НАП: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облагат

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

Re: НАП: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облага

Мнениеот dedmaroz » 03 Апр 2014, 22:43

-
Последна промяна dedmaroz на 07 Юли 2017, 00:57, променена общо 2 пъти
dedmaroz

Мнениеот marincho » 03 Апр 2014, 23:06

2GOOD написа:
marincho написа:
2GOOD написа:Още отзвук:
http://www.coindesk.com/bulgarian-bitco ... -loophole/

Who the fuck is Stamen Gorchev?!!!

Има тук, някои доста дразнещи индивиди, които с цел лична печалба, по пример от вън, се опитват да се обявяват за говорители на българското биткойн общество...

Аре СИКТИР!!!

Това е Стамен от хаш бг, който заедно с още няколко човека включително собственика на биткойн 7 направиха ББА - Българска Биткойн Асоциация, аз също бях поканен, но не взех участие в учредителното и събрание по ред причини.

Ясно. Питах във фейсбук относно таз асоциация, май беше покрай дискусията в УНСС. Та ми каза един пич, че направили някаква организация, и можел да ми обясни на събитието. Същата е май, и нищо лошо в това, но което казах по-горе, си важи с пълна сила.
Не разбирам шльокавица
Аватар
marincho

Мнениеот Странник » 03 Апр 2014, 23:36

Да обобщим:
1.BTC в никоя държава няма ясна формулировка какво е точно това нещо включително и за всички останали виртуални валути
2.Много мастити централни банки по света водят антикампания срещу BTC като заклеймяват че не е валута или финансов актив.
3.По закон банките са длъжни да подадат сигнал в НАП ако месечния ви оборот по сметки там надхвърли 10 000лв. Подозрението е пране на пари
или други криминални дейности.
4.Публикуваното на сайта на НАП е точно едно голямо нищо по причина че нито един копач не е вписан в никакъв търговски регистър
по смисъла на действащото законодателство в светлината на точки 1 и 2.
5.В нашата измислена държава когато им кажат да пръднат -някои хора се насират без извинение .
Затова просто си опичайте акъла и не се набутвайте между шамарите като последните наивници.
Не забравяйте че има и Tor система в която предполагам не след дълго ще потъне цялата мрежа от виртуални валути заради предположението ми
че ще ги обявят и извън закона защото няма как да имат контрол над тях.
А идиотите виновници за този излишен шум от така наречената (самопровъзгласили се за ръководители ) асоциация така и ще си останат дрънкащи с празни канчета.
Аватар
Странник

Мнениеот saiclabs » 04 Апр 2014, 00:33

Странник написа:...
3.По закон банките са длъжни да подадат сигнал в НАП ако месечния ви оборот по сметки там надхвърли 10 000лв. Подозрението е пране на пари
или други криминални дейности.
...

Можеш ли да ми посочиш къде точно го пише това?

П.С. По-специално това за сумата на месечния оборот.
saiclabs

Мнениеот Странник » 04 Апр 2014, 01:02

Толкова ли е трудно да си намерите сами информацията и все някой трябва да рови вместо вас
в нета?
Или си мислите че си измислям?
Ами просто идете утре в банката където сте клиенти и питайте вашия банков инспектор като толкова не вярвате.

http://ekspertis.bg/document/view/qanda/136210/0/
http://ekspertis.bg/document/view/law/23225/39469#top
http://www.unicreditbulbank.bg/bg/Individual_Clients/Payments/Money_Transfers/index.htm
Пълния текст на закона:
http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_law/laws_moneylaundrying_bg.pdf
Аватар
Странник

Мнениеот filchef » 04 Апр 2014, 01:51

Странник написа:Толкова ли е трудно да си намерите сами информацията и все някой трябва да рови вместо вас
в нета?
Или си мислите че си измислям?
Ами просто идете утре в банката където сте клиенти и питайте вашия банков инспектор като толкова не вярвате.

http://ekspertis.bg/document/view/qanda/136210/0/
http://ekspertis.bg/document/view/law/23225/39469#top
http://www.unicreditbulbank.bg/bg/Individual_Clients/Payments/Money_Transfers/index.htm

