НАП: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облагат

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

Re: НАП: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облага

Мнениеот 2GOOD » 07 Апр 2014, 14:51

Предаване по темата @BGonAir
http://www.bgonair.bg/boom-bust/2014-04 ... tehnologii
Темата за биткойн е на 52-ра минута
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin

Мнениеот qweqwe333 » 08 Апр 2014, 08:50

всичко зависи от Банката
qweqwe333

Мнениеот gorgar » 08 Апр 2014, 14:24

Наскоро бях при един дето произвежда дървени въглища (кюмю̀р).
Човекът си плаща данъците, но държавата му признава разходите - ток, вода, материали, заплати, амортизация на машините, разни държавни такси, счетоводител и други!
Излиза че биткойн е по зле от кюмю̀р :)
gorgar
Доцент

Мнениеот 2GOOD » 08 Апр 2014, 14:40

gorgar написа:Наскоро бях при един дето произвежда дървени въглища (кюмю̀р).
Човекът си плаща данъците, но държавата му признава разходите - ток, вода, материали, заплати, амортизация на машините, разни държавни такси, счетоводител и други!
Излиза че биткойн е по зле от кюмю̀р :)

Юридическото лице произвежда стока (кюмю̀р), тук нещата са малко по-различни. Върху тази стока се начислява ДДС и т.н., докато нашите биткойни не са стока, реално ние произвеждаме "валута". Много интересен ще е казуса, ако някой копае като юридическо лице, по-скоро приходите би следвало да се декларират като отдаване на изчислителна мощност под наем или нещо подобно.
Аватар
2GOOD
Site Admin

Мнениеот gendak » 08 Апр 2014, 16:53

Така както са го написали нап-аджиите е неприложимо. Според тях биткоин трябва да се "третира като доход от продажба на финансов актив". До тук идеално за тези, които се занимават с покупко-продажба на биткоини: купили са коини на еди каква си цена, продали са на еди колко си, пресмятат, формират някакъв доход или загуба и декларират. Да речем, че аз реша да съм изряден и да си попълня декларацията. Такаааа, но аз съм производител. Имам продажби на 10 биткоина, декларирам ги и влизам в парадоксите, защото никога не съм купувал такива. Първо прихода ми се явява като доход (приход - разход = доход) и съответно съм яко прецакан с размера на данъка. Това е по- малката беля. По- интересното е как така съм продал нещо без да съм го придобил преди това. Произвел съм ги, да, но кой съм аз да произвеждам "финансови активи" (всякакви валути, ДЦК, облигации и т.н.), държава ли съм, какво ? И въобще ако биткоин е финансов актив и аз се занимавам с производството му без съответните лицензи за това, не попадам ли под ударите на НК. Следователно така набързо и простичко изцвъкано от НАП е леко смехотворно. Другата посока на разсъждения е да се разглежда биткоина като стока или услуга (какъвто според мен не е). Това означава, че за да го произвеждам и търгувам трябва да се регистрирам минимум като ЕТ (или може би като земеделски производител :) ) , което води след себе си касови апарати, издаване на касова бележка при продажба, ДДС при големи обороти и т.н.

Въобще биткоин е едно ново "животно", което не е бродило никога до сега по света. И това според мен налага сериозна промяна в основни, данъчни и банкови закони.

Сещам се за една трета възможност, която на първо време може да е приемлива и за нас и за данъкосъбирачите. А именно, да се обяви дейността свързана с виртуалните валути като занаят и да се дължи такса или патент за календарна година, като размера се определя на база Gh или нещо подобно. Но едва ли и това е приложимо при темповете на развитие.
gendak

Мнениеот 2GOOD » 08 Апр 2014, 21:51

Ха, това е интересно: "Занаятчия Копач" плаща се годишен патент и до там, но отделно ако търгува "продукцията" да си декларира евентуалните печалби по другия начин, пак има много въпроси, но ми се вижда малко по-добре, но кои сме ние че да оправяме държавата.

Ако пък не е с патент, разходите са регламентирани:
...придобитият доход се намалява с разходи за дейността в размер на 40 на сто за доходи от упражняване на занаят, които не се облагат с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси

Все пак свежа идея, мисля че имаме много път да извървим. но началото е поставено.
Аватар
2GOOD
Site Admin

Мнениеот gorgar » 08 Апр 2014, 21:59

Земеделските производители не плащат данък.
И ние копаме и орем :)
Предлагам да няма данъци и за нас.
gorgar
Доцент

Мнениеот ZAX » 09 Апр 2014, 02:22

Какви данъци, не ставайте смешни. Трябват ни европейски субсидии за развитие на отрасъла !!!
ZAX
Spammer

Мнениеот shulio » 11 Апр 2014, 09:55

Така написан този закон - може да си продадеш лайткойните или догитата и да си ги декларираш и няма да плащаш данък, защото за тях нищо не е казано в закона. С това уточнение малко са оставили вратичка - както във всички останали закони :)
shulio

Мнениеот angelche1973 » 11 Апр 2014, 13:39

Късно се усетиха - копането привършва :lol:
Не са важни конете в мотора - важно е магарето зад волана
angelche1973

ПредишнаСледваща

Назад към Новини