Как да декларираме доходи от продажба на BITCOIN ?

Модератор: Moderators

Re: Как да декларираме доходи от продажба на BITCOIN ?

Мнениеот Foxtail » 20 Яну 2014, 15:26

ние не говорим за 1000 лв. доход това е сума която не може да се коментира защото е прекалено малка... ние се чудим какво е по правилно когато ти се наложи през годината да си изтеглиш 5 пъти по 40 000 лв. от банката и да си купиш нещо съществено (кола, жилище) и мисля, сме единодушни, че няма смисъл да се показват маки доходи .. но когато имаш вече долеми обороти и банките започнат (както каза Георгиев) да пращат справките в НАП, ето тогава започва проблема ... :)
Foxtail

Мнениеот danbi » 20 Яну 2014, 15:42

Повдигаш важни въпроси.

dobo79 написа:Интересно защо ще ни търсят декларация на парите при банков превод(получаване).Тези пари не са ли декларирани от изпращача било то елена Рудолф или Мечо Пух.Не ги разбирам много тези неща и гледам да работя с малки суми и разумно.А иначе интересно ми е какво ще е становището от НАП по въпроса.Според мен не беше нужно запитването,но щом вече е факт то няма връщане назад.И аз го разбирам въпроса по простичък начин:бай Петко дава едни пари на бай Михал на ръка за шише ракия,което е произведено в мазето на първия.Кой и защо е необходимо да плаща за тази "транзакция"?

Държавата се издържа от данъци. Това е факт, който колкото и да не ни допада, трудно може да се промени, без да се промени обществения строй. (нямам в предвид завръщане към социалъзъма или комунизъма, бил той развит или недоносен). В повечето държави неплащането на данъци се преследва доста жестоко. Ама и това не е важно.

В случая важното е, че държавата държи да получи % от обмененото между бай Петко и бай Михал. Без изобщо да се интересува какво те обменят.
Тъй като някои случаи на подобно облагане са трудни, а други са доста чувствителни, а държавата, т.е. държавниците (или правоимащите, както трябва да се наричат у нас) искат да бъдат избрани отново на власт, те например биха опростили данъка на верните си последователи (в нашия случай, циганите, червените бабички и т.н.).
Което не значи, че не биха искали да си приберат %-та от всички останали!

Всеки месец всички ние си плащаме тока за да я изкараме тази стока(биткоин)на пазара.Плащаме ДДС ,зелени енергии и незнам си какво.Това не е ли достатъчно?В момента цената на биткоина е висока и всички(грешка-някои)искат да си плащат данъците от приходите.Какво би се случило ако цената на биткоина се срине и не можем да си плащаме разходите по производството му?Тогава също ли ще сте съгласни да плащате 10% върху загубата?

Теоретически, нещата би трябвало да стоят така:
- У нас се плаща ДДС. То се плаща само върху разликата купува-продава която можеш да докажеш или казано по друг начин, върху добавената от теб стойност (без значение, труд, спекула и т.н.)
- Частно лице също може да се регистрира по ДДС.
- Можеш да приспаднеш разходите за всички инвестиции които си направил по дейността;
- Можеш да приспаднеш разходите за електичеството и т.н.
Върху положителната разлика от остатъка дължиш ДДС. Ако си на загуба, ДДС няма да плащаш, но като нищо ще те проверят дали не мамиш -- и ако мамиш, жална ти майка.

Субсидии за производството не е вероятно да има. Изобщо, субсидиите се дават, за да не са прекалено недоволни масите и да не вземат да гласуват "за другите" следващия път...

Хайде моля ви се!Мислите ли че "Цар Киро" и семейството му плаща данъци?Мислите ли че има счетоводство при тях?Мислите ли че някой ги пита откъде са им доходите за скъпарските автомобили?Мислите ли че някой от тях си плаща най малкото осигуровките си?И това както добре знаете не е единствен случай.Ще плащам когато Биткоин стане официална валута с всичките и плюсове и минуси.Това че този месец съм изкарал 1000лв не мисля нито да декларирам нито да плащам нищо.Накрая на месеца като си платя сметката за тока -ето я моята част към бюджета.Ако мислите че вие ще оправите България.....с мижавите си 10% жестоко се лъжете.Хората по високите етажи откраднаха и продължават да крадът милиони-милиарди и никой не ги закача.Помислете върху това.

