НАП: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облагат

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

Re: НАП: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облага

Мнениеот Shmitkata » 18 Дек 2017, 18:21

jkminkov написа:темата съм я изчерпал 2 страници назад, не знам защо преживяте едно и също...

според мен още няма ясен отговор дали трейдърите трябва да се регистрират по ДДС или не ;)
Shmitkata

Мнениеот 2GOOD » 18 Дек 2017, 19:19

Shmitkata написа:
jkminkov написа:темата съм я изчерпал 2 страници назад, не знам защо преживяте едно и също...

според мен още няма ясен отговор дали трейдърите трябва да се регистрират по ДДС или не ;)

Трябва !!!
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin

Мнениеот Bullzeye » 18 Дек 2017, 19:53

Добре тук говорим за доход от Биткойн.
Същото ли важи и за другите криптовалути като данъчно облагане.
Също така ми интересно дали някой е ползвал Revolut и ако да - аз не можах да се ориентирам, ако си преведа парите там от криптовалутите дали и как трябва да платя данък, защото:
- Аз съм в българия
- Сметката на Revolut е в Германия
- Фирмата Revolut е регистрирана в Англия

:)
Bullzeye

Мнениеот Shmitkata » 18 Дек 2017, 20:52

Bullzeye написа:Добре тук говорим за доход от Биткойн.
Същото ли важи и за другите криптовалути като данъчно облагане.
Също така ми интересно дали някой е ползвал Revolut и ако да - аз не можах да се ориентирам, ако си преведа парите там от криптовалутите дали и как трябва да платя данък, защото:
- Аз съм в българия
- Сметката на Revolut е в Германия
- Фирмата Revolut е регистрирана в Англия

:)

Щом е в EU.. рано или късно те докладват където трябва :)
Shmitkata

Мнениеот jkminkov » 18 Дек 2017, 21:02

2GOOD написа:
Shmitkata написа:

Трябва !!!

не мисля, те не извършват услуги, на които се начислява/(са освободени от) ДДС!
дай на ***ното власт и му гледай сеира.
jkminkov

Мнениеот 2GOOD » 19 Дек 2017, 02:30

jkminkov написа:
2GOOD написа:
Shmitkata написа:

Трябва !!!

Както писах на предната страница, според сайта на НАП трябва, т.е. достигнат е оборот от 50к лв. говорих и само с един счетоводител по темата и мнението му бе същото, нали още повече ще ги декларираш тези приходи/обороти - и да ще се подават нулеви декларации всеки месец. Имам клиенти одитори, ще опитам да отнеса въпроса към тях преди празниците, но най-добре е да се пита НАП
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin

Мнениеот emmobg » 06 Яну 2018, 10:38

2GOOD написа:
jkminkov написа:
2GOOD написа:
Shmitkata написа:

Трябва !!!

Както писах на предната страница, според сайта на НАП трябва, т.е. достигнат е оборот от 50к лв. говорих и само с един счетоводител по темата и мнението му бе същото, нали още повече ще ги декларираш тези приходи/обороти - и да ще се подават нулеви декларации всеки месец. Имам клиенти одитори, ще опитам да отнеса въпроса към тях преди празниците, но най-добре е да се пита НАП

@2GOOD в крайна сметка го декларираме под номер 508(други финансови активи с произход чужбина-за тези които работят с чуждестранните борси), т.е не би следвало да се обръщаме към ЗДДС дори и да сме подминали 50к(дай боже всеки му), в момента не намирам точно евро директивата където беше разглеждан въпросът с ДДС за финансовите активи. Някой колега от по-големите би могъл да сподели как е процедирал до сега и дали е имал проверка в следствие на преминат праг за ДДС регистрация(50к) при трейдване,холдване(за майнинга явно нещата не са съвсем изяснени все още-за тези които искат да им признават разходите). Реално щом го маркираме/декларираме като финансов актив не би трябвало да имаме общо с ДДС регистрация и още по-малко начисляването му(чейндж бюрата начисляват ли ДДС при обмен на валути/ценни метали?).За земеделски производители и други дейности свързани с предлагането на услуга или продукт нещата си влизат точно по законовата рамка за ДДС и там няма мърдане(до колкото знам).Голяма част от счетоводителите не са запознати подробно с тази материя и като чуят 50к веднага им излиза регистрация по ДДС и връщане назад във времето за набиране на съответния налог, както и прилежащата глоба :D .
Та по-скоро някой с реален опит(има такива колеги,ако не желаят публичност може @2GOOD да стикне нещата) би бил много по-полезен в случая, темата е актуална за всички защото 30% не са като 10% :mrgreen: .

ПС.Малко инфо от друга европейска страна https://coinlexit.wordpress.com/2016/11 ... in-italia/ -с гугъл тренслейтъра долу горе се разбира (към англ.за бг. не чак толкова)
emmobg

Мнениеот renter84 » 06 Яну 2018, 11:21

Последно сега - ако се премине 50к лв депозити от чуждестранни борси по твоите сметки за посл. 12 месеца - (1) трябва ли да се регистрираме по ДДС и (2)тази регистрация изисква ли плащане реално на 20% върху получената сума или е само фиктивна регистрация - колкото да се знае откъде са парите и не се плаща 20%. И ми е много смешно как ще се регистрираш като копач .... И парите от копане са нищо в сравнение с тези от hodl/ trade. Кой ще е тоя глупак дето ще се пише копач та да му вземат още 20% ??? За какво?

Та по-скоро някой с реален опит(има такива колеги,ако не желаят публичност може @2GOOD да стикне нещата) би бил много по-полезен в случая, темата е актуална за всички защото 30% не са като 10% :mrgreen: .

Повтарям им това на filchef и 2good от няколко дена и нищо... filchef предпочита да се обяснява на лс... нз що...
renter84

Мнениеот Mateev » 06 Яну 2018, 11:47

Дори и да приемем криптовалутите за СТОКИ, които се ПРОИЗВЕЖДАТ посредством копане, то ако тези стоки се продават извън Евросъюза (ако се прави ЕКСПОРТ), те ще са освободени от начисляване на ДДС. При това положение ако се използват криптоборси извън границите на Евросъюза, няма да има никакви проблеми с ДДС-то на счетоводно и данъчно ниво.

Също така регистрация по ДДС не е необходима, ако облагаемия по ДДС оборот е под 50 000 лв. Тоест оборота ви може да е 100 или 200 хиляди лева, но ако в него няма облагаеми по ДДС сделки за приходи, не сте задължени да се регистрирате по ДДС.
Mateev

ПредишнаСледваща

Назад към Новини