Като гледам статистиката от Coinwarz, днес копането с видео карти носи много малко приходи. Нека говорим в долари за по-лесно на всички потребители, включвам и най-новите, който още не са започнали или точно започват като мен. Coinwarz-a с последен преглед днес, показва печалби от по 2-3 до 6-7$(мах) за риг с мощност 2800кХ/с(моят с 4х280х карти), като изключим парите за тока. Предполагам, че това стана заради пускането в употреба на новите ASIC, копаещи криптовалути. Тъй като още не са стигнали до масовия потребител предполагам, че са набутани в няколко по-големи склада и работят за производителите или дилърите. По този начин всяват смут в копачите без опит като мен. В момента трудността на познатите и най-масово копани валути като DOGE,LTC,NVC,AUR и прочие се вдига главоломно, цената им спрямо биткойна намалява, а и както всички са забелязали самият биткойн падна с около 30% за последния месец. За тези който още не са прочели или са прочели малко(като мен) и все още не са в крак с "модата", някой много умни мозъци измислиха алтернативни на алтернативните криптовалути, който са ASIC независими или по-точно имунизирани и не могат да се копаят с ASIC. Това са нови монети с N-factor,x11 и т.н. Идеята ми е да синтезираме знанията си и да улесним начинаещите и по-неплатежоспособни копачи,който могат да си позволят 1 или максимум 2 риг-а(пак ще добавя като мен) и да отговорим на въпроса, който терзае всички ни ... Копането на този етап неизгодно ли е, защо е неизгодно(прав ли съм за по-горе написаното), ще се оправи ли или трябва да търсим спасение в ASIC "имунизираните" криптовалути и има ли "хляб" в тях ?!
П.С.: Опитвам се да избегна опция да продадем наличния хардуер и да се преместим на друг бизнес !!