от newromancer » 31 Юли 2018, 10:34
Здравей колега,
Към настоящия момент мярка 6.4. по ПРСР 2014-2020, все още не е отворена съдейки по информацията на сайта на ДФЗ и МЗХГ,
като в последната им индикативна програма пише че ще се отвори от април 2018 - до юни 2018г., но те рядко я спазват, така че
там се чака включване, аз се занимавам от доста години с европроекти / работя в община имаенно по това направление/, и засега
не съм наясно дали ще се подпомагат ферми за криптовалута, но виждам че някои колеги от консулатнските фирми - бурно го рекламират.
Сега относно консултанските фирми - те принципно не са такива а са основно лобисти, със силно или слабо лоби във МЗХГ, и в
зависимост коя фирма ти прави проекта, то той ще мине или няма да мине - това ако проекта ти е със изрядна документация разбира се.
Проблемът тук е че консултанските фирми - ще ти поискат да им заплатиш изготвянето на проекта, преди кандидтстването т.е. - ти дали
ще го спечелиш или не, те ще си вземат парите. Опитай да намериш такива които ще са готови да ти направят проекта и ще си искат
заплащането само при одобрение на проекта - макар че аз лично се съмнявам да попаднеш на такива, защото самата идея за финансирането
на криптоферми ми се струва меко казано абсурдна. Нещата може и да се случат ако примерно както беше написъл колегата изпозваш
компоненти със двойно предназначение - премерно - правиш нещо друго за прогнозиране и планиране, примерно и покрай него използваш
компонентите за копаене на крипто. Успех.