Електромери, водомери и далавери!

Модератор: Moderators

Електромери, водомери и далавери!

Мнениеот zigzag » 31 Яну 2015, 14:20

При новите дигитални електромери е възможен достъп до системните режими през инфрачервения порт и дистанционно по жиците също (PowerLine). Мен живота ме е научил, че има ли възможност за злоупотреба ... ъъъъъ.. има и възползвали се. Много хора крадат ток. За циганите е безплатен то е ясно. Възможно ли е дружествата да надписват сметките на нормалните плащащи абонати, за да избият циганският и откраднатия ток? Все пак някой трябва да плати! Прекалено много хора се оплакват от сериозно завишени сметки. Не е наред нещо. Може би трябва да слагаме допълнителен контролен електромер. Да инвестираме в техника за производство на собствен ток. Същото се отнася и за водата. Мен ме скубят 3 лв. за кубик. Под 10 кубика на месец не падам, което ми се струва много.
zigzag

Re: Електромери, водомери и далавери!

Мнениеот ggeorgiev » 31 Яну 2015, 14:47

Невъзможни неща няма. Можеш да си провериш и без допълнителен електромер дали те лъжат - по броя на светванията на светодиода - по аналогия със старите - по оборотите на шайбата. На всеки електромер си има написано колко импулса на киловат трябва да направи светодиода -закачаш нещо с известна консумация, и броиш за 1 мин. после умножаваш х60 - получаваш колко KWh е отчел. И поради това, че сравнително лесно могат да се хванат измами с промяна на множителя на електромера - едва ли някой ще рискува да го прави. Най-честия проблем е с отчитането - инкасаторите ги мързи да обикалят и пишат каквото им дойде на база предишни отчитания.
По-добре корем от бира, отколкото гърбица от работа!
Аватар
ggeorgiev

Мнениеот Spoon.Net » 31 Яну 2015, 14:56

добре, нека приемем че електромера ти отчита каквото си реши той и те обвинят че си го манипулирал. как доказват в съда че ти си го направил при положение че се прави безконтактно ?

п.п. сериозно ме замисляте да се позайнтересовам как точно работи тая работа :)
Аватар
Spoon.Net
GPU Mining Moderator

Мнениеот guBaHe » 31 Яну 2015, 16:14

Аз тая теория на конспирацията я имам още от преди 2 години от февруарските протести във Варна.

Тогава масово хората (имам наблюдения от съседите) че имат много киловати, без реално да се ги изразходвали. Повечето са пенсионери и редовно си засичат електромерите. Направи впечатление че тогава на събранието всички иреваха че имат много голяма консумация (между 30 и 50% над нормалната), като всички твърдяха, че е невъзможно да са ги използвали. Това беше нещо повече от стандартното мрънкане за сметките за тока - беше масово ! Тогава детето беше още много малко и топлехме доста и навсякъде и си помислих че е възможно поне при мен да имам такава сметка. Интересното беше, че киловатите ги имаше на електромера.

После протести срещу монополите, после станаха срещу правителството, оставка, Орешарски.. и всички сметки се нормализираха. Миналата година всичко ОК, нямаше простотии със сметките. Обаче тази... идва януари сметка за 22.12.2014 - 12.01.2015 за 160 лв. На фактурата има... служебни киловати, няма реални показания на електромера. На 22.01 отивам и засичам електромера - един вид взимам показанията от 21.12.2014 до 22.01.2015 - месец + 2 дни.
Над 1100 киловата общо дневна и нощна. Такава консумация никога не съм имал на ток, живея там от 6 години, максимума беше преди 2 години - 950 квч ! А интересното в случая е, че сме били в жилището за този отчетен пердиод от 21.12 до 30.12.2014, след това сме били на вилата и аз съм минавал веднъж оттам само да взема едно зарядно и сестрата на жената на 4-5 дни да полива цветята. Имам скрита камера вкъщи, която включваме, когато отсъстваме за дълго време - там нищо обезпокоително, като активност, която да оправдае тази консумация.

Звъня на Енерго-про да питам какво става и какви са тия сметки и почват да ми обясняват, как киловатите били служебни, щото преди 3 месеца правили нещо по таблото и завъртяли дневната и нощната тарифа по грешка и сега трябвало да се уравняват киловатите. А на въпроса защо аз трябва да плащам за тая грешка, казаха че би трябвало да им сигнализираме по-рано... Аз да им сигнализирам, дето хабер си нямам от табла, електромери и часовници. Знам къде да видя показанията и това е. Жената, която засича електромерите го е видяла и тя е сигнализирала.

А по другия въпрос откъде са киловатите, навъртени на електромера ми казаха, че щом ги е отчел, значи са консумирани и ако искам да пусна молба, те ще го свалят, ще го тестват в лаборатория и ще ми струва 50 или 55 лв бяха не помня ако му няма нищо. Можело да има кражба или забравен уред и т.н. А аз спирам тока от бушоните, като оставя, само един, който е за лампите и коридорите, тъй като там е включен рутера за Интернет - съседчето ползва, тъй като така или иначе го плащам. А аз отсега се сещам, че на електромера нищо няма да му има и че ще е загуба на време и пари цялата тази работа.

