямаше как , трябваше да го коригирам инак щеше да прегрее.

Направи ми впечатление, че вътре по цялата платка имаше някаква мазна течност ,която беше събрала всичката прах на кълбета. Тая проводима "гума" беше цялата напоена в нея и явно при високите температури се е разтекла навсякъде. Пълна мизерия беше- нямаше как да се продуха защото всичко лепнеше. Наложи се с мека четка да обера навсякъде.
Metamorph

Мнениеот pepy86 » 10 Окт 2015, 22:35

поне евала за труда които си вложил , все пак си се справил с този къб , колко и зле да е било. Де да имаше и на мен кой да ми удари едно рамо :))))
Аватар
pepy86

Мнениеот opper » 11 Окт 2015, 00:09

Пластината се изкривява без проблем, така че контакта със задните волт регулатори да стане добър. В това няма никаква драма. Въпреки това, от моя скромен опит с продуктите на кнц - има случаи в които просто определени волт регулатори работят значително по-топли от други, каквото и да правиш.
opper

Мнениеот upuHka » 13 Окт 2015, 15:45

opper написа:При тези температури се учудвам, че изобщо има работещи ядра този нептун.

:wink: :D xD
нищо не е вечно..
Аватар
upuHka
Spammer

Мнениеот kmetax » 13 Окт 2015, 22:20

1.Режеш радиатори от процесори или нещо подобно
2. Изстъргваш лепенките в/у волт регулаторите и залепяш радиаторчетата с термо лепенка ако нямаш пробвал съм и с всякакво най обикновено лепило- върши работа
3. Сменяш пастата на процесора.
4.С една свинска опаша връзваш зад всеки куб по един вентилатор SUNON 120x 35 mm Maglev - по 14лв. са.
Това направих Аз. На 40 градуса на балкона пликчето с боклука беше се размекнало. Температура на процесорите 48 на волт регулаторите 60/85 нощно/дневно.
Ако ме удари селянин важи ли ми гражданската отговорност?
Аватар
kmetax

ПредишнаСледваща

Назад към За Начинаещи