Това, че Цар Киро плаща или не данъци не е основание и ти да си като него. Освен ако не държиш да споделяте килия .. или друго бъдеще.

А инак, проблема с неплащане на данъци, или най-малкото недекларирането на приходите е в това, че рано или късно ще ти потрябват повече "бели" пари, и като се окаже че приходите ти са от неясен произход, току виж си попаднал под ударите на законите за пране на пари.

Както казват, то е ЗаКон. Не е за лъв. Ако си лъв, то не би и питал, нали? :)
Без пот няма мед.
BTC: 14z9d1E42v9Y4jF5cpaAgBoLVZSSwY6wqs LTC: LY8tN9dBLwaVdUf5EvCcCyrW1dTPH8k5wB
danbi

Мнениеот 99ufo99 » 21 Яну 2014, 09:51

С риск да се повторя, кой аджеба ( не че ме интересува лично кой е ) ще има доходи от 200 К на година от копане на дигитални стинки, и същия човек ще е толкоз захлупен или невеж да неможе си направи сметка другаде ?

Според мен всичко се преекспонира .. и какви 20 % .. напред се коментираха 10% плосък данък .. ся пък ДДС ??? ВИе комай много държите да сте ортаци с държава от една страна и енергото от друга ?!?!?

А за примера с ракията ;) не е точното така, щото за варене на ракия се плаща акциз , но може да се даде пример с компоти или туршия ;)

Като цяло работата е много мътна, щото сами се сещате , че може да си генерирате милиони адреси от които да продавате и приемате стинки, и пак ще се почна играта на котка и мишка ...

Не съм много сигурен, но хората с "проблемно много" изкарани пари може да си регистрират фирма и да правят консултации, за които им се плаща скъпо и пре-скъпо ..т.е има само услуга без производство, плаща ти се за интелектуален труд, и така да си декларират приходите, на които вече ще могат да си платят 10 % данък.
Аватар
99ufo99

Мнениеот Foxtail » 21 Яну 2014, 10:32

ufo.. има всякакви хора... едни искат да си харчат парите и да не се занимават с драми, други започват да си регистрират фирми за уроци по мадолина, банджо и латиноамерикански танци (само незнам на кои ще издават документи за прихода освен това ще ти се наложи да плащаш осигуровки и незнам какви простотии още.. то да нее една тъпотия, то ако така ставаше цялата държава щеше да участва на световното по танци и нямаше да има проблем, с прането на пари да не говорим)

сега аз ще се повторя: никои не казва че е по добре да си декларираш печалбите, ние говорим за момента когато ти цъфнат данъчните на врата защото вече си ги изхарчил тия кинти и кое е по добре... да се прачиш на умряла лисица и да разчиташ,че това виртуални валути не съществува и няма да те пипнат.. или по някакъв начин нещо да измислим за да са ни по легални парите....

това е форум за Биткойн в него обсъждаме такива неща, с идеята да не дразним лъвчетата от нап, нои и други хрантутници, опитваме се кои каквото знае да сподели и да излезем с някаква конструктивна позиция, а не да обясняваме кои е луд и какво не трябва да се прави (това с нетрябва го знаем, земете кажете какво трябва ако сте по компетентни)
Foxtail

Мнениеот Странник » 21 Яну 2014, 13:22

Като цяло доколкото ми е известно търговия с произведения на изкуството и борсова търговия са освободени от данъци.
В този смисъл търговията с биткойн си е виртуален продукт близък до борсовата търговия повече.
Това е визията ми за спасяване от подобни проблеми и усложениния.
За справки четем тук:
http://www.minfin.bg/bg/page/827

текста е:
Необлагаеми доходи

Когато не са придобити в рамките на стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон или на дейност, облагана като стопанска дейност на едноличен търговец (ЕТ), за необлагаеми се считат някои доходи, като:

