Между другото, аз съм на горе долу същото мнение като теб.
Всеки е на ясно, че бясното препускане нагоре по скалата на скоростта на мрежата, не може да се задържи.
В самата си същност, това е един огромен, бързо надуващ се, балон. Хората не са свикнали да гледат на машината с която ще изкарват пари като на валута/акция/облигация и заради това е малко по-трудно да възприемат ASIC-ите като нещо, което може да донадуе балона.
Увеличаването на скоростта на мрежата в момента изненадва всички, понеже никой не очакваше, че ще се налеят толкова много пари в асици за толкова малко време. В резултат на всичко това стана следното нещо:
всички цифри в уравнението са бутафорни1) Купуваме Продукт Х, от който има 1001 броя на цена Y. Още 1000 човека купуват същият продукт и други 1000 искат да си го купят, но не могат.
2) Понеже са закупени всички 1000 продукта, а има търсене за още толкова, цената се увеличава в зависимост от търсенето.
3) В този момент все още никой не разполага с продукта, но цената му се покачва. Самите характеристики на продукта все още са без значение, понеже те са само фиктивни. Цената на X е вече Y*2
4) Поевява се продукт X*2 с цена Y*2/3, от него има 5000 бройки и всичките 1000 човека, които са искали да си купят X се пренасочват към новия продукт
5) X започва да се обезценява понеже това, което предлага вече няма същата стойност.
6) X се доставя и преди да е започнал да работи цената му вече е Y/2
7) Вече разполагаме с 1001 продукта, общо капиталовложение от 1001*Y*2 и текуща маркетингова оценка 1001/Y/2.

Появява се дупка в размер 4 пъти между инвестиция и текущата стойност
9) Цената на X започва да пада
без възможност за увеличение, понеже причината X да се обезценява е защото X се обезценява (знам, звучи тъпо, но е така). Единствената спирачка за това рязко падане на цените е доверието на хората в продукта и надеждите им да не са толкова на загуба, колкото си мислят (в стоковите пазари термина е resistance barrier).
10) Балона се пука и X вече се бори за цена Y/20
Без дори да зачекваме темата за дификълтито, на този етап ASIC-ите се самопрецакаха. Разбира се това изобщо не може да се каже за производителите.
ASICMiner били направили 3 милиона рефъндове... боли ги кура тях. Според мен повечето от производителите имаха готови продукти много преди да започнат да шипват, просто ги държаха за да могат да правят кинти от тях. Как става така, че BFL и ASICMiner почнаха да шипват баш тогава, когато устройствата им вече копаеха под себестойността си?
Да, междо другото, skrubalov, аз също залагам на 28nm копачите, но въпроса тук също е: "Колко ще се произведат и за какъв интервал от време". Другия сериозен въпрос е кога ще се балансира мрежата, кога ще се пренасити един вид.
Според мен това ще се случи, когато 10-15 много големи играча налеят яко пари в цялата схема. (да речем 15 организации с 5% дял на мрежата, 25% за всички останали) Ако малките не могат да се вредят, а големите дори не щат да почват, щото вече има твърде много други големи като тях, тогава всичко ще се успокои.
Но... това мен не ме брега, щото и така и инак съм извън играта с копането на

. И като се има предвид, че аз го правех предимно за забавление, ми е доста криво, щото вече забавлението ми струва твърде скъпо.