Путин поръча ЦБ и Кабинетът да се разберат за биткойн

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

Путин поръча ЦБ и Кабинетът да се разберат за биткойн

Мнениеот AJB » 26 Яну 2022, 18:25

Руските мечки може пък съвсем случайно да се окажат дремещи бикове. :D

Преди няколко дни руската централна банка се обяви за пълна забрана върху биткойн и криптовалутите въобще. Министерството на финансите пък категорично заяви желанието си за регулация на криптопазара, вместо забрана. Нещо повече, финансовият министър Иван Чебесков имал готово предложение, което подлежи на разглеждане от Правителството. А сега идва ред и на развръзката - какво ще каже вождът. Е, днес президентът Владимир Путин тъй да се каже направо си скастри РЦБ.

RusPrez.jpg
RusPrez.jpg (150.38 KiB) Прегледано 1435 пъти


"Централната банка няма да стои на пътя на техническия прогрес и ще направи необходимото, за да приеме новите технологии в сферата на финансите", заяви Путин, цитиран от РИА. В коментара си той повтори притесненията на РЦБ относно волатилността на криптовалутите, но пък заяви, че Русия имала "доста предимства, особено в областта на майнинга", както и по отношение на излишъците от електроенергия и човешкия ресурс.

Путин обяви още, че е поръчал правителството и Централната банка да се разберат по темата, а след това да му докладват...
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 172
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17

Re: Путин поръча ЦБ и Кабинетът да се разберат за биткойн

Мнениеот AJB » 04 Фев 2022, 13:13

Ръководителят на руската Търговска и Индустриална камара е предложил узаконяване на майнинга в Русия. Сергей Катирин е изтъкнал в писмо до финансовия министър Антон Силуанов, че копаенето на криптовалути трябва да бъде изкарано от сивата икономика и правилно регулирано. За целта Катирин предлага майнингът да бъде приравнен с дейностите, определяни като предприемачество (ентръпренюююринг :D ).

Според Катирин това ще доведе до няколко предимства за държавата като приходи от данъци и намаляване на кражбите на ток. Най-вече обаче главата на организацията вярва, че това щяло да даде необходимия статус на изкопаните криптовалути, така че те да могат да се използват като актив или платежно средство с напълно ясен произход. Паралелно с това Катирин призовава и за регулиране на инвестициите в крипто. От една страна, инвеститорите ще получават статус на такива. От друга, да се въведат изисквания за лицензиране на крипто борси и посредници.
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 172
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17

Re: Путин поръча ЦБ и Кабинетът да се разберат за биткойн

Мнениеот AJB » 09 Фев 2022, 18:55

Руското правителство утвърди концепция за регулиране на криптовалутите в страната. Естествено, регулацията е по руски формулирана :lol:

От целия документ аз разбирам ситуацията така:

:arrow: С криптовалути ще могат да търгуват лицензирани банки, които ще поддържат архив с пълна информация за собственика на криптоактивите. Всяка входяща или изходяща транзакция ще се документира и архивира в баланса на клиента, също както движенията по "класическата" му банкова сметка. Клиентът ще притежава или ще си отвори нова сметка при съответната финансова институция. Новите клиенти на услугата ще получават пълна информация относно рисковете при търговия с биткойн и криптовалути.
:arrow: Операторите трябва да бъдат руски юридически лица. За да осъществяват търговия с биткойн и алткойни те ще трябва да се регистрират допълнително и да се лицензират от съответния регулатор. Освен това, те ще трябва да регистрират конкретен капитал за осигуряване на ликвидност на крипто борсовите си услуги.
:arrow: Чуждестранните борси ще могат да оперират на територията на Русия, но само ако регистрират местно представителство, отговарящо на изискванията, което да бъде включено към единната система в страната. Брокери и борси с офшорни връзки няма да получават лиценз за опериране на територията на Русия.
:arrow: Физическите лица ще се разделят на подгрупи квалифициран и неквалифициран инвеститор. За втората група ще има таван за транзакциите.
:arrow: Всички транзакции неизбежно ще означават проверка на произхода на средствата.
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 172
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17

Re: Путин поръча ЦБ и Кабинетът да се разберат за биткойн

Мнениеот pehixa » 01 Окт 2022, 09:20

Мисля, че нищо добро няма да се реши в тази държава ...
Аватар
pehixa
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Сеп 2022, 11:26


Назад към Новини

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Bing [Bot], Google [Bot], ionicle, viniamin