Sapphire Radeon HD 7970 Dual X OC - вентилатори

Информация за различни модели видео карти за копане, проблеми, решения, настройки

Модератори: Spoon.Net, Moderators

Re: Sapphire Radeon HD 7970 Dual X OC - вентилатори

Мнениеот danbi » 22 Яну 2014, 12:56

Flex написа:Няма да го изтрая де, махам пластмасата, вземам едни 90мм перки от декада и ще видим аз или сапфира...

Ако е по-мощен вентилатора, най-добре да го захраниш отделно.

От друга страна, може да си сложиш най-нормален вентилатор, без регулиране и т.н. -- ако можеш да търпиш шума :)
Без пот няма мед.
BTC: 14z9d1E42v9Y4jF5cpaAgBoLVZSSwY6wqs LTC: LY8tN9dBLwaVdUf5EvCcCyrW1dTPH8k5wB
danbi

Мнениеот Flex » 22 Яну 2014, 13:32

Проблема е, че не знам колко шумно и колко ефективно трябва да е. Взех за пробата едни 2200 оборотни с <24дцбела и 42цфм. На хартия. И на идея си нямам дали ще стигнат, или ще са твърде много, или твърде шумни или... ще видим. Взех и преходник: http://www.dekada.com/catalog/akasa-cab ... p-546.html да не товаря картата, та да мога да ги регулирам и като това нещо дойде тука ще се обадя. Сигурно със свински опашки трябва да го закачам, не виждам как по друг начин, но ако постигна един приличен куулинг за 15лв ще съм доволен.
Flex

Мнениеот angelche1973 » 22 Яну 2014, 13:56

Да разбирам, че си махнал оригиналните вентилатори на видеокартата заедно с пластмасата и си оставил само радиатора(предполагам е възможно). Сложил си два външни вентилатора? Очаквам отзиви, че два от три вентилатора не работят нормално. Ако може и снимков материал :D
Не са важни конете в мотора - важно е магарето зад волана
angelche1973

Мнениеот Странник » 22 Яну 2014, 14:22

Като цяло от 85мм диаметър на оригиналните до 90мм на заместителите разликата не е голяма,повече ме притеснява че на оригиналните макс . оборотите са над 4000 ,а на заместителя - 2000 .Но в крайна сметка негово величество експеримента само може да покаже точно какво ще се получи.
Също и аз съм обмислял подобни решения като теб колега ,но пластамсовия кожух си има своята роля и дизайн не само за красота.
Отвора в пластмасовия кожух е с диаметър 88мм. измерено с шублер.
Ако се слага по-голям вентилатор е добре да има конусообразен преходник за да няма челно съпротивление ( и паразитно завихряне по ръбове ) за входящия поток въздух.
Колеги всяка дреболия в случая е от значение.
Колега Flex ,a оригиналните вентилатори не успя ли да ги смажеш като мен както го описах по-горе?
Аватар
Странник

Мнениеот angelche1973 » 22 Яну 2014, 14:25

Все си мисля, че два 92мм вентилатора вързани със свински опашки може да свършат работа :lol: Естетиката в случая не е от значение. 2000 оборота са твърде малко. При натоварване вентилаторите отиват над 3000 оборота, но знае ли човек.
angelche1973

Мнениеот Flex » 22 Яну 2014, 15:01

Оригиналните са обаче твърде плитки... предполагам влияе на количеството прекаран въздух, та се надявам 2200 да е поне близо... ако не - има 3000 и нагоре решения :)
Мислех да го смазвам, но при мене проблема е друг - разбил се е - върти се перфектно и леко, но играе както си иска и задира. А и като гледам качеството на перките по-скоро бих намерил евтино и генерално решение, отколкото да ги ремонтирам.

Опита сега на 1 карта ще реши какво да правя на другите 13, затова :)
Flex

Мнениеот angelche1973 » 22 Яну 2014, 15:06

При единия трака, но след известно време влиза в орбита и спира :lol: Ще махнеш оригиналните охлаждания на всички карти? Луд човек :lol:
angelche1973

Мнениеот danbi » 22 Яну 2014, 15:11

Този преходник е точно решението, което имам в предвид.

Обаче, като ги регулираш от картата, трябва да могат да се въртят поне в същия диапазон на оборотите като оригиналните -- инак картата може да реши, че са загинали.

Алтернативата е, да ги пуснеш на максимална мощност през цялото време -- ти така или иначе имаш достатъчно топло за издухване.
Без пот няма мед.
BTC: 14z9d1E42v9Y4jF5cpaAgBoLVZSSwY6wqs LTC: LY8tN9dBLwaVdUf5EvCcCyrW1dTPH8k5wB
danbi

Мнениеот angelche1973 » 22 Яну 2014, 15:17

Чудя се дали няма да се разтопят свинските опашки ако опират отзад на платката? Тези карти си греят доста.
angelche1973

Мнениеот Странник » 22 Яну 2014, 15:32

Като се има на предвид че пластмасовия кожух не се опира никъде мисля че свинските опашки ако издържат известно време ще станат накрая чупливи.
На мястото на колегата бих залепил със силиконов пистолет (без да щадя материала) вентилаторите към пластмасовия кожух.
При моите опити (нарочно) да включа само единия захранващ кабел към видеокартата - в единия случай тръгваха вентилаторите,а в другия случай (на другата букса) само ядрото и се появяваше сигнал на монитора.От този опит косвено стигам до извод че може и да няма значение на какви обороти ще са вентилаторите за да работят въобще.В интерес на истината не съм чакал да зареди WIN без работещи вентилатори и прекъснах тогава опита.Възможно е след като зареди WIN да заработи някаква защита от драйверите...ама това е неизвестно все още за мен.
Това с обратния сигнал за оборотите е съществен момент но не знам дали ще има отношение към нормалната работа на видеокартата.
По вероятно е да има крайна защита по температура отколкото за оборотите ...ама кой знае - дотам не съм стигал.
Аватар
Странник

ПредишнаСледваща

Назад към GPU Mining /Копане с Видео карти/