Постоянни крашове

Всичко за Биткойн, Лайткойн "копането" басейни, хардуер, софтуер...

Модератор: Moderators

Постоянни крашове

Мнениеот Nikolllay » 07 Сеп 2017, 13:08

Колеги, побеля ми косата, моля подскажете...

Причината е понякога е син екран с прична драйвер, понякога син екран с причина WATCHDOG, понякога в claymore изписва Cannot get temperature.

Имам постоянни крашове - default, overclock, undervolt, всякак.
Понякога след няколко минути, понякога след секунди.
Всяка карта е тествана поотделно и няма дефект.

Когато сложа 1 или 2 карти няма проблем, станат ли 3-4 нагоре яко бъг.

Картите са общо 5 - GTX1070 & 1060.
Дъно Biostar TB250 BTC
Захранване CM M1000

ПРОБВАНО: Две различни издания на Win 10, 2 различни драйвера, 2 различни версии на claymore.
Windows-a постоянно има 2 процеса Diagnostic policy service + Windows event log, които товарят от 20 до 50% процесора, понякога и windows interrupt (ако спра предните 2 процеса). И на вата windows-а така става.

Къде е проблема ми според вас?

Ако сте от СтЗ бих почерпил бира, от 2 дена мъка...
Nikolllay

Re: Постоянни крашове

Мнениеот stylius » 07 Сеп 2017, 16:34

Провери/смени рейзърите и най-вече захранванията на рейзърите. Много често те са проблем, особено ако картата тегли повече ток по PCIe шината. Отделно съм срещал кьопави USB кабели на рейзърите, та поиграй си с размяна и при тях. Също така пусни сензорите на HWINFO и гледай за грешки в паметта на картите. Много често тези грешки (заради кофти връзки и ток) водят до забиване на къде Windows, къде драйвери.
stylius

Мнениеот darkbass » 07 Сеп 2017, 20:27

И на мене ми мирише на проблеми с тоците. Нвидиите са доста чувствителни от цъкване на ЛЕД крушка в помещението са ми крашвали
darkbass

Мнениеот Nikolllay » 23 Сеп 2017, 23:08

Да споделя резултата, може да е в полза на някой.
Оказаха се проблеми с тоците. По-точно прегорял конектор на периферията на захранването, в случая Сата.

Сега съм ги свързал всеки PCI-E конектор --> 6 пина разклонител към 2 х 8 (6+2) пина --> едното отива към видеото, другото към райзера.
Тоест всеки PCI-E конектор храни една карта с неговия си райзер.

Така да очаквам ли проблеми?

И като цяло как да свържа с 1 захранване хем видео картите, хем разйерите БЕЗ да използвам периферното захранване/конектори?
6 карти, 6 PCI-E конектора от PSU.
Nikolllay

Мнениеот stylius » 23 Сеп 2017, 23:43

Мда, вечния въпрос за захранванията. Хубавите модулни захранвания имат освен 6 PCIe букси, също така и 6 букси за периферия. Най-добре да се ползват тези с Молекс накрайници вместо SATA и най-добре всеки рейзър на отделна линия за периферия. В най-лошия случай може и по два райзера на линия, но не повече, за да не се стопят буксите.

Друг вариант е две по-слаби захранвания да се свържат паралелно с Add2PSU или нещо подобно. Това позволява да се ползват повече PCIe букси, с които да се захранят и рейзърите. Проблема на този вариант е, че трябва много да се внимава кое как се свързва, да не стане от 2х700 вата, едното да се натовари на 750, другото на 100 вата, примерно.

Като цяло мощността не е единственото нещо, което да се гледа при избор на захранвания. Рядко ватовете са най-важното. По-скоро трябва да се гледат буксите, колко е ефективно, колко ще е натоварено и т.н.
stylius

Мнениеот Nikolllay » 24 Сеп 2017, 11:25

След опит с проба-грешка съм напълно съгласен с теб... но след дъжд качулка, както се казва :)

Но за съжаление вече имам няколко захранвания, които трябва да подкарам без периферия. :roll:

И все пак ако ги вържа по тази схема, да очаквам ли нови грижи:
Всеки PCI-E конектор --> 8 (6+2) пина разклонител към 2 х 8 (6+2) пина --> едното отива към видеото, другото към райзера.

Или казано по друг начин - до каква обща консумация на PCI-E кабел мога да я правя горната врътка?
Nikolllay

Мнениеот stylius » 24 Сеп 2017, 22:39

На PCIe линия може да има до 2 8-pin пинови изхода. Ти ползваш реално една букса за картата, втория 8-pin е свободен. 8 пин-а са до 150вата, а рейзъра трябва да може да набави до 75 (=6pin) вата. Та, теоретично би трябвало да е ок, особено с добро захранване. Рядко картите теглят максимума от 150 вата, още повече, че са NVidia, които са доста по-ефективни.

Ако са карти с 2x8pin, 2х6pin или 8+6pin букси, тогава не бих ги вързал всички кабели на 1 линия с рейзъра.
stylius

Мнениеот Nikolllay » 25 Сеп 2017, 11:08

Супер, разбрах те, така ще направя (всичките ми карти са само с 1х8 пина) :)

Благодаря, колега :clap:
Nikolllay

Назад към Mining - Общи Дискусии