Лилии па ударийме таваня - Биткойн трудността

Модератор: Moderators

Re: Лилии па ударийме таваня - aka Bitcoin Diff.

Мнениеот Странник » 02 Сеп 2013, 20:05

Ще погледна от друг ъгъл на нещата.
Все още като отида в магазина ми искат левче за един хляб,а не биткойни.
Това на свой ред ме докарва неизбежно до факта че се намираме в преходен период.
Преди седмици при поредния голям скок на трудността и аз очаквах да скочи цената на биткойн.
Но се случи нещо съвсем друго- трудността скочи много сериозно ,а цената се срина противно на очакванията ми до 68 евро.
Тези дни цената скочи осезателно...за вероятна причина визирам кризата в Сирия и задаващите се
последствия от това дали ще има военни действия,коалиция и т.н. фактори.
Не бива да се подминава и с по-предна дата факта че Германия подкрепи биткойн официално като
го призна юридически за финансов инструмент.
Като хипотетичен сценарии ако гигантите в интернет като Google,Amazon и др. започнат да оперират
предимно с биткойн цената още повече ще излети нагоре предвид статистиките че онлайн пазаруването
добива все по-големи размери по целия свят.
От друга страна някои анализи ясно показват и директни дъмпингови удари по борсите за биткойн с цел да се срине
доверието.не бива да се подминават и редицата действия от САЩ и други правителства които директно действат
против биткойн системата.
Забавното в моите очи е че именно яростните противници на биткойн ще изпаднат в изолация все по-осезателно на
фона на други страни като по този начин ще се довършат окончателно.
В завършек с тези съображения и размисли исках да посоча че не само процентите,сметките и алгоритмите решават
крайната стойност дали някой ще си върне инвестицията.
Непредвидимия съществен фактор според мен си остава и доверието.
Аватар
Странник

Мнениеот Flex » 02 Сеп 2013, 21:22

Така е, като беше кипър цената на койните скочи двойно. Но инвестицията е в койни, възвращаемостта е в койни, та затова цената няма никакво значение. Аз говоря за това: даваш 5.3 койна, връщаш си 4.7, това е минус независимо от цената на койна и е пряко следствие от текущите разходки на трудността.
За самата цена на койна е другата тема, не съм дорасъл за сериозни борсови операции още :)
Flex

Мнениеот Странник » 02 Сеп 2013, 21:44

Така е както казваш колега и не случайно затова споменах че от друг ъгъл поглеждам всичко и като илюстрация дадох мижавия пример с хляба .
Трудността се вдига от това колко копачи се включват -това за всички е ясно вече,а това както знаем пряко зависи от производството на ASIC процесори
които както се вижда като тенденция отиват към все по-малко микрони.Може и да греша но последните са на 28 микрона.
В този смисъл чакането на доставката само те вкарва вече яко вътре като инвестиция що се отнася до месеци,да не кажа години както беше споделено тук
от колеги.
Платил си,затворил си едни средства и чакаш.Е аз в случая съм напълно точно в това.
Моя милост също не се виждам като пораснал борсов анализатор още повече че
нямам такова образование.
Аватар
Странник

Мнениеот marincho » 03 Сеп 2013, 05:30

Flex написа: Аз говоря за това: даваш 5.3 койна, връщаш си 4.7, това е минус независимо от цената на койна и е пряко следствие от текущите разходки на трудността.
Ако съм купил койни, за да ги вложа в блейд, цената е по курса за деня. Ако съм решил да не продавам койни, за да ги вложа в блейд, цената е по курса за деня(моя случай от предната поръчка). Ако имам х койна, които не се пипат дългосрочно(срок по-голям от времето през което ще копае блейда), бръкна в "чекмеджето" и платя с тях, цената е в койни.
Надявам се, че този път се изразих малко по-ясно.
Не разбирам шльокавица
Аватар
marincho

Мнениеот crab » 03 Сеп 2013, 09:31

Цената на валутата е отражение на търсене/предлагане. Излизат нови устройства, предимно се плаща в BTC => търсенето се увеличава. Като се вдигне трудността спада заради спад в инвестициите, все пак хората първо се замислят. Ако преди всеки си е можел да си поръча видео карта за левчета от магазина и да копае с тях, то сега предимно груповите поръчки са в BTC. Ако няма търсене и всеки само копае, няма как да се вдига.

