Множество частни ключове в един портфейл

Модератор: Moderators

Множество частни ключове в един портфейл

Мнениеот cloxy » 22 Дек 2015, 10:44

Използвам стандартен портфейл (core клиент). В случая работя с Namecoin, но всичко е аналогично с Bitcoin.

Оказва се, че портфейлът понякога генерира нов частен ключ и започва да прехвърля остатъците от транзакциите на новите адреси, свързани с него. Поради тази причина се налага да се прави backup на клиента след всяка транзакция.

Въпросът ми е точно кога портфейлът генерира нов частен ключ? Каква е причината да го прави и какво отключва този процес?

Въпросът ми е свързан с това, че използвам offline подписани транзакции. Тоест, имам портфейл, който е изцяло offline. Първоначално има само един частен ключ в него и се използва само за подписване, нищо друго. Към него се подава само командата "signrawtransaction".

Има ли смисъл да се прави редовен архив на този offline портфейл или еднократен е достатъчен. Притеснявам се, да не реши клиентът поради някаква причина да създаде нов частен ключ, с който да подписва/създава адреси и липсата на актуален архив да изиграе лоша шега.
BitRef – Проверка на наличност по Bitcoin адрес.
BitAccelerate – Bitcoin Transaction Accelerator.
PeerName – Децентрализирани домейни (Blockchain-based).
cloxy

Re: Множество частни ключове в един портфейл

Мнениеот bruter » 22 Дек 2015, 12:56

А дали наистина е аналогично с Bitcoin? Deterministic Wallets (BIP32)

Виж Key pool in wallet softwares и тази тема и с малко експерименти ще си отговориш сам на въпросите които си задал.
На прос човек мое да му набиеш само един .Ур, акъл нема как да му набиеш
bruter
Bitcoin Fanatic

Мнениеот 2GOOD » 22 Дек 2015, 13:19

При всяка транзакция биткойн портфейла изпраща рестото на нов адрес, това се прави поради две причини - Security / Privacy
По подразбиране са генерирани 50 (или 100) ресто адреса в key pool-a /wallet.dat/ файла, т.е. бакъп трябва да се прави поне на 50 транзакции, най-добре след всяка.

Разбира се имаме опция да избираме "change" адреса, за целта трябва да се пусне CoinControl опцията от настройките, след което при нова транзкация можем да изберем: custom change address

Изображение

При подписване през конзолата остава другия вариант просто да харчим 100% от входящата транзакция, например имаме 0.20 в адрес 1cloxy, искаме да изпратим 0.05 на 12good
1cloxy ->
-> 0.05 12good
-> 0.15 1cloxy
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin

Мнениеот bruter » 22 Дек 2015, 17:37

Прегледай тази статия: Five Ways to Lose Money with Bitcoin Change Addresses и особенно частта Wallets and Change Addresses.
На прос човек мое да му набиеш само един .Ур, акъл нема как да му набиеш
bruter
Bitcoin Fanatic

Мнениеот cloxy » 22 Дек 2015, 21:43

Благодаря за насоките. Всички тези неща уж съм ги чел, но изглежда някои подробности съм ги разбрал погрешно.

Накратко, излиза, че проблемът не са множество частни ключове, а това, че портфейлът генерира примерно 100 адреса за напред. И трябва да архивирам отново преди да свършат.

Аз до сега си мислих, че адресите са просто хешове на частния ключ и няма нужда да се пазят. Но май не съм бил прав.

Иначе знам какво представляват транзакциите, че винаги всичко се харчи и рестото се връща на нов адрес. Но и до сега ми убягва теорията как точно се генерира адрес от частен ключ.
BitRef – Проверка на наличност по Bitcoin адрес.
BitAccelerate – Bitcoin Transaction Accelerator.
PeerName – Децентрализирани домейни (Blockchain-based).
cloxy

Мнениеот farmdve » 25 Яну 2016, 13:37

По-скоро е "личен" ключ отколкото частен :) Недей взима преводите на буквално от гугъла ;)
1JYFJnWKmhAwK9FMM3TM2SCjhCuc1qKc4r
farmdve

Назад към Общи Дискусии