Здравейте,
Като новобранец във форума, да зачекна тая тема - копането с лаптоп. В началото на тая година разни китайци и руснаци са започнали да копаят с лаптопи на база на Nvidia RTX 30 сериите. Като това, което го дават като характеристики са доста прилични, ако не целим печалба а сравнително краткосрочно изплащане на самия лаптоп. В зависимост от серията 3060, 3070, 3080 стигат от 35 до 60+ MH/s при копаенето на Етериум, при много прилична консумация от около 70 до 120 W и температури пак в зависимост от лаптопа от 55+ до над 70+ градуса, зависи колко са овърклокнати.
Аз имам такъв лаптоп - MSI RTX 3060 като го тествах да видя какво ще изкара. При стандартни настройки (1650/6000 Mhz core/memory) копае с 36+ MH/s и около 66-68 градуса тепература, при 74 W консумация, но при максимално надути вентилатори и е бая шумен. А и дългосрочно не мисля, че може да изкара много време.
Интересното става тук - когато махна зарядното и оставя лаптопа на батерия, настройкоте падат рязко, заради пазенето на батерията, на 1020/5500 и около 58-60 градуса, 31 MH/s и
50 W консумация, като с afterburnera на MSI мога да сваля с още по 500 MHz и получавам тия стойности: 660/5000, 55-56 градуса, 28 MH/s и 48W консумация.
Последните данни поне мен лично много ме устройват, предвид консумацията, температурата и шума. Смятам, че така не се товари кой знае колко излишно и може доста дългосрочно да си работи, ако не 24/7 то поне 12/7, нощем, докато не го ползвам.
В момента, в който сложа зарядното, максималните настройки се връщат. Опитвах с NVidia Inspector да намаля настройките до близки на тези, когато лаптопа работи на батерия. Минималното, което мога да постигна е около 800/5000, хашрейта пада на 28 MH/s, но тепетарурата и натоварването не падат, което ми е много необяснимо.
Някой има ли идея къде може да е проблемът? Ако го подкарам да работи на макс перформънс, докато е на зарядно, все едно работи на батерия ще е супер, т.е. нисък хашрейт, ниска температира и тих лаптоп.
Благодаря предварително!