доходи от продажба или замяна на лимитиран брой недвижими имоти, при наличие на посочените в закона обстоятелства;
доходи от продажба или замяна на движимо имущество, с определени изключения;
доходи, получени от задължително осигуряване и пенсиите от допълнително доброволно осигуряване;
доходи от обезщетения и социални помощи и добавки, стипендии за обучение в страната и в чужбина;
парични и предметни печалби, получени от участие в хазартни игри;
доходи от рента, аренда или друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя;
доходи от продажба или замяна на имущество, получено по наследство или завет;
други. ( това е забавно)

и тук:
http://eulaw.egov.bg/DocumentDisplay.aspx?ID=184693
текста е:
Определяне на освободените доставки в ЗДДС

Новият ЗДДС определя като освободени следните доставки:
1. Доставки, свързани със здравеопазване;
2. Доставки, свързани със социални грижи и осигуряване;
3. Доставки, свързани с образование, спорт или физическо възпитание;
4. Доставки, свързани с култура;
5. Доставки, свързани с вероизповедания;
6. Доставки с нестопански характер;
7. Доставки, свързани със земя и сгради;
8. Доставки на финансови услуги;
9. Доставки на застрахователни услуги;
10. Хазарт;
11. Доставки на пощенски марки и пощенски услуги;
12. Доставки на стоки или услуги, за които не е ползван данъчен кредит.
Виж: "Освободени доставки и придобивания в ЗДДС".
Ще припомним само, че от освободени, в сравнение със стария ЗДДС, стават облагаеми следните доставки:
- правните услуги;
- доставките на битови, производствени или строителни отпадъци от черни и цветни метали, както и доставки на услуги по добив, обработка или преработка на такива отпадъци;
- предоставянето на хлебно или фуражно зърно като заплащане в натура или на част от нея, както и обработването на земя, собственост на членовете на кооперация, от кооперацията;

В интерес на истината нито съм юрист,нито пък икономист за да мога да коментирам повече.
Само цитирам какво съм прочел и посочвам възможни трактовки които да бъдат приложими за защита при подобни усложнения.
Отделен е въпроса че можете да кажете винаги че е платен данък върху сделката в друга страна от ЕС и по този начин не подлежите на двойно данъчно облагане.
Визирам например bitcoin.de като борса .
Е ако си нямат работа да ходят да проверяват и да се разправят с тях.
Отделен е въпроса че като плащаме такси за сделката в борсата това подлежи на облагане с данък в Германия което вече се смята за вид платен вече данък по силата пак на двойното данъчно облагане.
Така че... има вратички според мен.
Вие какво мислите в случая?
Май хазарта вече му гласуваха данък скоро -ама не знам дали е влязъл в сила този закон.
Аватар
Странник

Мнениеот Foxtail » 21 Яну 2014, 13:44

ето това е супер конструктивен анализ/пост!! благодаря Странник, всяка препратка има своя смисъл и които е заинтересован от облагане на Биткойни и чете тази тема, ще си направи съответните изводи и заключения без да му се натрапва краен резултат или наклон в живота :):)

благодаря пак :)
Foxtail

Мнениеот Странник » 21 Яну 2014, 14:16

Благодаря колега Foxtail за отзива.
Ще се опитам да финализирам анализа в най-завършен вид.

1.Плащане на данъци за хардуер - плащаме си го.
2.Плащане на данъци за ел.енергия - плащаме си го.
3.Плащане на данъци за търговия с биткойн - плащаме си го по смисъла на предния ми пост.
4.Плащане на данъци за други разходи - разбирай интернет,резервни части,консумативи,кафета по безсънните нощи за борба с борси и копачките - плащаме си ги.
5.Вкарване в държавата на свежи пари - евро,долари и др. - това е свеж приток на конвертируема валута в държания оборот на средства - даже за медал можем да претендираме...

