ЕП отхвърли ограничението на Proof-of-Work механизма

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

ЕП отхвърли ограничението на Proof-of-Work механизма

Мнениеот AJB » 14 Мар 2022, 19:56

Икономическата комисия в Европейския парламент отхвърли текстовете, които причиниха известни вълнения в криптосредите. :dance: Ограничението на Proof-of-Work механизма няма да бъде част от новата законова рамка - Markets in Crypto Assets или MiCA, чиято цел е да регулира криптопазарите на Стария континент. :clap:

Очаква се финалният текст на новия еврозакон да продължи напред към разглеждане от трите институции на Европа: ЕП, ЕК и СЕ. Цялата процедура до влизането му в сила едва ли ще отнеме по-малко от 2-3 години, гласят прогнозите.


EU-crypto-PoW.jpg
EU-crypto-PoW.jpg (104.22 KiB) Прегледано 2324 пъти


PoW for newbies :roll:
За новодошлите да поясним, че Proof-of-Work механизма е протоколът, който се използва от миньорите за добиване на биткойн. Как по-точно се случва това добиване можете да научите от темата Какво е Биткойн, обяснение все едно съм на 5.

PoW или доказателство за свършена работа накратко представлява извършване на сложни изчисления. На случаен принцип един от участниците открива блок. За свършената работа получава награда - биткойни от съотвения цикъл на халвинга 50/25/12/6.75… По този начин се регулира емитирането на нови биткойни в мрежата и се потвърждават биткойн транзакциите.

Засега същият механизъм се използва и от етериум, който обаче се ориентира към Proof of Stake (PoS), което работи експериментално в ETH2.0. При този механизъм се заключват определен брой койни (32 етериум), като най-важно е количеството притежавана валута, а не изчислителните операции, които миньорът извършва. И двата протокола имат своите плюсове и минуси, но това е предмет на по-задълбочена тема.

Важно е да отбележим, че още от създаването на биткойн при наличие на консенсус може да се смени както криптиращият протокол на PoW, така и целият процес за нови блокове.

Европейският парламент малко се намръщи на PoW протокола, тъй като той се смята за неекологичен. В крайна сметка за него са необходими големи изчислителни мощности, консумиращи големи количества електроенергия. В крайна сметка обаче ЕП явно реши, че блокирането на биткойн майнинга няма как да доведе до добри резултати. По-смислено се оказа да се събират данъци, вместо да се налагат забрани.
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 172
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17

Назад към Новини

Кой е на линия

Регистрирани потребители: AJB, ionicle, Sando_83, UserX1XO, viniamin