Халвингът обяснен от една (бивша) блондинка

Модератор: Moderators

Халвингът обяснен от една (бивша) блондинка

Мнениеот AJB » 07 Май 2020, 19:50

Пролет, птички, пчелички и халвинг. На хоризонта се задава голямото събитие, което вълнува криптообщността повече от Нова година, Великден и преминаването на Халеевата комета. Според изчисленията на умните глави, халвингът ще се случи на 11-и май 2020г.

Какво обаче означава това? Ще се опитаме да обясним по-простичко тази сложна концепция, най-вече за тези, за които биткойнът е новост (да ме прощават старите форумни кучета).

Изображение

Звездите може да са безброй, но биткойните – не

Една от основните разлики между фиатните валути и биткойнът (освен че е трудно човек да се отъркаля с кеф в криптобогатството си, понеже то е виртуално) е че биткойните са точно определен брой. Няма Тръмп, няма Централна европейска банка, няма институция, която да реши да напечата малко повече банкноти, за да подкрепи икономиката на дадена страна по време на криза. :whistle:

В самия код на криптовалутата, още при създаването й, е заложено да бъдат емитирани (изкопани) само 21 млн. биткойна. До момента са емитирани 17.3 млн. (между другото, близо 4 млн. от тях се смятат за безвъзвратно загубени), което ни оставя 3.7 млн., които все още не са влезли в обращение. И макар да звучат като една малка част от всички 21 млн., изчисленията сочат, че те ще влязат до един в обращение някъде около 2140 година. Защо чак тогава? Жокер – халвингът има нещо общо. :D

Инфлация, дефлация и математика

Криптовалутите се основават на чиста математика. Но и на една щедра доза философия. Според едно от популярните схващания, базирани на обяснение на самия Сатоши Накамото, целта е била биткойнът да се приравни най-общо казано към фиатна валута, така че общият брой на биткойните в света да позволи комфортен обмен на криптовалутата срещу стоки и услуги.

Освен това, биткойните и транзакциите с тях са изцяло пред очите ни, в блокчейна. Те са затворени там. Това означава, че няма личност или институция, която да може да измагьоса несъществуващи койни или да изманипулира броя на криптомонетите в обращение. Всичко е публично!

В оригиналния пример Накамото посочва, че разпространението ще определи изцяло стойността на биткойна – ако валутата има кратък живот и не се наложи, това ще обезцени стойността на койните. Ако обаче светът възприеме децентрализираната валута, това ще вдигне нейната цена и ще позволи да има наличност за достатъчно разплащания.

На практика това прави биткойна изцяло дефлационна валута, за разлика от повечето фиатни валути. Това означава, че колкото по-широко разпространен е BTC, толкова повече неща ще можете да си купите за 1BTC.

Как по-точно се "произвеждат" биткойни?

Ако сте начинаещи в сферата на криптовалутите, може би първо трябва да отскочите в темата „Какво е биткойн, обяснение все едно съм на 5“. Най-общо казано обаче става дума за една напълно самостоятелна и саморегулираща се система, в която всеки „копач“ използва изчислителната мощ на своята апаратура, за да пресмята криптографски задачи, резултатите от които на практика поддържат самата система. А, да. И носят печалба на самия миньор. :btc: :btc: :btc:

Без да изпадаме в повече подробности, тази задачи са разделени на отделни блокове, които следват един след друг хронологично, като всеки следващ потвърждава резултатите от предишния. Заложено във формулите на Сатоши е нов блок да се появява на всеки 10-ина минути. За всеки блок миньорите получават по 12.5 биткойна. Така се емитират или изкопават биткойни. Това означава, че всеки ден в обращение влизат около 1 800 биткойна. Засега…

Веднъж на високосна

В математическите формули на Сатоши е заложено на всеки четири години (210 хиляди блока) емитираните при създаване на нов блок биткойни да стават два пъти по-малко. Това се нарича халвинг.
Първият халвинг бе през 2012 година, когато „наградата“ за нов блок от 50 стана 25 биткойна. През 2016 година това страховито събитие отново ни сполетя и наградата за нов блок стана 12.5 биткойна. След май 2020 наградата ще падне до 6.25 биткойна. Изчислено е, че ни предстоят още 64 халвинга, докато не изкопаем и последния от всички 21 млн. биткойна. :btc: :btc: :btc:

Изображение

И после какво?

