Регулация на криптовалути в петата директива AML

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

Регулация на криптовалути в петата директива AML

Мнениеот 2GOOD » 12 Авг 2019, 20:05

В изпълнение на задължението за транспониране на Петата директива приетите на първо четене изменения в ЗМИП предвиждат включването на нови категории задължени лица в чл. 4 от действащия закон, част от които са именно лицата, предоставящи по занятие услуги за обмяна между виртуални валути и "признати валути без златно покритие", и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги.


Законодателното предложение като цяло е позитивна стъпка към изпълнението на задълженията на българската държава за въвеждане на Петата директива в националното законодателство. За съжаление, то все още не дава необходимата яснота за условията и реда за вписване в предвидения регистър на НАП на доставчиците на портфейли и на т.нар. криптоборси. Интересно е какво решение ще бъде възприето в наредбата на министъра на финансите – дали на регистрация ще подлежат само лица със седалище и адрес в България или и други лица, предоставящи тези услуги на българския пазар. Задължените лица от тази нова категория следва да предприемат и мерки за съответствие със ЗМИП – в това число да приемат вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари, да извършат оценка на риска, да въведат процедури и инструменти за идентификация и проверка на клиентите си и др.


Пълен текст: https://www.capital.bg/politika_i_ikono ... i_vuvejda/
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin
 
Мнения: 4019
Регистриран на: 28 Май 2013, 15:40
Местоположение: Planet Mars

Re: Регулация на криптовалути в петата директива AML

Мнениеот jamesdavidso » 13 Авг 2019, 17:31

Ясно е, че без регулация няма да мине, но е със сигурност по-добре да стане по-скоро.
jamesdavidso
 
Мнения: 170
Регистриран на: 17 Фев 2018, 19:52


Назад към Новини

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Bing [Bot], birakimus, carp master, Google [Bot], guBaHe, maerc, marcoin, nike09, Nikolllay, Shmitkata, Spenchoni, TheLolo, val1900, Vladura307