2GOOD написа:На мен това ми се вижда, като някакъв вид futures, но не успявам много да разбера за какво става въпрос.
Мога ли да например да заложа/кажа/участвам с цена например, че купувам биткойни на стойност 500лв. на курс 3300 долара, когато дойде падежа цената е да кажем 8800 долара, това означава ли, че ще мога да купя на 3300 от теб... или ще мога да купя на някакво средно 3300+8800/2 или тази формула в т.3 съвсем ме обърка, защото се получава 3300-8800/8800 = -0.625
Ако стане така в датата на падежа значи, че си -62.5% непознал действителната цена към датата. Ако ти си единствения заложил, това само ти дава опция да направиш покупка, а продавача съответно продажба на действителната цена. Никой от двамата не печели нищо освен договорката, че евентуално ще има сделка на определената дата.
При другия тип бъдеща сделка нещата не би трябвало да са така и ако аз бях се съгласил с твоето предложение на 3300 щях да съм длъжен да направя сделката, макар текущата да е съвсем друга.
Предлагам първия вариант защото по принцип продавам определени количества, но втория вариант е наистина интересен и може и към него да се мине, ако искаме малко повече адреналин.
Ето как би изглеждал:
Контракт продавам за 500BGN BTC, ETH и ETC на цена 8000 USD за BTC 30апр 12:00
При този вариант предлагам на тази цена и си поемам риска ако стане повече да загубя, но ако е по-малко печеля.
Риска за купувача съответно с друг знак.
За сега предлагам вариант без поемане на допълнителни рискове за двете страни.