от filchef » 23 Авг 2025, 08:00
"Ако не сте били в Европа, пазете се от тоалетните, те не са за нашите мозъци!
В Щутгарт, малка нужда ме принуди да вляза вечерта в обществена външна био-тоалетна. Единична кабинка, много спретната, лъскава, чиста, пълна със сензори и управлявана от компютър. Хвърляте монета от 2 евро в отвора на вратата, вратите се отварят автоматично, светлината светва, влизате, вратите се затварят. Не страдам от клаустрофобия, но тъй като цял живот работя с електроника и компютърни програми, е малко досадно. Е, свърших си работата, трябва да изляза, но няма бутон за отваряне на вратата. Няма и инструкции. Глупав ли съм или нещо такова, да ви напиша ли инструкции как да използвате тоалетната?
Включвам логиката си, както германците са написали управляващата програма, влизам - повдигам капака на тоалетната, източвам водата, затварям капака. Може би някой сензор е заседнал? Повтарям процеса. Вратата не се отваря. Може би трябва да седна на капака, после да стана и след това да източа водата? Повтарям процеса.
Вратата не се отваря. И така. Какво забравих? Може би трябва да си измия ръцете? Повтарям процеса отново отначало. Слагам ръка на крана, сензорът се задейства, водата тече, след което се изключва автоматично, гледам вратата с надежда и тъга - не се отваря. Перспективата да прекарам нощта в луксозна немска тоалетна не ме вдъхнови. Викам на приятеля си, който остана отвън (късметлия):
„Ванка, тая гад не ме пуска!“
Той се опитва да подкупи тоалетната, като пъха монета в слота.
Машината е безмилостна, не я взема и това е. Не реагира и на ритници и удари. Ванката вика:
„Дръж се, сега ще повикам полиция!“
Без да имам какво по-добро да правя, повтарям процеса, измивам си ръцете, включвам сешоара... сешоарът се изключва, вратата се отваря.
Тогава някъде прочетох история за човек, който отишъл в подобна луксозна тоалетна във Франция. След като платил необходимите сантими, нашият сънародник дори не можел да си представи, че всичко вътре в кабинката е стерилно чисто и затова, както подобава на чист хомосапиенс, се качил на тоалетната с краката си...
Има несъответствие в компютърния мозък на тоалетната: сензорът за пода е изключен, което означава, че човекът е излязъл, водата не е източена, нещо не е наред, включил дезинфекцията. Човекът седи на гърнето, върши си работата, и тогава светлината угасва и върху него се излива дъжд от дезинфектант! Той скача от тоалетната, компютърът забива напълно: вратата е затворена, а човекът се е появил?! Както е забил, компютърът успява само да включи сушилнята със струи горещ въздух...
В продължение на няколко часа спасители рязали вандалоустойчивите врати с кислородно-ацетиленова горелка, издърпвайки горкия обезумял човек от упоритите лапи на парижката тоалетна. Така че - отървах се леко."
„За богослова познанието започва с Бог, за естествоизпитателят познанието завършва с Бог."
Макс Планк
„Толерантността ще достигне такова ниво, че на интелигентните хора ще бъде забранено да мислят, за да не обидят идиотите.“
Фьодор Достоевски