ЕП с резолюция за регулация на крипто пазара в Европа

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

ЕП с резолюция за регулация на крипто пазара в Европа

Мнениеот AJB » 05 Окт 2022, 11:59

Европейският парламент прие резолюция, с която предлага страните членки на ЕС да приемат "опростен режим за облагане" на крипто пазара. Резолюцията беше приета във вторник с 566 гласа "За", 7 "Против" и 47 "Въздържал се".

Целта, естествено, е борба с укриването на данъци и данъчните измами. :D В текста на предложението обаче присъства и апелът крипто инвеститорите да бъдат обект на "справедливо и прозрачно" облагане във всяка страна членка, като начин за борба със сивата икономика. Авторът на доклада Лидиа Перейра посочва, че е необходимо да се създаде "innovation-friendly" среда, за да могат в нея спокойно да виреят предприемачи и стартъпи от сферата на блокчейн и крипто.

EP-Crypto-regulation.jpg
EP-Crypto-regulation.jpg (254.41 KiB) Прегледано 1842 пъти


"Крипто активите като биткойн няма да изчезнат. През последните месеци станахме свидетели на лавина от новини за скоковете и спадовете на криптовалутите. Изправени сме не просто пред нарастващ пазар, а пред пазар, който бързо и непрекъснато се променя. Криптовалутите обаче трябва, като всяка друга финансова услуга, да се подчиняват на някакви правила, особено в областта на данъчното облагане. (...) И ако е вярно това, че не бива да "облагаме заради самото облагане", не по-малко вярно е, че трябва да предотвратим дупките в законодателството да се превръщат във възможност за измами и укриване на данъци", коментира Перейра преди гласуването.

Предложението, под което стои и нейният подпис, включва дефиниране на понятието за "крипто активи", въвеждане на единно решение за това кога и как се облага търговията с криптовалутите, както и формулиране на опростен режим за деклариране и облагане на дребни инвеститори и непрофесионални трейдъри. Нещо повече, Перейра и колегите й смятат, че употребата на блокчейн технологии от данъчните институции може да доведе до по-добра събираемост, предотвратяване на корупционни практики и борба с прането на пари.
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 172
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17

Re: ЕП с резолюция за регулация на крипто пазара в Европа

Мнениеот jkminkov » 05 Окт 2022, 12:57

има ли нещо за ебаващи се банки, не, move on...
дай на ***ното власт и му гледай сеира.
jkminkov
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 01 Юни 2013, 13:55
Местоположение: Хасково

Re: ЕП с резолюция за регулация на крипто пазара в Европа

Мнениеот AJB » 21 Апр 2023, 10:50

С 529 гласа "За" и 29 - "Против" Европейският парламент прие нов закон за проследяването на крипто трансфери, по подобие на контрола върху банковите преводи. Новата регулация задължава доставчиците на услуги (борси и брокери) да пазят информация за самоличността на клиентите си, търгуващи криптовалути през тях. Законът няма да покрива трансфери между частни лица (P2P, както и трансфери между посредници).

MiCA (Markets in Crypto-assets регулацията) също бе приета с 517 гласа "За", 38 - "Против". Този текст се отнася изключително за контрола върху борсите, посредниците и централизираните институции, емитиращи криптовалути и токъни. Еврозаконодателят цели да "регулира пазара на крипто и търговията с него, като защити интересите на инвеститорите". Борсите, посредниците и емитърите ще трябва да се регистрират и да получат оторизация за дейността си. Най-големите играчи пък ще трябва да декларират и консумацията си на електроенергия, както и нейния произход.

Двата нови закона ще влязат в сила 20 дни след формалното им одобрение от Европейския съвет.
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 172
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17


Назад към Новини

Кой е на линия

Регистрирани потребители: 2GOOD, AJB, filchef, Google [Bot], ionicle, tedik, viniamin

cron