от stamen » 12 Апр 2016, 02:14
Здравейте,
Като основател на crypto.bg съм доста подробно запознат с легалната рамка около покупко-продажба на биткойни у нас.
За да има истинска борса в България, тя трябва да има финансов лиценз от КФН за 250,000 лв - огромна инвестиция с много занимавки след това. Този лиценз се изисква, защото борсата ще държи левовете (депозитите) на клиентите си на отговорно пазене. При "дилърите", както ни наричате, това пазене е незначително кратко - получаваме плащане, пускаме биткойни - и за това не ни е нужен лиценз.
За коя борса става въпрос, че е завлякла клиенти - bitcurrex ли? (То май и аз имах некви къси бтс там за проба).
Мое мнение е, че не ни трябва българска борса - да се радваме, че малкото, които останаха като кракен, битфинекс и битстамп, не ги кракват. Всеки може да преведе там пари чрез СЕПА (мисля, че от Тексимбанк сепа преводът е безплатен), стига за един ден, и може да си трейдва. Създаването на обезопасена борса е мамонтско, а оттам и много скъпо усилие, за което няма да има никога достатъчно търговия, че да го оправдае.
И не на последно място, много крайни биткойн клиенти имат проблем с покупко-продажбата в прост сайт като crypto.bg - не мисля, че биха се оправили с лимит/маркет ордери...
Та какво се е случило с биткурекс?