Mateev написа:Склонен съм да си мисля, че и по всички останали бизнеси по света протичат същите процеси. Масово глупоста на хората превръща всеки един бранш в губещ по презумпция, с изключение на браншовете, в които се наливат държавни пари.
Никога не съм чувал подобна глупост.
Държавните предприятия и покровителствения бизнес са легенди от миналия век - в момента всичко е в частния сектор. До такава степен, че корпорациите и кногнумератите определят държавните политики от 52ра година насам.
Като ти чета постовете и всичките тея неща за "ГЛУПОСТА НА ХОРАТА" оставам с впечатлението, че ти живееш в свят, в който не съществува микро или макро икономика а само хазарт.
Всеки един бизнес модел, оцелял повече от 3 години (до третата година 95% от компаниите затварят врати, числото не е случайно) е логичен и целесъобразен. Просто трябва да се постараеш да го видиш.
Mateev написа:казина, форекс брокери, хазарт, застрахователни услуги, купуване на силно рекламирани стоки по безбожна цена, купуване на БИО хранителни продукти, хапчета за отслабване, и въобще купуване на всичко друго, от което нямаме реална полза, но сме си задръстили жилищата, мазите и таваните с него.
Това, което си изброил е един гьовеч от бизнес модели и честно казано не можеше да ги подбереш по-зле. Докато "казина, форекс брокери и хазарт" се възползват от глупостта на хората, то тя определено не е единствения двигател. Всъщност основата тук е свободния пазар, който дава възможност на потребителите да правят каквото си искат с парите си и ако някои от тях са готови да загубят баснословни пари на ролетка, то това в никакъв случай не значи, че те са глупави - по-скоро имат изключително скъпи хобита.
"купуване на силно рекламирани стоки по безбожна цена" пък е социален елемент, хората не пазаруват тези стоки, защото са зомбита, които гледат телевизия с едната ръка и поръчват с другата а са просто хора, които искат да бъдат част от дадено общество и най-лесният начино това да се случи е като си купят същото, което всички други си купуват.
"купуване на БИО хранителни продукти" спада към категорията "луксозни продукти" - винаги ги е имало и винаги ще ги има. Когато аз бях дете това бяха бананите, цитрусите и шоколадовите яйца, но тъй като тезни неща вече са всеобщо достъпни вече има ниша за ново поколение луксозни храни, което да задоволи целевата група с голям джоб и специфични изисквания.
Хапчетата за отслабване, пък, са част от съвсем друг бранш, свързан със социално наложените стремежи към fitness and health. В крайна сметка никой не прави модни ревюта със 150 килограмови жени по бански, нали (и слава богу). В днешно време слабите, грозните и деформираните са отхвърлени от обществото по презумция, кой би ги винил, че искат отново да станат част от него?
Last but not least - "въобще купуване на всичко друго, от което нямаме реална полза, но сме си задръстили жилищата, мазите и таваните с него." - това се нарича хиперконсумаризъм и е един от най-големите проблеми на 21ви век, но вина за него нямат потребителите а производителите - масовото производство и законите за "заложено износване" (например - принтерите, в които се залагат специални лимити, които при достигане моментално "пенсионират" техниката). От друга страна, обаче, това е главната причина за научния и технически бум на 21ви век, защото по този начин се мотивират конкуренцията и технологичния прогрес.
Спри да говориш за глупостта на хората, така само ти изглеждаш глупав.