Общи приказки за Bitcoin и копането

Помощ за начинаещите в биткойн и миньорската дейност

Модератор: Moderators

Re: Общи приказки за Bitcoin и копането

Мнениеот ggeorgiev » 19 Сеп 2013, 12:06

iana_crs написа:......
Та ! - защо се разчита на видеокарти и специализарани процесорни установки за обработка на информацията при копаене?
Имам скромни познания по електроника , справям се с хардуер и съм готов да експериментирам.....
Надявам се да станем приятели !
Благодаря предварително !
Поздрави!

Здравей, и добре дошъл. Разчита се основно на видеокарти и специализирани чипове, понеже се използва един отдавна познат метод на изчисление - паралелно - една задача се разбива на много малки и по-прости задачи, които се смятат едновременно. И за това няма особенно значение колко ти е мощен процесора, а на колко различни парчета може да раздроби задачата. Та 4 ядра - 4 нишки - 4 части от задачата едновременно. Видеокартите (по-специално Радеон) имат достатъчно количество шейдър-процесори (например 7970 има 2048 , което се явява при смятането на процесор с 2048 ядра). Другата особенност е консумацията - направи една проста сметка - един 4-ядрен процесор (например моя ) харчи около 90-95 вата когато е натоварен, а картата ми с 2048 ядра харчи около 200-250 вата - или се получава 3-пъти по-голяма консумация, но за сметка на това 512 пъти по-голяма производителност (грубо). Точно за това се използват видеокарти. При ASIC-чиповете положението е различно - те са създадени да смятат точно определена задача, и понеже няма допълнителни натоварващи функции и е направен специално за това - производителността е огромна спрямо консумацията.
Едит :малко ме изпревариха :)
По-добре корем от бира, отколкото гърбица от работа!
Аватар
ggeorgiev

Мнениеот iana_crs » 19 Сеп 2013, 12:22

Благодаря за бързия отговор !
Определено ми се поизясни на какво да наблегна в момента като четене .
Мисля да проуча устройството , за което ще е най- добре да си купя такова работещо и да го изследвам .
Поздрави!
iana_crs

Мнениеот kopacha » 19 Сеп 2013, 12:24

Колега значи първо най простия отговор на въпроса ти защо 4 ксенона със 5435435 рам, са по лоши от 4 видео карти , а четирите видео карти, се равняват на 8 флашки който струват, 4 пъти по малко от 4 видео карти отговора е прост, а той е CPU - може да прави много видове изчисления, а ASIC-сите(флашки и тем подобни щуротии с които копаем) са специализирани само за един вид изчисления, а именно SHA256. По въпроса с видео картите, там е интересно, че те могат да копаят и останалите крипто валути, но това е друга тема. Като начинаещ копач те съветвам първо да реших какво искаш да копаеш - Биткойн или останалите крипто валути! Моя съвет е да започнеш с биткойн, тъй като е по лесно, поне според мен, тъй като копането с карти за криптовалути, е свързано с овъркловане на карти, охлаждане и тем подобни щуротии , много ток, много мощни захранвания, от друга страна трябва нон стоп да следиш валутите коя да копаеш да не се набуташ, средно ако си нон стоп на компютъра можеш да стигнеш до нива около 400% над това на биткойна, но цената е жестока, от друга страна една видео карта 7970(най изгодните в момента за копане) можеш да я намериш около 400 кинта из продавалниците, ако сметнем да вземеш 10 такива карти ще правиш колкото едно устройство което струва около 350лв , ако го умножиш по 4(ако успееш на 100% да развърташ криптовалутите) излиза че ще копаеш горе доло колкото 4х350лв = 1400лв което е в пъти по малко от 4000 лв за видео карти, а за захранвания екстендери и т.н. да не говорим охлаждане... Но тука има едно голямо но, ако решиш да спреш да копаеш или по скоро нещо не можеш да смогнеш на постоянното покачване на сложността, и решиш да излезеш от бизнеса, видео картите можеби ще успееш някак да ги продадеш на някаква остатачна цена(стига да не е изгоряла някоя;), докато със асиксите ще ти е малко по трудно тъй като щом на теб не ти изнася значи и на другите няма да им изнася, и така нататака, е да вземем например флашките като излязаха стартираха на цена 2 койна това беше около 300 лева, сега вървят по 60 лева, а това беше юни месец :) сам ще разбеш какво ти говоря, но пък сега намериха да се клокват почти двойно, така, че сложно е решението което ти предстои да вземеш. Моя съвет е започни с готови устройства за копане който не изискват някакво по специфично конфигуриране, флашки, авалон (240 флашки), бътерфлай( това са устройства който се равняват на 180 флашки) , също ако намериш някой да ти продаде блейд(40 флашки) или технобит(20 флашки) който би трябвало другата седмица да е наяве вече, е добре, Имай предвид че това с флашките е много относително говорим за скороста тези данни които съм ти дал могат много да варират зависи от редица работи, но това е на кратко. По въпроса с копането надявам си разбрал защо не е ефективно да копаеш със сърварски процесори, е ако намериш някой итаниум :) нз там как е вече, Това е ако имаш въпроси пиши смело, хората ще ти помогнат с каквото могат, ако решиш да купуваш хардуер погледни в обявявите купувам продавам, или пиши на някой на лс при добра цена всеки би ти продал, дори и аз продавам хардуер за копане но това е за друга тема :) това е късмет в това начинание, а между другото, също е хубаво да се запознаеш какво е портфейл, какво са борси за обмен и т.н. :) има многоооооооооооооооооооооооооооооооо за четене
kopacha

