Тъй, като си се хванал за първото нещо, което си прочел, поинтересувай се от scrypt валутите. Bitcoin е със алгоритъм sha256 и в момента се копае с ASIC устройства ( не с видеокарти ), има други валути със същият алгоритъм, които също се копаят с ASIC.
С видеокарти се копаят валутите със scrypt алгоритъм - той е направен така, че да не може да се копае с ASIC, а само с видеокарти ( към момента, но започват да излизат и разни чипове, които поддържат scrypt и към момента са cutting edge и са много по - скъпи от видеокартите, ако сравняваме скоростта на копане ).
Ако ще ставаш миньор, най - добре започни с компютърна конфигурация и видео карти - initial investment около 1700-1800 лв. с 2 видеокарти ATI R9 280x ( грубо изчислено, такава конфигурация не съм сглобявал, колегите могат да дадат повече инфо ).
От тук можеш да видиш колко добив ( т.е. колко е hashrate-a ) дават видеокартите -
http://litecoin.info/Mining_hardware_comparison - две r9 280x ще изкарат около 2 x 750 khash/sec ( много зависи от това кой е производителя ), което е 1500 khash/sec.
Сега вземи тези 1500 khash/sec и го добави тук на Hash Rate (KH/s):
http://www.coinwarz.com/calculators/dog ... calculatorDogecoin към момента е една от най - актуалните валути, които дават най - много печалба. Оттам можеш да си видиш прихода на ден/месец и не забравяй да извадиш цената на тока.
Риска ти е на 2 нива:
1) Трудността се увеличава постоянно дори при dogecoin - в началото на месеца беше около 400 ( мери се в коефициент ), а сега е към 1300-1400. Това означава, че добива на монети е по - малък.
2) Остатъчната цена на хардуера - чисто финансово погледнато, купуваш хардуер, който можеш да продадеш след това на 50% от цената.
Относно точка 1, обществена тайна е, че трудността расте, но е възможно цената също да расте, като няма пряка корелация между трудност и цена. Цената се определя на пазарен принцип ( виж cryptsy.com ), докато трудността е програмирана в самата валута и е заложена така, че да се ликвидира появата на инфлация.
Това е от мен

Cheerz.
p.s. аз си купих хардуер втора ръка и цената на 1 khash ми излезе около 0,75 лв/khash ( но харча повече ток, защото картите са по - стари и добиват по -малко ). На новите конфигурации тази стойност идва към 1-1.2 лв/khash.