Ако сте успели да разберете халвинга и страстите, които той предизвиква, но сте настроени една идея по-екзистенциално, може би ще си зададете въпроса какво ще се случи след последния халвинг. Е, ние това едва ли ще го видим с очите си, но внуците ни миньори ще продължат да печелят от това. Само че заплащането ще бъде за изчисленията, които машината прави, за да потвърди всички транзакции, които се случват в света – всяко заплащане за кафе (или Ламбо :D ), всяка изплатена заплата, всяко прехвърляне на койни от семейната сметка в тайния портфейл и т.н.

Защо всички се вълнуваме от халвинга?

Добре де, не всички се вълнуват. Но по-голямата част от криптообщността е развълнувана. Причините за това са няколко. Халвингът редуцира значително печалбата от копаене. Това означава, че миньорите, които инвестират в хардуер, бършат му праха и плащат ток, получават по-малко срещу тази работа. Така че на миньорите им пука.

Халвингът обаче винаги е и повод за спекулации относно движението на цената. Предходните два халвинга доведоха до резки движения нагоре няколко месеца след самото събитие (ноември 2013, когато минахме 1 000 долара за първи път, и паметния декември 2017, когато Луната ни се видя една идея по-близо :D ).

Едно от най-простите обяснения е, че колкото по-малко нови криптопарички имат миньорите, толкова по-малко нови биткойни има за продаване. А това предполага повишаване на цената. Ето, например, в момента на всеки 10 минути новите биткойни в обращение са на стойност около 212 хил. лева или над 30 млн. лева дневно. Ако приемем, че миньорите продават половината от новоизкопаните си пари, за да покрият разходите си за ток и поддръжка на фермите, това прави 15 млн. лева дневно. Това означава, че е нужно дневно да се инвестират 15млн. лева само и само цената да се задържи на същите нива. След няколко дни тази сума, ще бъде два пъти по-малка. Това предполага ръст на цената. Опитът досега показва, че покачването идва няколко месеца след халвинга.

От Plus500 много ясно демонстрират този тренд:
Изображение

От друга страна има много спекулации, че „големите риби“ ще използват момента, за да манипулират пазара. И макар прогнозите за посоката на движение да варират, повечето експерти общо взето са обединени около очакването този халвинг да е най-шантавият, драматичен и бесен по отношение на цената на биткойна. От една страна в момента се намираме на прага на сериозна рецесия, от друга обаче криптовалутите, които съвсем доскоро представляваха интерес най-вече за една малка общност, придобиват все по-голяма популярност сред широката общественост.
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 173
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17

Re: Халвингът обяснен от една (бивша) блондинка

Мнениеот Sevo » 08 Май 2020, 12:44

Браво!!!
Sevo
ПроФесор
 
Мнения: 224
Регистриран на: 13 Юни 2014, 11:34

Re: Халвингът обяснен от една (бивша) блондинка

Мнениеот bruter » 08 Май 2020, 13:24

AJB написа:До момента са емитирани 17.3 млн. (между другото, близо 4 млн. от тях се смятат за безвъзвратно загубени), което ни оставя 3.7 млн., които все още не са влезли в обращение.

Има една дребна неточност, към момента (блок 629,479) са изкопани почти 18.37 млн. BTC и остава да бъдат изкопани малко над 2.63 млн. : https://www.bitcoinblockhalf.com/

Поздравления за темата, много полезна информация, особено за тези които тепърва се запознават с Bitcoin.
На прос човек мое да му набиеш само един .Ур, акъл нема как да му набиеш
bruter
Bitcoin Fanatic
 
Мнения: 202
Регистриран на: 05 Авг 2013, 13:31

Re: Халвингът обяснен от една (бивша) блондинка

Мнениеот AJB » 08 Май 2020, 19:08

bruter написа:
AJB написа:До момента са емитирани 17.3 млн. (между другото, близо 4 млн. от тях се смятат за безвъзвратно загубени), което ни оставя 3.7 млн., които все още не са влезли в обращение.

Има една дребна неточност, към момента (блок 629,479) са изкопани почти 18.37 млн. BTC и остава да бъдат изкопани малко над 2.63 млн. : https://www.bitcoinblockhalf.com/


Ами то... аз... като започнах да я пиша бяхме на 17.3 :roll:
Блондински истории :D :D :D
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 173
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17

Re: Халвингът обяснен от една (бивша) блондинка

Мнениеот iana_crs » 13 Авг 2020, 16:34

хахахахаха... Мноо добро ! Браво !
iana_crs
 
Мнения: 47
Регистриран на: 18 Сеп 2013, 10:09


Назад към Общи Дискусии

Кой е на линия

Регистрирани потребители: filchef, ionicle, veznata, viniamin