Мнениеот Zmejsky » 19 Сеп 2013, 12:27

iana_crs написа:Здравейте !

Дайте , моля , професионално мнение по въпроса , мога да впрегна примерно 4- куад ксеона с много кеш , с много рам!
Поздрави!

Имаше 1 валутка дето се копа само с процесор за сега , може да се пробваш на нея xD
Primecoin - новата криптовалута с пазарна капитализация от над 1 000 000 $
viewtopic.php?f=20&t=180
Аватар
Zmejsky

Мнениеот iana_crs » 19 Сеп 2013, 12:43

ЕЕЕЕЕЕ , спешъл тенкс , колеги !!!
Имам някакво усещане че си намерих мястото тука.
Захапвам на четене !
Дано да пребъде валутката , че да се съберем 2150та година на една маса , с по една пура в уста , с по много биткойнс
ин дъ джобовете , и да си спомняме с носталгия за днешните трудни моменти .
ХАХАХА! - смешно , а? - ама от сърце !
Много запалих по идеята , болен съм ! Голям успех пожелавам на всички , и мнооооого години живот !
Има ли тука раздел хумор ? :lol: :lol: :lol:
Поздрави!
iana_crs

Мнениеот skrubalov » 19 Сеп 2013, 13:00

Ех, началото....
skrubalov

Мнениеот iana_crs » 19 Сеп 2013, 13:09

ААА, дали ? - познато ли ти е? - супер яко ако има съвпадение!
Ама то е ясно че е и ще е трудно , ама е важено началото.
Аз например , в момента , толкоз съм вдъхновен че усещам как ме наляга депресия поради малко финансово безсилие да докарам бързо нещата до там , че да си топля къщата тая зима със сметала , ама до 2-3 дена тука! :lol: :lol: :lol: :lol:
При всички ли тъй беше???
iana_crs

Мнениеот Spoon.Net » 21 Сеп 2013, 18:44

Добър ден. Чисто нов съм във форума и разбира се имам много въпроси :). Реших да не пускам самостоятелни постове, че да не задавам безсмислени въпроси на който трябва да си отговоря сам. Обаче едно нещо много ме гложди .... разполагам с машина на която се застоявам доста. Видеото и е това http://postimg.org/image/jz8tav3sn/ , процесори, рамове и др. няма да коментирам понеже от малкото което разбрах не са важни. Макара видеото да е най слабия компонент в машината ми е любопитно към днешна дата за колко време ще изкопае един биткойн. Благодаря.
Аватар
Spoon.Net
GPU Mining Moderator

Мнениеот Zmejsky » 21 Сеп 2013, 18:58

Za николко , картата не става за копане . Не потдържа опън ЦЛ
Аватар
Zmejsky

Мнениеот 2GOOD » 21 Сеп 2013, 18:59

Съжалявам, че ще те разочаровам но това видео ми се струва че никога през живота си няма да изкопа 1 биткойн, даже мисля че въобще не може да копа понеже няма поддръжка на OpenCL най-добри за копане са Ати картите от 5 серия нагоре.

оп изпреварили са ме :)
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към За Начинаещи