Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Модератор: Moderators

Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот 2GOOD » 11 Яну 2014, 21:46

Ако все още не можеш да разбереш какво, по дяволите, е Биткойн

• nik5ter in Future of Currency

Изображение


Ние седим на пейка в парка. Страхотен ден е.

Аз имам една ябълка в мен. Давам ти я на теб.

Сега ти имаш една ябълка, а аз 0.

Това беше лесно, нали?

Нека погледнем по-внимателно какво се случи:

Моята ябълка беше физически сложена в твоята ръка.

Ти знаеш, че стана. Аз бях там. Ти беше там. Ти я докосна.

Нямахме нужда от трети човек там, за да ни помогне с извършването на трансфера. Няма нужда да дърпаме Чичо Томи (който е известен съдия) да сяда с нас на пейката и да потвърждава, че ябълката е отишла от мен в теб.

Ябълката е твоя! Не мога да ти дам друга ябълка, защото нямам останали. Не мога да я контролирам повече. Ябълката напусна моето владение изцяло. Сега ти имаш пълен контрол над ябълката. Можеш да я дадеш на твоя приятел, ако искаш, а после твоят приятел може да я даде на неговия приятел. И така нататък.

По този начин изглежда размяната лице в лице. Предполагам, че е едно и също дали ще ти дам банан, книга, или, да кажем, 25 цента, или банкнота… .

Но да не избързвам.


Обратно към ябълките!

Изображение


Да кажем, че имам една електронна ябълка. Ето, давам ти моята електронна ябълка.

Ах! Сега става интересно.

Как може да знаеш, че тази електронна ябълка, която беше моя, е сега твоя и само твоя?
Помисли си за това за секунда.

...

По-сложно е, нали? Как може да знаеш, дали не съм пратил тази ябълка като прикачен файл по email първо на Чичо Томи?
Или на твоя приятел Джо? Или, също, на моята приятелка Лиса?

Може би, съм направил на компютъра си няколко копия на дигиталната ябълка. Може би, съм я сложил в Интернет и един милион хора са си я свалили.

Както виждаш, тази електронна размяна е малко проблемна. Да изпращаш електронни ябълки не изглежда същото, като да изпращаш физически ябълки.

Някои умнички компютърни учени, всъщност, имат наименование за този проблем: казва се „проблем с двойното харчене”. Но не се притеснявайте за това.
Всичко, което трябва да знаете, е че това ги объркваше доста дълго време, и така и не намериха разрешение.

Досега.

Но нека сами измислим решение.


Главни книги

Изображение


Може би тези електронни ябълки трябва да бъдат проследени в „Главна книга”. По същество, това е книга, където можете да си проследявате сделките си – счетоводна книга.

Тази Главна книга, тъй като е електронна, трябва да съществува в свой собствен свят и някой да отговаря за нея.

Да кажем, също като World of Warcraft. Blizzard, момчетата, които създадоха онлайн играта, имат „Електронна Главна книга” на всички редки пламтящи огнени мечове, които съществуват в тяхната система. Така че, яко, някой като тях може да следи електронните ни ябълки. Страхотно – разрешихме го!


Проблеми
И все пак, има един малък проблем:

1) Какво ще стане, ако някой от Blizzard създаде още? Той може, когато си поиска, просто да добави няколко електронни ябълки към своя баланс!

2) Не е точно така, както беше, когато бяхме на пейката онзи ден. Тогава бяхме само аз и ти. Преминавайки през Blizzard е като да издърпваме Чичо Томи (третата страна) от съда (споменах ли, че е известен съдия?) за всички наши пейка-в-парка сделки.
Как мога просто да ти подам моята дигитална ябълка, по, знаеш – обичайния начин?

Има ли някакъв начин, да копираме нашата пейка в парка, само аз и ти, и да направим сделката електронно? Звучи доста трудно…Решението

Изображение


Какво, ако дадем Главната книга – на всички? Вместо Главната книга да съществува на Blizzard компютъра, ще съществува на всички компютри.
Всички сделки с електронни ябълки, които някога са били осъществени, за всички времена, ще бъдат записани на нея.

