Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот AJB » 25 Яну 2019, 18:31

Мистерията около затварянето на RGCoins се разплете. Историята му разказа дъщерята на Росен Йосифов - Виктория. Според нейното писмо до медиите, баща й е арестуван и предстои да бъде екстрадиран по искане на САЩ. Обвинението е за пране на пари. Свързано е с клиент, възползвал се от услугите на RGCoins.

Изображение

В документите, изпратени у нас от Щатите, се описва разследване на общо 14 румънски граждани, заподозрени в поредица измами, жертва на които са станали американски граждани. Въпросните балканци публикували фалшиви обяви за продажба в интернет аукциони. С така придобитите пари, румънските граждани в САЩ си купили биткойни. Единият от тях продал през RGCoins, на място в офиса в София.

"Имайки предвид, че фирмата има клиенти от цяла Източна Европа, това не се струва подозрително нито на собственика й, нито на служителите. Румънският клиент започва да пише имейли до фирмата, че иска да продава още Биткойни, и от фирмата му отговарят, както на всеки клиент", обяснява Виктория. Предвид истерията около крипто и измамите, за американските власти това няма голямо значение. Шефът на RGCoins е обвинен в съучастничество.

Дъщерята на Йосифов разказва, че полицаите нахлули в дома им на 11-и декември, около 6:30 часа, закопчали баща й с белезници и накарали нея, сестра й и майка й да стоят в стаята, без достъп до телефон, без да имат право да излязат. Български и американски служители на реда започнали да претърсват дома им, без да представят заповед за арест, обиск или какъвто и да било друг документ, даващ им правото да нахлуят в жилището им.

Обискът продължил 5 часа, като в резултат униформените иззели всички компютри, мобилни устройства и пари, включително лични спестявания, дебитни и кредитни карти. Сходна процедура била извършена и в офиса на фирмата в София. На 24-и януари Софийския апелативен съд е потвърдил решението за екстрадация. Междувременно, самият Йосифов е в следствения арест, в лошо здравословно състояние. По думите на Виктория, той е бил прегледан веднъж и оттогава го тъпчат с антибиотици, без резултат.

За момента няма информация кога и дали фирмата ще възобнови дейност!

Съгласно чл.17 от Регламент (ЕС) 2016/679 всички мнения, постове и теми, както и самите акаунти “rossibg” и “rgcoins" са изтрити от форума, след писмена молба за това, изпратена до нас от името на Йосифов и семейството му.

EDIT: Петицията в подкрепа на Росен и срещу екстрадицията му можете да подпишете тук.
Ако имате идея/възможност да помогнете, можете да се свържете със семейството му през форума - линк.

EDIT: Семейството на Росен Йосифов организира протест с искане за спиране на екстрадацията му
https://www.facebook.com/events/1044321095752635/
Последна промяна AJB на 28 Яну 2019, 15:45, променена общо 3 пъти
Аватар
AJB
Editor In Chief
 
Мнения: 78
Регистриран на: 11 Фев 2015, 23:17

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот Herzog » 25 Яну 2019, 22:19

Много ми е интересно, дали банката, от която Росен е изтеглил парите, за да ги даде на клиента си, е получила подобна "секира"?
“Видими резултати за България“
GIGABYTE GA-990FXA-UD3
AMD FX-8320 Octa-Core 3.5GHz AM3+
6xMSI Black Radeon RX Vega 64
2xRX 5700 XT
1xRadeon VII
Windows 3.11
Аватар
Herzog
 
Мнения: 477
Регистриран на: 29 Дек 2013, 21:17
Местоположение: София

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот kkirilov » 25 Яну 2019, 23:22

Това е качено на сайта им:

Уважаеми клиенти,
Информация относно временното преустановяване на дайността на фирмата може да прочетете в писмото адресирано до медиите:


Уважаеми журналисти,

Казвам се Виктория Йосифова-Кънева и ви пиша относно поредния случай на ексрадиране на български гражданин в САЩ. Както всички останали случаи, за които чухме в последните години и този път човекът е невинен. Гражданинът е мой баща и аз се чувствам длъжна да разкажа неговата история, защото, както каза приятелката на Желяз Андреев преди по-малко от година, всеки един български гражданин може да е на негово място.

Росен Йосифов е задържан под стража на 11.12.2018г по искане на САЩ за екстрадирането му. Обвиненията на Прокуратурата на САЩ са за участие в организирана престъпна група с цел измама и пране на пари. А сега да ви разкажа какво разбират под тези термини господата американци.

Йосифов е регистрирал търговско дружество в България с основна дейност покупко-продажба на виртуални валути през 2015г. Оттогава упражнява тази търговска дейност на територията на Република България и има хиляди клиенти. Ще си позволя още веднъж да подчертая, че според бългорското законодателство въпросната дейност е нормална, легална и не изисква лицензиране.

