krokadul написа:Здравейте, колеги. Прочетох темата и мисля, че си отговорих на въпросите, но все пак може ли някой да потвърди следното:
До момента, до който не се извърши преобразуване във фиат, не се дължат никакви данъци, независимо от обема и типа на търгуваните криптовалути, вкл. т.нар. stablecoins, които поне формално са с твърд курс спрямо фиат?
Питам защото във някололко чужди форуми видях мнения, че всяка крипто сделка е данъчно събитие. Две от държавите, за които се твърдеше, че това важи са в ЕС - Австрия и Германия и се зачудих да няма някакво ново законодателство, което да се отнася за целия ЕС?
Не знам дали е вярно но доколкото съм чувал в Германия сделките с криптовалути са освободени от данък както е в Португалия.
Това всяка сделка да е данъчно събитие е напълно безмислено и практически неосъществимо защото много колеги търгуват с ботове които извършват хиляди сделки дневно - не виждам как ще бъде проверявано едно такова счетоводство даже да има извлечение от борсата за което много се съмнявам защото се извършват директно през API на борсата.Такива измишльотини са патент на Щата Ню Йорк като повечето от борсите, на които се търгуват криптовалути директно ограничиха достъпа на жителите на този щат до платформите си.Търговията с криптовалути не се различава по нищо от търговията на форекс пазара а там самия брокер дава сумарната годишна печалба или загуба на съответното портфолио - даже и да има регулации единни за ЕС един ден не ми се вярва те да бъдат по рестриктивни от тия на форекс пазара
„За богослова познанието започва с Бог, за естествоизпитателят познанието завършва с Бог."
Макс Планк
„Толерантността ще достигне такова ниво, че на интелигентните хора ще бъде забранено да мислят, за да не обидят идиотите.“
Фьодор Достоевски