Не може да мамите. Не мога да ти изпратя електронни ябълки, които нямам, защото тогава те няма да се синхронизират с всички в системата. Ще бъде трудно да победим системата. Особено, ако е много голяма.

Плюс това не се контролира от един човек, така че аз знам, че няма никой, който може да реши да си даде повече електронни ябълки. Правилата на системата са вече били дефинирани в началото. И правилата, и кодовете са, както знаете, с отворен код както софтуера, който използва телефона с Андроид на майка ти. Или донякъде като на Уикипедия. Там е, за да могат умните хора да допринасят за поддръжката, сигурността, подобряването, както и за проверката.

Вие също можете да участвате в тази мрежа и да актуализирате Главната книга, и да се уверите, че всичко е точно. Като награда за труда, може да получите 25 електронни ябълки. Всъщност, това е единственият начин да създадете още дигитални ябълки в системата.


Опростих го малко.
…но тази система, за която обясних, съществува. Казва се биткойн протокол . А тези дигитални ябълки са „Биткоините” в системата. Модерно!

Така, видяхте ли какво стана? Какво позволява публичната Голяма книга?

1) С отворен код е, помните ли? Окончателният брой на ябълките е дефиниран в публичната Голяма книга от самото начало. Знам точната бройка, която съществува. Знам, че в рамките на системата те се ограничени (оскъдни).

2) Когато правя размяна, аз знам, че дигиталните ябълки освидетелствано са напуснали моето притежание и сега са изцяло твой. Не бях свикнал да мога да кажа това за електронните неща. Това ще бъде актуализирано и потвърдено от публичната Главна книга.

3) Защото Главната книга е публична, нямам нужда от Чичо Томи (третата страна), за да е сигурно, че не мамя или не си правя екстра копия за себе си, или да пращам повторно ябълки, или да потретя…

Размяната на електронните ябълки в системата е също като размяната на материални. Също толкова добре е като да видиш материалната ябълка да напуска моята ръка и да пада в твоя джоб. И също като на пейката в парка, в размяната участват само двама. Аз и ти – не ни трябва Чичо Томи там, за да я направи валидна.


С други думи, държи се като физически обект.

Но знаеш ли кое е якото? Тя все още е електронна. Сега може да търгуваме с 1 000 ябълки, или 1 милион, или дори .00000001 ябълки. Мога да я изпратя с натискане на един бутон и все още да я пусна в електронния ти джоб, дори да съм в Никарагуа, а ти чак в Ню Йорк.

Дори мога да си направя други електронни нещица, които да са точно върху тези електронни ябълки! Все пак са електронни. Може би мога да прикрепя някакъв текст към нея – електронна бележка. Или, може би, мога да приложа по-важни неща; като, да кажем, договор или сертификат на стоката, или лична карта.

Така че, това е страхотно! Как би трябвало да се отнасяме или да оценяваме тези „електронни ябълки”. Те са доста полезни, нали?

Е, сега доста хора спорят за това. Има дебати между това и онова икономическо училище. Между политиците. Между програмистите. Обаче, не слушай никой от тях.
Някои хора са умни. Някои са не информирани. Някои казват, че системата струва доста, някои казват, че всъщност нищо не струва. Някакъв човек, действително сложи твърда сума: $1,300 за ябълка. Някои казват, че е електронно злато, някои, че е валута. Друг казва, че те са също като лалетата. Някои хора казват, че това ще промени света, някои, че е просто краткотрайна мода.

Имам собствено мнение за това.

Обаче това е история за друг път. Но хлапе, ти сега знаеш повече за Биткойна от повечето.