Никъде не пише че това е месечна сума а доколкото разбрах от линковете се има в предвид еднократна транзакция и когато е по банков път сумата е до 30000лв - естествено ако всеки ден правиш такива транзакции ще те докладват за пране на пари даже и да си под прага от 30000лв но за нас е достатъчно даже тия 30000лв на месец ако някъде в закона пише че са на месечна база - просто трябва да се прочете закона от някой с достъп до Сиела.
„За богослова познанието започва с Бог, за естествоизпитателят познанието завършва с Бог."
Макс Планк
„Толерантността ще достигне такова ниво, че на интелигентните хора ще бъде забранено да мислят, за да не обидят идиотите.“
Фьодор Достоевски
Аватар
filchef

Мнениеот Странник » 04 Апр 2014, 02:18

Май някой по горе не чете че като им се каже на някои хора да пръднат - те се насират.
Казах ви го по най-простия начин - просто попитайте банковия си инспектор или най-добре
близък приятел или поне познат да ви осветли по точно за какво иде реч.
Да няма после ама не чух,не разбрах и изгорях.
И всички яйца не дръжте в една кошница.Просто е и няма какво да умуваме и да се правим
на големи тълкуватели на закона.
Нито ножа е в нас,нито хляба...който иска да се навира между шамарите
в тази продажна (за жълти стотинки) държава.
Аватар
Странник

Мнениеот saiclabs » 04 Апр 2014, 02:31

Въпросът ми беше конкретно в кой член и алинея си видял това за месечния оборот. Преглеждал съм ЗМИП и не съм срещал текст за въпросния месечен оборот. Може да съм пропуснал нещо или да има нова промяна, затова те попитах за конкретния текст, а не за целия закон.
Колкото до питането на банков служител и/или познат - поставял съм въпроса за декларирането пред супервайзър на банка в един от големите градове и в разговора не се спомена изобщо месечен оборот.
saiclabs

Мнениеот Странник » 04 Апр 2014, 02:58

Ами вгледайте се малко бе хора в закона цитиран по горе от сайта на БНБ,вземете помислете малко
колко институции са споменати там -Финасов надзор,банков надзор,НАП,има и банкова полиция,ДАНС
и дявол ги знае още колко други който само се чудят как да си пишат актив на нечии гръб.
Намерете си банков служител както споменах - приятел или по-близък да ви поразкаже малко за
някои спуснати директиви неупоменати в никакви закони и прочее нормативни актове.
Ако някой си въобразява че има банкова тайна в БГ жестоко се лъже.
Факт - как за 20 мин. ви отпускат бърз кредит само по лична карта? Не сте ли се запитвали как става тоя номер?
Ами ще ви отговоря че да не се пънете - цялата банкова система има собствени мрежа и бекъп сървъри
където се споделя цялата банкова информация за всеки който е имал и има работа с банки въобще в БГ.
Без значение е в коя банка сте били клиент,сте или ще бъдете някога.Всичко се събира на едно място.
Точно там и стоят въпросните финансови всевъзможни хиени.
Ами нали като привличате вниманието с големи суми близки до споменатите привличате внимание...и влизате под лупата.
Има ли смисъл въобще да обяснявам как и какво се случва в милата ни шибана татковина пълна с
продажни подобия на хора точно на вас тук?
А вие ако желаете и ви е много забавно и интересно си тълкувайте както намерите за добре законите...всеки си носи кръста.
Аз понеже съм си тъпичък и много не отбирам от банкови дела просто поразпитах за да съм наясно къде и как стъпвам и дотук споделих
само това което знам .
И един жокер от мен - в момента съм намислил да проуча турските банки в БГ по две причини - първо че са извън ЕС и второ че би следвало да са мюсюлмански банки.
Който знае за какво иде реч ще стопли какво му казвам.
Толкова от мен.
Аватар
Странник

Мнениеот 2GOOD » 04 Апр 2014, 04:03

http://bitcoinexaminer.org/bulgaria-nat ... x-bitcoin/

Bulgaria is the first country to announce a tax on Bitcoin after the United States Internal Revenue Service (IRS) declared Bitcoin is now considered a taxable form of property in the country.
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Новини