Възможно ли е Риг за топла вода с минерално масло.

Всичко за Биткойн, Лайткойн "копането" басейни, хардуер, софтуер...

Модератор: Moderators

Възможно ли е Риг за топла вода с минерално масло.

Мнениеот charliebg » 27 Май 2025, 13:29

Здравейте колеги.
Макар че минаха над 10 години откакто не съм "копал", но напоследък ми се върти една идея и бих искал да ми "светнете" дали е рентабилна.
В последните години имам бизнес с къща на село - която е обитавана 24/7 (център за лекуване на зависимости) и раполагам с бойлер над 300 литра с две допълнителни серпентини.
Така или иначе сметката ми за ток е над 400 лв. на месец, най-вече от бойлера който е на трифазен ток и хапе доста ток за подържам около 35 - 40 гадуса топла вода.
Та върти ми се в главата да кажем риг на видео карти за крипто - картите потопени в минерално масло, помпа за циркупация, но за охладител ще ползвам една от серпентините на боилера.
Нещо подобно както на това видео, но радиатора е бойлера:
https://youtu.be/EpNERMxvPTk
Дебита на серпентината на бойлера ще доста голяма - входовете са на един цол и мисля, че с темо помпа ще постигна доста голяма циркулация.
Идеята е рига да стане нещо като разширетелен кръг над нивото на серпентината. Според мен ще мога и постепенно да увеличвам риговрте на скачени съдове, но...
По груби възгледи, ако успея да докарам топло масло в бойлера на 50-60 градууса и го изкарам на 25-30 г. това ще ми позволи избощо да не тръгва нагревателя на бойлера, а от страна на риг-а ще копа накакво кипто за търговия или ... добри времена за продажба. Да не говорим че до месец два ще пусна и малко солари за да събирам малко ток в... кофи...
Ако процентите клонат към: защо пък не! - ще са ми е нужен един риг за тестове (демек купувам нещо изгодно) и съвети в днешно време, как става копането ... все пак 10 години не съм бачкал това "хоби"
Поздрави и лек ден
charliebg

Re: Възможно ли е Риг за топла вода с минерално масло.

Мнениеот futureworld » 27 Май 2025, 13:59

Да, но е безсмислено - правил съм го, в момента същия бойлер като твоя го захранвам с 4 бр слънчеви панели на топла вода. За мрачно време и зимата втората (горна) серпентина има 5квт (термални) термопомпа, харчи към 3 пъти по-малко ток от директен нагревател.
futureworld

Мнениеот charliebg » 27 Май 2025, 14:23

futureworld написа:Да, но е безсмислено - правил съм го, в момента същия бойлер като твоя го захранвам с 4 бр слънчеви панели на топла вода. За мрачно време и зимата втората (горна) серпентина има 5квт (термални) термопомпа, харчи към 3 пъти по-малко ток от директен нагревател.

Да съгласен съм за термо панели и солари - фукуса не е толкова към бойлера, колкото към криптото риг, -ове и т .н.
Не бих казал че съм циция за 400 или 500 лв. сметка ток, но мисълъла ми е защо този ток така или иначе дето го черпя да минава през риговете отколкото към нагревателя?!
charliebg

Мнениеот futureworld » 27 Май 2025, 15:01

Защото риговете не изкарват нищо. Затова по-добре си намали сметката за отопление до нула 8 месеца в годината и 3 пъти за останалите 4 месеца.
futureworld

Мнениеот charliebg » 27 Май 2025, 15:40

Ясно.
Поздрави и до скоро.
charliebg

Мнениеот jamesdavidso » 11 Юни 2025, 08:49

Включвам се малко късно, но сметни колко карти ще захранваш с мощността, за която плащаш 400 лв на месец, сметни колко изкопават и каква ще ти е ползата месечно. И аз смятам, че сметката ще ти излезе отлично с една термопомпа.
Аватар
jamesdavidso

Назад към Mining - Общи Дискусии