Тогава вече не виждам къде и за какво може да ви се предяви обвинение за данъчни нарушения.
Ако има допълнения и коментари ще са добре дошли за конструктивна дискусия и спор ако трябва за да се оформи краен извод и стратегия за всички по този въпрос.
Като цяло генералната ми визия и съвет е да се снишавате под радарите,да не се навирате между шамарите и да не викате хиените при себе си,а не да давам тон в живота на който и да е.
Ако ви сложат под лупа въпросните хиени - покрай това ще се хванат за нещо друго което даже не сте си мислели че е проблем в случая.
Все някога ще дойде ден в който биткойн икономиката ще влезе в регулация по смисъла на темата и едва тогава вече ще му мислим.
Въз основа на подадена от вас подобна информация не изключвам възможност за неправомерно ползване (продаване на трети заинтересовани лица)на тази информация за изнудване или просто да станете цел за обир от чисто битов характер.
Хора всякакви - затова бъдете по внимателни.
Аватар
Странник

Мнениеот 99ufo99 » 21 Яну 2014, 18:56

Странник написа:Благодаря колега Foxtail за отзива.
Ще се опитам да финализирам анализа в най-завършен вид.

1.Плащане на данъци за хардуер - плащаме си го.
2.Плащане на данъци за ел.енергия - плащаме си го.
3.Плащане на данъци за търговия с биткойн - плащаме си го по смисъла на предния ми пост.
4.Плащане на данъци за други разходи - разбирай интернет,резервни части,консумативи,кафета по безсънните нощи за борба с борси и копачките - плащаме си ги.
5.Вкарване в държавата на свежи пари - евро,долари и др. - това е свеж приток на конвертируема валута в държания оборот на средства - даже за медал можем да претендираме...

Тогава вече не виждам къде и за какво може да ви се предяви обвинение за данъчни нарушения.
Ако има допълнения и коментари ще са добре дошли за конструктивна дискусия и спор ако трябва за да се оформи краен извод и стратегия за всички по този въпрос.
Като цяло генералната ми визия и съвет е да се снишавате под радарите,да не се навирате между шамарите и да не викате хиените при себе си,а не да давам тон в живота на който и да е.
Ако ви сложат под лупа въпросните хиени - покрай това ще се хванат за нещо друго което даже не сте си мислели че е проблем в случая.
Все някога ще дойде ден в който биткойн икономиката ще влезе в регулация по смисъла на темата и едва тогава вече ще му мислим.
Въз основа на подадена от вас подобна информация не изключвам възможност за неправомерно ползване (продаване на трети заинтересовани лица)на тази информация за изнудване или просто да станете цел за обир от чисто битов характер.
Хора всякакви - затова бъдете по внимателни.

Респект колега ! :clap:
Аватар
99ufo99

Мнениеот antar3z » 21 Яну 2014, 21:29

заповядайте колеги ..
приятно гледане
https://www.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo
antar3z

Мнениеот saiclabs » 21 Яну 2014, 23:41

dobo79 написа:... Хайде моля ви се!Мислите ли че "Цар Киро" и семейството му плаща данъци?Мислите ли че има счетоводство при тях?Мислите ли че някой ги пита откъде са им доходите за скъпарските автомобили?Мислите ли че някой от тях си плаща най малкото осигуровките си?...

Цар Киро прави, каквото прави, защото има достатъчно влияние, за да не го закача никой. Някой, който е изкарал 50к-100к за отрицателно време какво влияние има, че да не го закачат, освен ако няма дебел гръб? Точно тези най-много страдат от ударите на закона.

Странник написа:Като цяло доколкото ми е известно търговия с произведения на изкуството и борсова търговия са освободени от данъци.
В този смисъл търговията с биткойн си е виртуален продукт близък до борсовата търговия повече.
Това е визията ми за спасяване от подобни проблеми и усложениния....

Борсова търговия? Има стокови борси, има борси за финансови активи. Има си дефинирани определения за стока и финансови активи. За биткойн къде има определение какво е това? Прието е от народните представители в кой брой на Държавен вестник? За хазарта е същото - има си дефиниция какво е хазарт и всичко свързано с него. Докато няма ясна дефиниция на биткойн (условия за придобиване, цел на използване и т.н.), няма на какво основание да се плаща данък, защото в София данъчните обложили доходите от биткойн като доходи от други източници, а във Варна не ги обложили на друг, защото ги приели като хазарт, на трето място ги приели като борсова търговия... Не може да се нагажда, както е угодно. Трябва да е точно и ясно написано.
saiclabs

ПредишнаСледваща

Назад към Общи Дискусии