tel написа:Аз съм освобождавал с принтирано копие от транзакция на Pyapal, но в твоя случай ще е интерено. Може би има и опция,все едно е подарък и не е закупуване машинката сега. Най-добре просто се обади и ги питай каква точно е процедурата, ако не е закупено сега, ами преди 4-5 месеца и няма бележка с цена и подобни.
Какво пречи и в неговия случай да мине като тебе с принтирано копие. Относно подаръка съвета не е добър според мен. Опита ми в бранша говори съвсем друго. Според всички международни закони (и Български също) всяка стока си има себестойност дори и подарената. Така че лафа с подаръка не минава пред митница. Освен това подаръците са само от физическо на физическо лице, а тук има фактура от фирма. Освен това подаръците имат
винаги мито от 2,5%, а до 150 ЕВРО когато една от двете страни е фирма има само ДДС. В този случай и над 150 ЕВРО пак няма, но това е друга тема.
Пита ли митничар за цена и оня види ли голяма сума искам да гледам отстрани как ще обмитиш на по-малка после. Те не се трогват от нищо и не ги интересува истината, а само какви документи им предоставяш.
PS.Ако още не е минал митница момчето нека ми пише на лично да му дам телефона си за да му кажа всички варианти. Тука спирам да пиша, че само им давам идеи какво да правят тъпите митничари.