Та.. и според мен по някакъв начин карат електромера да отчита повече, ако не те - някой друг с други интереси... това се случва само на клиентите на Енерго-про, явно тяхната мрежа е уязвима.. Над 200 лв ток за месец, през който си бил 9 дни в жилището... Абе ще ги платим, няма начин, каквото и да правя пак ще трябва да ги платя.

Дали енергото ни граби или някой ги прави тия неща без тяхно знание и с друга цел.... Теория на конспирацията :)

Може би някой пак иска да идва на власт... Историята се повтаря много подозрително.
http://freebtclist.com - faucet сайтове за сатошита с таймери за всеки сайт и други благинки.
Аватар
guBaHe

Мнениеот 2GOOD » 31 Яну 2015, 16:38

Най-интересното е, че тока го вдигна служебното правителство "от днес за утре" и то края на септември. До сега винаги ДКВР го вдига от първи Юли. И според мен има политическа игра тука. След като и моята сметка дойде - изключвах правих мерих - всичко изглежда ок а киловатите са там.
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin

Мнениеот Spoon.Net » 31 Яну 2015, 17:25

ясна работата .... пак някой си прави весело и тънки сметки за сметка на простолюдието ...... да им пикая на главите и на електромерите.
Аватар
Spoon.Net
GPU Mining Moderator

Мнениеот ggeorgiev » 31 Яну 2015, 17:48

То по теория на конспирацията се питам, що Е.он продадоха разпределението - ако всичко е било нормално и печелившо, кой луд ще продаде нещо, което му носи печалба, макар и в дългосрочен план. Ама и мойте шефове алчни... а ся да ги псува 1/3 от населението.

От друга страна, у нас никога не съм имал проблеми със сметките - все са били в рамките на нормалното, дори за миналия месец платих 20ст. за тока на село - явно от осветлението на електромера са се навъртяли, че не е имало никой през месеца.

И 3-то, ще се радвам най-после европата да ни натисне за свободния пазар на енергия и за битовите потребители, както е на запад (има спекулации за около юли-август) - тогава, ако човек си купи от друг доставчик - ЕРП-то получава само таксите за разпределение, и ако например ЕРП-то начука голяма консумация, а доставчика по-малка - има загуби за доставчика..и от там малко под лупа ще се гледат един друг, и съответно далаверите ще спрат или поне ще намалеят. Естествено държавата и ЕРП-тата нямат файда от цялата работа, и дори да се либерализира пазара, сигурно процедурата ще е доста тромава, за да може хората да не се занимават, и да си седят като оФце в обора
Аватар
ggeorgiev

Мнениеот guBaHe » 31 Яну 2015, 20:01

2GOOD написа:Най-интересното е, че тока го вдигна служебното правителство "от днес за утре" и то края на септември. До сега винаги ДКВР го вдига от първи Юли. И според мен има политическа игра тука. След като и моята сметка дойде - изключвах правих мерих - всичко изглежда ок а киловатите са там.

На електромера са киловатите, ама работата е че няма как да съм ги навъртял, щото за месец през който съм живял там - 950 квч ми е рекорда, сега 1100+ за 8-9 дни, в които съм живял там през отчетния период. Да кажеш че някой краде ток - краде от всички електромери във входа ли, че всички имат някакви нереални киловати потребление. Хора, дето са имали сметки по 70-80 лв - сега по 120-140, почти колкото мен.
http://freebtclist.com - faucet сайтове за сатошита с таймери за всеки сайт и други благинки.
Аватар
guBaHe

Мнениеот ggeorgiev » 31 Яну 2015, 20:28

Винаги го има варианта - през годината, инкасатор си пише каквото иска, и горе-долу месечните сметки са си нормални и без големи отклонения. Но идва един момент на края на годината, който е и край на финансовата година, та същия инкасатор засича реално какво показва електромера. Накрая се получава така, че ако през годината е писано по-малко от колкото е консумирано - накрая идва един "бонус", и хоп-блок или квартал за който отговаря мързеливеца изпищява на умряло. Естествено, ако всеки месец човек си записва данните като мине инкасатора, и след това си съвпадат с данните на фактурата, а на края на годината има такова нереално повишение - то има нещо гнило на друго място, по-високо във веригата
Виж момента със "служебно" добавяне на киловати си е грозна картинка.
И друго, ум не ми го побира, как фирма, която един път е минала през тея работи, допусна това да стане за 2-ри път - толкова ли им е акъла на шефовете там, че да наредят "Абе я да ги изплющим и тая година, те сигурно са забравили и ще си трайкат"
Аватар
ggeorgiev

Мнениеот guBaHe » 31 Яну 2015, 21:25

При нас се записват - дядото редовно го прави на нашия и неговия електромер, и са си ок нещата, в смисъл - отговарят си показанията с някакви съвсем мин. разлики.
Аватар
guBaHe

Следваща

Назад към Общи Дискусии