Така както са го написали нап-аджиите е неприложимо. Според тях биткоин трябва да се "третира като доход от продажба на финансов актив". До тук идеално за тези, които се занимават с покупко-продажба на биткоини: купили са коини на еди каква си цена, продали са на еди колко си, пресмятат, формират някакъв доход или загуба и декларират. Да речем, че аз реша да съм изряден и да си попълня декларацията. Такаааа, но аз съм производител. Имам продажби на 10 биткоина, декларирам ги и влизам в парадоксите, защото никога не съм купувал такива. Първо прихода ми се явява като доход (приход - разход = доход) и съответно съм яко прецакан с размера на данъка. Това е по- малката беля. По- интересното е как така съм продал нещо без да съм го придобил преди това. Произвел съм ги, да, но кой съм аз да произвеждам "финансови активи" (всякакви валути, ДЦК, облигации и т.н.), държава ли съм, какво ? И въобще ако биткоин е финансов актив и аз се занимавам с производството му без съответните лицензи за това, не попадам ли под ударите на НК. Следователно така набързо и простичко изцвъкано от НАП е леко смехотворно. Другата посока на разсъждения е да се разглежда биткоина като стока или услуга (какъвто според мен не е). Това означава, че за да го произвеждам и търгувам трябва да се регистрирам минимум като ЕТ (или може би като земеделски производител

) , което води след себе си касови апарати, издаване на касова бележка при продажба, ДДС при големи обороти и т.н.
Въобще биткоин е едно ново "животно", което не е бродило никога до сега по света. И това според мен налага сериозна промяна в основни, данъчни и банкови закони.
Сещам се за една трета възможност, която на първо време може да е приемлива и за нас и за данъкосъбирачите. А именно, да се обяви дейността свързана с виртуалните валути като занаят и да се дължи такса или патент за календарна година, като размера се определя на база Gh или нещо подобно. Но едва ли и това е приложимо при темповете на развитие.