Sapphire Radeon HD 7970 Dual X OC - вентилатори

Информация за различни модели видео карти за копане, проблеми, решения, настройки

Модератори: Spoon.Net, Moderators

Re: Sapphire Radeon HD 7970 Dual X OC - вентилатори

Мнениеот danbi » 21 Яну 2014, 09:05

То не само че е скъпо, ами и въпросния вентилатор в ибей е ползван. Кой знае дали и неговите перки няма да заклинят.

Много добре, че ремонта е успешен. Моя опит със съживяването на вентилатори често показва, че след ремонта вентилатора работи доста по-добре и по-продължително отколкото оригинално. Да се чуди човек, защо на такива скъпи изделия слагат толкова евтини компоненти -- вентилатора все пак е ключов за работата на тия карти.
Без пот няма мед.
BTC: 14z9d1E42v9Y4jF5cpaAgBoLVZSSwY6wqs LTC: LY8tN9dBLwaVdUf5EvCcCyrW1dTPH8k5wB
danbi

Мнениеот ggeorgiev » 21 Яну 2014, 12:54

danbi написа:То не само че е скъпо, ами и въпросния вентилатор в ибей е ползван. Кой знае дали и неговите перки няма да заклинят.

Много добре, че ремонта е успешен. Моя опит със съживяването на вентилатори често показва, че след ремонта вентилатора работи доста по-добре и по-продължително отколкото оригинално. Да се чуди човек, защо на такива скъпи изделия слагат толкова евтини компоненти -- вентилатора все пак е ключов за работата на тия карти.

Колкото и да мисля по въпроса - единственото което ми идва на акъла е - да може след като и изтече гаранцията да я смениш с по-новия излезнал модел :) ... какви са тея 5-та и 6-та серия да копат на макс вече толкова години, без проблеми с перките - я към магазина за новите модели.. :evil:
По-добре корем от бира, отколкото гърбица от работа!
Аватар
ggeorgiev

Мнениеот danbi » 21 Яну 2014, 13:00

От друга страна, като се замислиш -- ако хардуера е прекалено евтин и цената на добива ще е евтина :)
(извинявам се за отплесването по темата)

Все пак е странно, че няма масово предлагане на резервни перки за този клас карти, а предимно за по-ниския. На китаеца му е все едно дали ще е 60мм, 75мм или 81.5мм... Цената на матрицата е все същата.
Без пот няма мед.
BTC: 14z9d1E42v9Y4jF5cpaAgBoLVZSSwY6wqs LTC: LY8tN9dBLwaVdUf5EvCcCyrW1dTPH8k5wB
danbi

Мнениеот Flex » 21 Яну 2014, 17:21

Айде... едната перка се върти наполовина... трябва ли да го разглобя напълно за да сваля перката? Виждам едни малки болчета през перките, само те ли го държат?
Flex

Мнениеот ggeorgiev » 21 Яну 2014, 17:22

да - те ги държат за пластмасовата рамка, но и да ги развиеш-няма да можеш да направиш нищо - трябва си пълно разглобяване на радиатора.
Аватар
ggeorgiev

Мнениеот gendak » 21 Яну 2014, 17:44

Не е точно така, спокойно си падат вентилаторите без да се махат нито радиатора, нито пластмасовия корпус.
gendak

Мнениеот Странник » 21 Яну 2014, 17:59

Вентилатора се държи на 3-те болтчета.Действай с кръстата отвертка с магнитен връх или си сложи магнитче към нея.
Не е необходимо никакво друго разглобяване.
Завъртането на вентилатора на място да се прави много внимателно без нерви или бързане- да се пазят кабелчетата които пречат да се изкара навън ( да не се скъсат или разпоят) както и да се пазят лопатките на вентилатора да не се счупят докато завъртате вентилатора на място с гърба му напред.
Може да се направи всичко това без проблем с повече внимание и без нерви и бързане най-вече.
Разбира се всичко зависи и много от това колко голяма е ръката която ще действа като габарити ... там вече ако не се получава се иска може би пълен демонтаж.
Аз се справих по описания по горе начин без проблеми или демонтаж на каквото и да е повече освен вентилатора и трите болтчета.
Аватар
Странник

Мнениеот ggeorgiev » 21 Яну 2014, 18:05

:) При мен не стана - къси кабелчета и дебели пръсти. Но така и така ще се спира временно картата - по-добрия вариант според мен е да си се разглоби - хем ще се работи спокойно, хем ще може добре да се почисти всичко от прах, хем ще може и да се подмени пастата - за няколко месеца при нашата експлоатация - почти става на прах.
Аватар
ggeorgiev

Мнениеот gendak » 21 Яну 2014, 18:13

Аз откачих буксите отзад с пинсети и по този начин вентилаторите спокойно си излезаха нагоре. Но със сигурност по-добрия вариант е цялостно разглабяне /мен ме домързя :) , пък ме хвана шубе да не се наложи да шлайфам плочка :)/
gendak

Мнениеот Flex » 21 Яну 2014, 20:17

Много лесно се вадят вентилаторите с магнитна отверка и само 3-те болта отгоре. Ама вентилатора е капут, а за мое удоволствие - още един на другата 7950-ка се разтрака - купувани са по едно и също време и се развалиха в рамките на няколко часа едно от друго...
Няма да го изтрая де, махам пластмасата, вземам едни 90мм перки от декада и ще видим аз или сапфира...
Flex

ПредишнаСледваща

Назад към GPU Mining /Копане с Видео карти/