от Странник » 20 Яну 2014, 20:45
Тъй като не обичам много да се туткам и вайкам накрая свалих вентилатора който вече буксуваше с оборотите и го прегледах.С голяма изненада установих че колегата ggeorgiev е абсолютно прав за маркировката на вентилатора - а имено FirstD FD7010H12S на 12V И 0,35A.Но има голямо разминаване в реално измерените от мен с шублер 85мм диаметър на вентилатора с тези на въпросния модел описани в нета.Съгласете се че между 70 мм и 85 мм има твърде голяма разлика особено що се отнася за дебит на въздух,охлаждаща способност и т.н.Но това вече е друга тема.
С магнит установих че от лицевата страна има метал под пластмасата и ако някой реши да пробива ще удари хубавичко на метал.Проба с нагорещена игла ми показа същото.Лицевата страна просто я забравете за каквото и да е.
Затова свалих задната лепенка и се оказа че вентилатора е капсулован.Но отзад в центъра нямаше метални индикации с магнита.Нагрях една игла и предпазливо стопих отвор през пластмасата в задната част докато иглата хлътна леко навътре.Леко и много внимателно после разширих отвора с едно свредло 2мм. на ръка - бавничко докато се оформи хубав правилен отвор.След това доразширих отвора на ръка с 5мм.свредло и от там изпадна една графитена подложка която явно го играе аксиална опора по оста (поне така си мисля де,не съм спец ) Отдолу вече ясно се виждаше оста на вентилатора.След това с една спринцовка вкарах силиконова високотемпературна грес която е изцяло синтетична като едновременно раздвижвах аксиално и радиално оста на вентилатора с идеята да се разнесе хубаво греста вътре по оста..Това го повторих 3 пъти.След това върнах графитената подложка и изрязах малко парче от една полиуретанова опаковъчна пяна една кръгла тапичка която добре се напасна на място.Върнах лепенката на място и всичко беше готово.Обратния монтаж на място е детска игра с кръстата отвертка с магнитен връх.Преди пускане завъртях на ръка вентилатора - направо си беше като нов.
При старт на компа въпросния вентилатор си върти без никакви проблеми.
Засега оборотите на вентилатора в работно положение на копане не се различават от другите,нито варират като преди.
Да видим с времето колко ще изкара само,но е по-добре от нищо .
Бъдете много внимателни с лопатките на вентилатора - много тънки и крехки са и ако не внимавате лесно можете да го счупите!