На 11 декември 2018г., в 06.30ч сутринта, на вратата на семейното ни жилище се звъни и именно баща ми отваря. Още преди да му кажат каквото и да било, полицаите му слагат белезници и започват да се държат с цялото ми семейство все едно са най-страшните престъпници. Не позволяват на майка ми и сестра ми да излязат от стаята дори, не разрешават на никой да се обади по телефона, камо ли на адвокат. Българските следователи са придружавани от лица, представени ни като агенти на Тайните служби, които си позволяват да претърсват жилището наравно с българските си колеги. Никой не връчва нито на Йосифов, нито на семейството му заповед за арест, обиск, или какъвто и да е друг документ, даващ им правото да нахлуят в жилището им. След обстоен обиск, продължил повече от 5 часа, изземат всички компютри, мобилни устройства и пари (лични спестявания на семейството), дори кредитни и дебитни карти. След като извеждат Йосифов от жилището, същото се повтаря и в офиса на фирмата му на ул. Любляна, откъдето изземат всички компютри, цялата касова наличност на фирмата, заплатите на служителите и пари на клиенти. В шок от случващото се, решаваме да отидем до офиса и именно там намираме подхвърлена в целия хаос от претърсването заповед за задържане и претърсване, както и протоколи за иззетите от там вещи. В постановлението на Върховна касационна прокуратура пише: „След задържането Росен Йосифов да бъде настанен в помещенията на ОС „ИН“ Сектор „Арести“ – София, бул. „Г.М. Димитров“ 42“.

На следващия ден ни извикват в съда за първото дело, а именно за мярката за неотклонение. Преди делото адвокатите ни се запознават с документите, изпратени от САЩ. В тях надълго и нашироко прокурорът на щата Кентъки описва криминалните деяния на 14 румънски граждани. Оказва се, че един от тези 14 румънци, е бил клиент на фирмата на Йосифов. А според Американските власти Йосифов е бил съучастник на тези румънски граждани и им е помагал „да изперат“ средствата си, придобити от кримнална дейност. Според обвинителния акт, издаден от Министерство на правосъдието на САЩ, въпросните румънски граждани са измамили американски граждани, като са публикували фалшиви обяви за продажба в интернет аукциони. С така придобитите пари, румънските граждани в САЩ са си закупили Биткойни (виртуална валута) именно там. И така, един от румънските граждани се появява в офиса на фирмата и продава тази стока. Имайки предвид, че фирмата има клиенти от цяла Източна Европа, това не се струва подозрително нито на собственика й, нито на служителите. Румънският клиент започва да пише имейли до фирмата, че иска да продава още Биткойни, и от фирмата му отговарят, както на всеки клиент.

Ще оставя на вас да намерите връзката между клиента, организирана престъпна група и пране на пари, защото аз не я намирам – нито логически, нито от изпратените от САЩ документи и доказателства. Такива просто липсват!

Една седмица след задържането му Съдът насрочва делото по същество – дали да бъде изпратен в САЩ, или не. Софийски градски съд гледа това дело на 18 декември 2018г. Въпреки исканията на адвокатите ни за повече документи и доказателства по случая, съдиите обяснават, че те не гледат дали той е виновен или невинен по обвиненията на САЩ; те базират решението си само и единствено на това дали е спазена процедурата по искане за екстрадиция (т.е. дали Прокурата на САЩ е изпратила всички документи, изисквани по закон). Това, което аз разбрах от думите на тези съдии е, че тях дори не ги интересува дали изпращат невинен човек на другия край на света. Една много важна подробност е, че този човек дори не говори английски – не може да се защити, не може да разбере защо го съдят и какво искат от него, ако дори му стане лошо, не може да обясни какво му е. Така, предполагам логично, Софийски градски съд решева да приеме молбата от САЩ за екстрадиция на българския гражданин Росен Йосифов. Също така, оставя Йосифов в ареста до приключване на делото и евентуалната му екстрадиция, с твърдението, че може да се укрие. Според тях може да се укрие човек, който следователите намират на постоянния му адрес, на който той живее повече от 10 години, заедно със семейството си.

След обжалване и дълго чакане, на 24 януари 2019, Софийски апелативен съд потвърждава решението на предишната инстанция.

Росен Йосифов продължава да се намира в мизерния следствен арест в лошо здравословно състояние. И въпреки молбите ни да бъде прегледан от лекар, понеже се оплаква от затруднено дишане и болки в гърдите, прокуратурата отказва да разреши преглед от специалист. Единственият преглед, който му е направен, е от медицинското лице в следствения арест, който му предписва вече трети антибиотик, който не дава никакъв резултат.

Ще си позволя чрез вас, журналистите, да задам въпрос на Управляващите хора в Република България: Докога ще продължавате с политика, целяща геноцид и унищожение на българския народ? Не е ли достатъчно, че заради икономическото ни развитие много хора емигрираха, че да трябва да гоним и малкото останали и опитващи се да изкарват законно прехраната си в милата ни Родина???

