onia написа:Изчетох много за копаенето и както се предполага съм новобранец който още не е започнал и имам да чета още

Въпроса ми е защо плащат и какъв е смисъла да плащат на някой си който си е направил булгарче и си копае bitcoin-и.
Каква роля играе видео картата и защо видео карта а не някакъв друг хардуер като процесор или рам или там нещо друго.
Какво получават те от нас че да ни дават пари.
За първо време го мисли като вид пирамидка, ще ти е по-лесно да го възприемеш, а след това и реалната му цел

Ето ти сега и пример, аз съм в Перу и искам да ти пратя 1000 евро, всяка банка за този превод ще ни издере кожите. През БТЦ/ЛТЦ и прочие това може да стане с минимални такси.
Както 2GOOD каза гледай на BTC като вид стока, при това разменна. Когато се осъществяват транзакции (примерно горната) то някой търси да купи BTC друг да продаде. При увеличаване на търсенето цената се вдига защото монетките са определен брой в цялата система. Т.е плащат ти хора които са търговци.
Защо видео карти? амии аз не се сещам за друга част от компютъра/периферията която да има много процесори, все пак говорим за вид математически операции.