Сега като се вдигне трудността още веднъж ще стане това което искат няколкото фирми, тотално изритват GPU от пазара и събират всички инвестиции в тях си. Т.е ние ще копаем и ще им плащаме като купуваме нова техника. Това ще държи рентабилност на валутата. Ако го направят и планирано, то трудността ще се запази дълго време и ще обират глазурата от тортата, но ще има за всекиго. Ако наводнят пазара и скочи много трудността (по-бавно избиване на всичко) хората ще спрат да инвестират в тях и ще си останат с намалени поръчки.

Като цяло с времето ще види, на нас ни остава само да гледаме да се вредим за част от тортата. :)
crab

Мнениеот Странник » 03 Сеп 2013, 10:15

В един по-глобален поглед за мен е по-важно биткойн да срине
банковата система заедно с всичките кърлежи закрепени към нея.
Моите опасения за момента са повече свързани с подозрение
че търсенето в момента е свързано пряко само с набавянето на
ASIC копачи предвид твърдата им политика за разплащане
само в биткойн.
Ако допуснем за момент че това е точно така в някаква степен,
то след време като падне и последния биткойн и тези процесори
станат излишни биткойн ще се срине тотално.
Надявам се това мое подозрение да се окаже пълна глупост или
пък с времето този фактор който описах да става все по-несъществен.
Все повече хора и фирми може би ще възприемат биткойн като
основно платежно средство от световен мащаб каквото си е всъщност
в момента...извън контрола на всевъзможни борсови играчи.
Аватар
Странник

Мнениеот Flex » 03 Сеп 2013, 11:03

Въпроса е, че ще стане много преди това. В същността си копачите са много прости устройства и няма накъде да ходят. Производствено почнаха от 64нм, сега вече са на 28, технологичната граница е 22. С други думи в момента е свръхпроизводство и се залива пазара с устройства, които както казваш се плащат само в :btc: . Това може да изкара така година, ще минат на 22, ще изкарат още по-бързи, по-малки и по-икономични такива и... дотолкова. Асиците не са процесори и видеокарти, та да им оптимизират логиките вътре и всяка година да има по нещо ново, та пика на покупките им ще е до годинка, там свършва революцията и почва еволюцията. До този момент :btc: трябва да си е стъпил на краката. Но това е що-годе факт де, и преди асиците цената му е минавала големи стойности, но беше супер нестабилна и се движеше от кризи (кипър), борсови далавери и в някаква степен сивия бизнес - казина и прочие.
Flex

Мнениеот kopacha » 03 Сеп 2013, 11:29

Добре какво ще стане според вас като се изкопаят монетките, ще има ли втори бадж монетки, или край? И какво ще стане със всички тези устройство създадени за копане на сха256 ?
kopacha

Мнениеот Flex » 03 Сеп 2013, 11:39

За 2130-та година ли се притесняваш? Е то бива оптимизъм, с все генетиката ама чак пък :D
Flex

Мнениеот Странник » 03 Сеп 2013, 12:05

Предвид че умуваме над проблематика около трудността и някои
други фактори смяташ ли че 2030 г. е оптимистичния краен срок?
Без да имам понятие по материята в криптоизчисленията съвсем
напосоки го виждам крайния срок 2015-2018 по-скоро предвид
главоломния ръст на добив.
А второ издание на биткойн ще обезмисли първото и ще има сигурен
срив.
По-скоро в алтернативните криптовалути ще са алтернативата за която
говориш.
Аватар
Странник

ПредишнаСледваща

Назад към Общи Дискусии