Превод: els
Източник: https://medium.com/p/73b4257ac833
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin
 
Мнения: 4966
Регистриран на: 28 Май 2013, 15:40
Местоположение: Planet Mars

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот gendak » 11 Яну 2014, 22:12

Чудесна статия. Браво. Точно това съм се опитвал да го обесня десетки пъти, но не съм успявал поради липса на дарслово. Сега вече като стане въпрос просто ще посоча този пост :) . Всеки, който иска да разбере биткоин трябва да прочете това и да си изясни системата ей така простичко ... с ябълки, за да разбере колко е просто и в същото време гениално "животното" биткоин :) .
gendak
 
Мнения: 73
Регистриран на: 28 Май 2013, 21:34

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот Flex » 11 Яну 2014, 22:17

Относно скорошното биткойн интервю в БТВ, една приятелка разправя, че майка и го гледала и нищо не разбрала. Но добрата новина била, че и водещата нищо не разбрала също :)
Та това определено е жестоко обяснение... и все пак биткойна е...:
Изображение
Flex
 
Мнения: 793
Регистриран на: 02 Юни 2013, 17:32

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот M.Stoyanov » 11 Фев 2014, 20:23

чудесно обяснение ... Айнщаин е казал: не можеш ли да обясниш нещо на 6г дете, значи сам не го разбираш.... е тук е като за 5г.
M.Stoyanov
 
Мнения: 69
Регистриран на: 24 Яну 2014, 14:09
Местоположение: София

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот ZAX » 10 Мар 2014, 08:32

Благодаря за хубавият превод колеги, наистина ще помогне много за популяризирането в България.

А авторът е учил доста за да знае как да обяснява и на 2 годишни ;)
ZAX
Spammer
 
Мнения: 1934
Регистриран на: 15 Юни 2013, 19:51

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот bobi 444 » 19 Май 2014, 23:20

браво, обясненията са много добри
bobi 444
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Май 2014, 22:31

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот tod69tod » 30 Май 2014, 06:39

прекрасно
tod69tod
 
Мнения: 7
Регистриран на: 29 Май 2014, 07:53

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот Azumi93 » 11 Юли 2014, 18:32

Супер, май взех да загрявам какво е Биткойн :D
Azumi93
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Юли 2014, 23:03
Местоположение: Ловеч

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот blader » 14 Юли 2014, 22:57

Бих добавил и обобщил:
Всеки който ползва Bitcoin-ни има криптирана информация за абсолютно всички транзакций сключили се някога, и когато Вие решите да изпратите ( примерно 1 BTC на ваш близък) всички свързани в мрежата на bitcoin миньори проверяват дали това е възможно и дали имате наистина 1 BTC който да изпратите. За която проверка получават малка награда(изключително малък процент от 1 BTC), така на вас ви се потвърждава и се извършва транзакцията, и портфейла на вашия близък се синхронизира с последният наличен блок в който може портфейла отчита че е получил 1 BTC. Когато вашият приятел реши да ги изпрати отново процедурата се повтаря отново :)
Аватар
blader
 
Мнения: 9
Регистриран на: 23 Фев 2014, 03:45

Re: Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5

Мнениеот farmdve » 14 Юли 2014, 23:19

blader написа:Бих добавил и обобщил:
Всеки който ползва Bitcoin-ни има криптирана информация за абсолютно всички транзакций сключили се някога, и когато Вие решите да изпратите ( примерно 1 BTC на ваш близък) всички свързани в мрежата на bitcoin миньори проверяват дали това е възможно и дали имате наистина 1 BTC който да изпратите. За която проверка получават малка награда(изключително малък процент от 1 BTC), така на вас ви се потвърждава и се извършва транзакцията, и портфейла на вашия близък се синхронизира с последният наличен блок в който може портфейла отчита че е получил 1 BTC. Когато вашият приятел реши да ги изпрати отново процедурата се повтаря отново :)

Ами, грешиш. Този процент е ако платиш такса, не платиш ли каквото пратиш, ако има сполучлив копач, ще включи транзакцията в блок без такса.
1JYFJnWKmhAwK9FMM3TM2SCjhCuc1qKc4r
farmdve
 
Мнения: 574
Регистриран на: 29 Май 2013, 13:24

Следваща

Назад към Общи Дискусии

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 2GOOD, Google [Bot], ionicle, UserX1XO, viniamin