marincho написа:най-вече това за 20-те киловата, ти е по изгодно да си плащаш на доставчика на ток.
Как да ти кажа, има си хора които работят за заплата и такива които имат възможности и техника да свършат дадената работа по най-бързия начин но за пари които самите те ще определят. Казано по нашенски "болен на легло се..." така че до преди 5-6 години бях от 2-рите но нещо си седнах на задника по ред причини. Та появи се някой от тези "светли години" който в прав текст ми каза че е адски недоволен от консултантските фирми които наема, просто каза да отида да се поразходя и да видя кое може да се ползва като каза каква му е идеята.
Та въпросните 20 Kw - да го кажем така, преди време поради необходимост от топлинна енергия се монтира термопомпа, която в случая охлажда атмосферата. Инвестицията да се премести фургона и да се направи през вентили течността да минава вместо през атмосферния охладител през охладителя във фургона е минимална а отделената топлина ще се ползва което не е точно загуба. От опита който имам с видеонаблюденията и сървърите ако ги оставиш на 8-10 градуса няма никакви проблеми а и поддържат ниски температури на процесорите и ниски обороти на вентилаторите при по-ниски температури започват проблемите с вентилаторите (трудно тръгват сами). В случая подобна термопомпа е монтирана в сървърното и бойлера, събота и неделя има радиатор който изхвърля топлината навън кога загрее бойлера.
Просто в случая искам да ползвам "отпадъците", отделно ако има някаква реализация на места където са изнудвани собствениците на производства ще е добре дошло - електрическата енергия можеш да я продадеш само и единствено на едно място и то ако те "закачат" ако нямаш "договор за присъединяване" и на цена която политически обвързани фигури определят просто имаш техника за куп пари която не ползваш и поддържаш и стои като паметник

Колкото до необходимите хора на заплата в прав текст, и аз съм такъв колкото и да не ми харесва, признавам си какво мога и какво не. В случая когато става въпрос за захранване, охлаждане и монтаж - ОК поел съм ангажимета като услуга до толкова. Когато става въпрос за човек поддържащ софтуерно и хардуерно цялата ферма честно казано не се наемам, може и да се справя но всяка моя грешка ще е по-голяма във финансово изражение от това да се вземе човек който знае какво прави и да я предотврати тази грешка още в начален стадий и да се печелят пари.
От всичко написано - пак казвам, цената на тока за битов и промишлен потребител не е една и съща, ако се разходите по офертите за търговци ще ви стане ясно. Отделно ако хванете някой фотоволтаик дето му отказват договор за присъединяване от 5 години... може да ползвате енергия на символични цени доакто пече слънцето а защото е промишлен потребител с фиксирано потребление да купувате на още по-добра цена.