Биткойн за построяване на малък спътник

Промотирайте вашият Биткойн проект

Модератор: Moderators

Биткойн за построяване на малък спътник

Мнениеот sat1 » 08 Мар 2018, 22:15

Здравейте!

От Инициатива САТ-1 проектираме малък космически спътник от клас CubeSat. Целта е да придобием практически опит в малките спътници и да демонстрираме комуникационни технологии, както и да прехвърлим know-how към български университети. Спътниците от този клас са предимно за университетски проекти, и сдружението ни цели подобряване на наличните в България научни и инженерни програми, свързани с изследването на Космоса.

Тъй като сме нестопанско сдружение, разчитаме на частна подкрепа и дарения за реализиране на този проект, а дарения приемаме в BTC, ETH, LTC и BCH през платформата на BitHope.

С тази мисия целим и да поставим началото на цялостна програма за разработване на космически технологии, така че сме отворени към въпроси.
Последна промяна sat1 на 13 Апр 2019, 10:42, променена общо 1 път
sat1
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Мар 2018, 20:34

Re: Биткойн за построяване на малък спътник

Мнениеот 2GOOD » 08 Мар 2018, 22:49

Страхотно :dance:
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin
 
Мнения: 4671
Регистриран на: 28 Май 2013, 15:40
Местоположение: Planet Mars

Re: Биткойн за построяване на малък спътник

Мнениеот sat1 » 13 Апр 2019, 10:39

Изображение


С напредването на разработката споделяме малко повече технически детайли за спътника, неговата мисия и ползите от проекта. С „Ефир“ постигаме две основни цели: от една страна, придобиваме ценен практически опит, който ще документираме и споделим с българските университети; от друга, демонстрираме в лесно разбираем формат способностите на съществуващите технологии за малки спътници и поощряваме висшите училища да започват свои спътникови мисии или разработка на космическо оборудване.

Мисия и полезен товар

„Ефир“ е оборудван с камера, която прави изображения в цветния и инфрачервения спектър. Съпоставянето на изображение от един и същи регион в различни спектри позволява да определим стойностите на индикатор, наречен Normalized Difference Vegetation Index (NDVI). Чрез него можем да определим състоянието на горските масиви и селскостопанските площи в почти всички части на света, а принципът му е прост. Листата на растенията поглъщат относително силно видимата светлина, и отразяват добре инфрачервената. Колкото по-здраво е едно растение, толкова по-добре то поглъща видимата и отразява инфрачервената светлина от Слънцето. NDVI позволява лесно да се определи състоянието на зелени системи и развитието им по сезони или в следствие на външно въздействие.

Изображение
Пример за промени в растителната покрива: с червено е отбелязана слаба или липсваща зеленина.


„Ефир“ ще наблюдава сезонните промени в горската покривка на България, както и смущения в горските масиви в следствие на обезлесяване, пожари или бедствия. Камерата е способна да наблюдава и по-мащабни селскостопански площи, определяйки растежа на посевите. Снимките ще допълват вече налични данни от Сентинел и ще бъдат предоставяни свободно на всички заинтересовани страни. В допълнение, чрез камерата ще следим промените в мащабни, бързо растящи насаждения в Северна Америка, както и обезлесяването в Амазония, централна Африка и югоизточна Азия. Пространствената резолюция е относително ниска (~150-200 m) и позволява наблюдения предимно на по-големи площи.

Спътникът е оборудван и със сензори за силата на магнитното поле, наречени магнитометри. Те ще функционират постоянно и масивът от данни ще бъде свободно достъпен за български университети, в които се правят изследвания на земното магнитно поле и аномалиите в него.

Технология

Спътникът следва стандарта CubeSat и спада към формат 1U, или габарити 10х10х10 сантиметра и тегло до 1,3 килограма. Полезният товар (камерата) на спътника се поддържа от бордови компютър, комуникационна система в UHF обхват (435 MHz), система за стабилизация и ориентация в орбита, и захранване с батерия, контролер и слънчеви панели.

Снимките и телеметрията от „Ефир“ могат да бъдат приемани и от радиолюбители.

Състояние на проекта

В последната година екипът на SAT-1 определи задачите на спътника и реши ключови въпроси, свързани с експлоатацията му. Инициативата ще работи с няколко университета, сред които Софийски университет, Нов български университет и Шуменски университет. Всеки от тях ще усвои частично или изцяло основното технологично know-how, генерирано в рамките на мисията. То покрива разнообразни области: електроника, телекомуникации, обработка на данни, интеграция на системи, тестове на компоненти, физика, материали и много други.

Предстои завършване на цялостната техническа спецификация до края на май и след това - придобиване на компонентите за спътника. Оценяваме помощта до момента и се надяваме да изпълним целта на кампанията! :)
sat1
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Мар 2018, 20:34

Re: Биткойн за построяване на малък спътник

Мнениеот farmdve » 13 Апр 2019, 12:01

С какво ще го пускате в орбитa?
1JYFJnWKmhAwK9FMM3TM2SCjhCuc1qKc4r
farmdve
 
Мнения: 562
Регистриран на: 29 Май 2013, 13:24

Re: Биткойн за построяване на малък спътник

Мнениеот sat1 » 13 Апр 2019, 12:27

farmdve написа:С какво ще го пускате в орбитa?


Ще бъде доставен със снабдителен полет (Прогрес/Dragon) до Международната космическа станция. Оттам ще бъде изведен в орбита през JEM Small Satellite Orbital Deployer (J-SSOD) на японския модул „Кибо“.
sat1
 
Мнения: 3
Регистриран на: 08 Мар 2018, 20:34


Назад към Български проекти

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 2GOOD, AJB, Authentic, Bing [Bot], futureworld, Google [Bot], niki, qwertyA5, sailorbg, Sevo, viniamin