Заслужава ли си да се купуват видео карти в момента?

Информация за различни модели видео карти за копане, проблеми, решения, настройки

Модератори: Spoon.Net, Moderators

Re: Заслужава ли си да се купуват видео карти в момента?

Мнениеот jamiemirror » 28 Фев 2018, 09:39

Матейка, уж си математик - а не схващаш че сметките излизат.
Коя друга инвестицийка предлага 10% РОИ и повече с тенденция за ръст (на валутата, с класическо холд)? Това, с което хората не са наясно - е времевият хоризонт.
Всички тия високи цени са лудост, но са оправдани. Уви.
jamiemirror

Мнениеот Mateev » 28 Фев 2018, 10:37

Ти да не би да си продавач на видеокарти и да се опитваш да манипулираш ГЛУПОСТА НА ХОРАТА?

Нито един хардуер в нашия бизнес не е печеливш, ако не се изплаща за 6 месеца. Изплащане за 1 година означава, че НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИЗПЛАТИ !!! Причината и сам я знаеш - непрекъснатото нарастване на Network HashRate по всички криптовалути, което прави днешните сметки утре вече да не са валидни.

Така че ако човек си прави сметката днес, трябва да отчете и бързото намаляване на доходноста през всеки един следващ месец от изплащането на инвестицията. И като се отчете и този фактор, излиза, че нито един хардуер няма да се изплати, ако днешните сметки не показват 4-6 месеца срок на изплащане.

При водеокартите имаме точно такава ситуация - ако се направи риг по днешните цени, периода на изплащане става повече от 1 година, а като се отчете и ежемесечната намаляваща доходност, периода на изплащане става безкрайност. Тоест картите ще се амортизират и ще спрат да работят много преди инвестицията да се е изплатила. И за нещастните пишман-миньори остава само НАДЕЖДАТА, че криптовалутите ще поскъпнат за в бъдеще, за да имат щанса да си избият сбърканата инвестиция. За печалба въобще не говорим - говорим за намаляване на загубата, която са си натресли със закупените скъпи карти.

При това положение след като НАДЕЖДАТА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА КРИПТОВАЛУТИТЕ става основен фактор за вземане на решение, то тогава вече говорим за СПЕКУЛА С ЦЕНИТЕ с цените, а не за копане с положително математическо очакване. А ако ще е спекула, то тогава по-добре сега човек директно да си купи криптовалута с излишните си пари, а не да ги дава за скъпи видеокарти, което към днешна дата е по-лошата от двете алтернативи.
Mateev

Мнениеот cnerd » 28 Фев 2018, 10:51

Mateev написа:Склонен съм да си мисля, че и по всички останали бизнеси по света протичат същите процеси. Масово глупоста на хората превръща всеки един бранш в губещ по презумпция, с изключение на браншовете, в които се наливат държавни пари.

Никога не съм чувал подобна глупост.
Държавните предприятия и покровителствения бизнес са легенди от миналия век - в момента всичко е в частния сектор. До такава степен, че корпорациите и кногнумератите определят държавните политики от 52ра година насам.
Като ти чета постовете и всичките тея неща за "ГЛУПОСТА НА ХОРАТА" оставам с впечатлението, че ти живееш в свят, в който не съществува микро или макро икономика а само хазарт.
Всеки един бизнес модел, оцелял повече от 3 години (до третата година 95% от компаниите затварят врати, числото не е случайно) е логичен и целесъобразен. Просто трябва да се постараеш да го видиш.
Mateev написа:казина, форекс брокери, хазарт, застрахователни услуги, купуване на силно рекламирани стоки по безбожна цена, купуване на БИО хранителни продукти, хапчета за отслабване, и въобще купуване на всичко друго, от което нямаме реална полза, но сме си задръстили жилищата, мазите и таваните с него.

Това, което си изброил е един гьовеч от бизнес модели и честно казано не можеше да ги подбереш по-зле. Докато "казина, форекс брокери и хазарт" се възползват от глупостта на хората, то тя определено не е единствения двигател. Всъщност основата тук е свободния пазар, който дава възможност на потребителите да правят каквото си искат с парите си и ако някои от тях са готови да загубят баснословни пари на ролетка, то това в никакъв случай не значи, че те са глупави - по-скоро имат изключително скъпи хобита.

"купуване на силно рекламирани стоки по безбожна цена" пък е социален елемент, хората не пазаруват тези стоки, защото са зомбита, които гледат телевизия с едната ръка и поръчват с другата а са просто хора, които искат да бъдат част от дадено общество и най-лесният начино това да се случи е като си купят същото, което всички други си купуват.

"купуване на БИО хранителни продукти" спада към категорията "луксозни продукти" - винаги ги е имало и винаги ще ги има. Когато аз бях дете това бяха бананите, цитрусите и шоколадовите яйца, но тъй като тезни неща вече са всеобщо достъпни вече има ниша за ново поколение луксозни храни, което да задоволи целевата група с голям джоб и специфични изисквания.

Хапчетата за отслабване, пък, са част от съвсем друг бранш, свързан със социално наложените стремежи към fitness and health. В крайна сметка никой не прави модни ревюта със 150 килограмови жени по бански, нали (и слава богу). В днешно време слабите, грозните и деформираните са отхвърлени от обществото по презумция, кой би ги винил, че искат отново да станат част от него?

Last but not least - "въобще купуване на всичко друго, от което нямаме реална полза, но сме си задръстили жилищата, мазите и таваните с него." - това се нарича хиперконсумаризъм и е един от най-големите проблеми на 21ви век, но вина за него нямат потребителите а производителите - масовото производство и законите за "заложено износване" (например - принтерите, в които се залагат специални лимити, които при достигане моментално "пенсионират" техниката). От друга страна, обаче, това е главната причина за научния и технически бум на 21ви век, защото по този начин се мотивират конкуренцията и технологичния прогрес.