С уважение,
Виктория Йосифова-Кънева
kkirilov
 
Мнения: 76
Регистриран на: 12 Юни 2017, 16:37

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот Shmitkata » 25 Яну 2019, 23:41

Случаят Желяз Андреев и режимът за екстрадиция в САЩ


... Абсолютно условие, за да допусне екстрадиция по установения в Договора между Република България и Съединените американски щати ред, е т.нар. двойна наказуемост на престъплението – изискването престъплението да е предвидено и да се наказва по законите и на двете държави. ....

.... Освен това Договорът изисква като друга предпоставка за екстрадиция не само да е налице двойна наказуемост, но и „престъплението да се наказва по законите и на двете държави с лишаване от свобода повече от една година или с по-тежко наказание”.....


е тия нашите съдилища къде са видяли престъпление в случая....
Shmitkata
 
Мнения: 47
Регистриран на: 30 Окт 2015, 16:25

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот Shmitkata » 25 Яну 2019, 23:54

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/10/3160411_moje_li_jeliaz_andreev_ot_dobrich_da_bude_ekstradiran/... През 2012 г. беше задържана Гергана Червенкова, срещу която имаше обвинения за незаконна онлайн търговия с лекарства и пране на пари. След обществения натиск през 2013 г. САЩ оттегли искането за екстрадицията и делото беше прекратено....
Shmitkata
 
Мнения: 47
Регистриран на: 30 Окт 2015, 16:25

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот vamp111 » 26 Яну 2019, 01:08

ако тече някаква организация от близки, приятели или колеги, бих желал да помогна, моля свържете с мен: [email protected]
vamp111
 
Мнения: 2
Регистриран на: 26 Яну 2019, 00:53

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот kkirilov » 26 Яну 2019, 01:09

Искам да добавя, че ако мога да съм полезен с нещо съм винаги готов. Може да се свържете с мен на ЛС
kkirilov
 
Мнения: 76
Регистриран на: 12 Юни 2017, 16:37

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот monopola » 26 Яну 2019, 11:23

Доста гадна история.... :(

Само имайте предвид, че истината може да не е точно каквато е представена. Юрист съм и не е като да не знам, че далеч не винаги твърдението на една страна е съвсем истината. Важно е да се има предвид това.

И при все уговорката по-горе, то специално САЩ са много остри в защитата на собствените си граждани и не признават нищо. Което е правилно всъщност, ще ми се и България да беше така. Но пък съответно много често прекаляват с исканите от тях мерки. И все пак обърнете внимание, че две инстанции на съда са потвърдили решението (ако това е вярно). Това не може да се случи току така. Ако е имало толкова нарушения в процеса на задържане, обиск, изземване и т.н. нашият съд не е за гъби, а не ми се вярва да има чак такъв политически натиск към две съдебни инстанции, че да правят золуми. Вероятно има много факти, освен публично представените.

Така че не бързайте просто. За съжаление криптото наистина се ползва за всякакви престъпни неща, защото дава възможност за тях, по-голяма отколкото дава традиционната банкова система.
Ако все пак е необходим обществен натиск, то задължително всеки крипто ентусиаст следва да помогне! Борсите са необходимото зло за да съществува криптото и макар и да не познавам човека, аз бих застанал зад неговата кауза, ако тя е честна.
monopola
 
Мнения: 219
Регистриран на: 02 Сеп 2017, 23:42

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот Shmitkata » 26 Яну 2019, 11:39

Някъде бяха написали, че тези 2 съдебни инстанции въобще не се интересуват дали има престъпление, при искане за екстрадация тяхната работа е да преценят дали предтъплението което е описано от искащата страна е в списаъка с престъпления описани в договора за екстрадация... само това им е работата...
Shmitkata
 
Мнения: 47
Регистриран на: 30 Окт 2015, 16:25

Re: Екстрадират Росен RGCoins заради схема за пране на пари

Мнениеот RTotev » 26 Яну 2019, 12:53

Най-притеснителното е, че искат да криминализират криптовалутите и направят търговците престъпници.

Не познавам Росен лично, но ако фактите са наистина такива, каквито са ни представени, а то е много вероятно, то всеки един от нас утре може да е на негово място.

Дори услугите или стоките, които се продават срещу крипто, могат да бъдат изкарани като пране на пари.

Ако сте собственик на заведение и някой си купи кафе с крипто, как да знаете какъв е произхода на коините му и че утре няма да привикат и вас за изпиране на мръсните му пари.

Насява се една масова паника и страх от криптото.
RTotev
 
Мнения: 19
Регистриран на: 02 Мар 2018, 19:57

Следваща

Назад към Новини

Кой е на линия

Регистрирани потребители: ActionMode, bisser66, Google [Bot], gorgar, Jorikat, Samuil, Shmitkata, shulio, Spenchoni