Спри да говориш за глупостта на хората, така само ти изглеждаш глупав.
cnerd

Мнениеот cnerd » 28 Фев 2018, 10:58

Mateev написа:Нито един хардуер в нашия бизнес не е печеливш, ако не се изплаща за 6 месеца. Изплащане за 1 година означава, че НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИЗПЛАТИ !!! Причината и сам я знаеш - непрекъснатото нарастване на Network HashRate по всички криптовалути, което прави днешните сметки утре вече да не са валидни.

Мда, кажи го на 4те ми рига с 280x, които купих Ноември 2013та година и още си пърпорят. Избили са се някъде около 20 пъти до сега (P.S. аз си правя сметките само в BTC, така че причината, поради която са се избили не е увеличението на цената а огромното количество производство, което са ми донесли)
cnerd

Мнениеот Mateev » 28 Фев 2018, 11:14

Ноември 2013-та цените на картите бяха съвсем други. Купи си още 4 рига по днешните цени, и ще те питам тогава ще доживееш ли въобще да ги видиш някога изплатени.

Знам ги всичките тези неща, защото си направих труда да си разработя собствени калкулатори, в които обаче се отчитат още два прогнозни фактори от бъдещето:
1. Заложеното във всяка една криптовалута периодично намаляване на печалбата от един изкопан блок
2. Прогнозно увеличаване на Network HashRate от появата на все повече и повече нови копачки

Само първия фактор е достатъчен силно да намали във времето възвръщаемоста на всяка една нова инвестиция, а втория фактор направо я убива при някои криптовалути. Например при Bitcoin-а Network HashRate се удвоява на всеки 4 месеца. Така че не знам защо въобще споменавате думичката ГОДИНИ, когато планирате някаква инвестиция.
Последна промяна Mateev на 28 Фев 2018, 11:35, променена общо 1 път
Mateev

Мнениеот cnerd » 28 Фев 2018, 11:23

Mateev написа:Ноември 2013-та цените на картите бяха съвсем други. Купи си още 4 рига по днешните цени, и ще те питам тогава ще доживееш ли въобще да ги видиш някога изплатени.

Ше те плена, честно.
cnerd написа:(P.S. аз си правя сметките само в BTC, така че причината, поради която са се избили не е увеличението на цената а огромното количество производство, което са ми донесли)

Ноември 2013та съм си купил карти по 0.4 BTC парчето. Това би било равно на 4к USD на карта в днешно време.
Юни 2017та съм купувал карти на по 0.21 BTC парчето... Днес мога да ги купя на по 0.07 BTC на карта. Ако имах още място в сървърното щях да купувам още без да ми мигне окото.
cnerd

Мнениеот Mateev » 28 Фев 2018, 11:39

cnerd написа:.....Ноември 2013та съм си купил карти по 0.4 BTC парчето. Това би било равно на 4к USD на карта в днешно време.
Юни 2017та съм купувал карти на по 0.21 BTC парчето... Днес мога да ги купя на по 0.07 BTC на карта. Ако имах още място в сървърното щях да купувам още без да ми мигне окото.

Грешно разсъждение, което дава живо доказателство за горните ми постинги, че много хора не знаят как да си направят сметката. Не искам да споря повече, защото всеки има свещеното право да си живее със собствените си САМОЗАБЛУДИ. На това се крепи света, както и печалбите на една камара индустрии. Това е и една от основните причини да има бедни и богати ......
Mateev

Мнениеот cnerd » 28 Фев 2018, 11:43

Mateev написа:
Грешно разсъждение, което дава живо доказателство за горните ми постинги, че много хора не знаят как да си направят сметката.

Що не се гръмнеш, а?
Разсъжденията ми не са грешни и ти гарантирам, че мога да си правя сметката.
Горните ти постове са безумни и колкото и да ти се иска, доказателство няма да намериш на тоя свят.
Единствения, който живее в самозаблуда си ти.
Репликата "не ми се спори повече, аз съм прав ама ПРОСТО НИКОЙ НЕ МЕ РАЗБИРА" е на губещ спора, а не на човек, който си тръгва с достойнството си от него.
cnerd

Мнениеот Mateev » 28 Фев 2018, 11:50

Нека да оставим другите хора да решат кой от двама ни приказва простотии ...... :)

Аз каквото имаше да казвам го казах, и умните хора ще ме разберат. А да споря не искам, защото сам знаеш до какво може да доведе един спор с дете от детската градина. Просто са ни различни нивата на разсъждение и под достойнството ми е да падам толкова ниско. Както казват хората - който разбрал - разбрал.........
Mateev

Мнениеот dakata » 28 Фев 2018, 12:07

Имам чувството, че Mateev надъхва хората да правят нещо, което на него му е изгодно, а в същото време той върши точно обратното. Освен това крещи в постовете си, което освен че е дразнещо, е и много невъзпитано. Подозирам, че в момента е поръчал да кажем 200 видеокарти от чужбина и само чака да сглоби риговете. В същото време има доста истини в неговите постове, но изводите му не винаги са верни.

А по въпроса - всяка видеокарта избива дадените за нея фиатни пари със сигурност, но някои хора явно очакват това да стане за 3 месеца и в последствие да забогатеят. А това не е точно така. Естествено трябва и да не си полуидиот. Все пак ако копаеш LTC да кажем с видеокарти няма да спечелиш много.

Затова може да се окаже, че е по-добре да си вложиш наистина парите в няколко криптовалути. Всеки трябва сам да реши.
dakata

ПредишнаСледваща

Назад към GPU Mining /Копане с Видео карти/