НАП: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облагат

Новини за Bitcoin и криптовалутите

Модератор: Moderators

Re: НАП: Доходите от сделки с биткойн се декларират и облага

Мнениеот ggeorgiev » 19 Апр 2014, 18:13

Ей Заксе, веднъж да успея да прочета целия пост, и да се съглася с теб (е, не изцяло, но поне в много голяма степен). Аз лично се стремя да съм под радара, още повече, че ако ида с декларацията в нашето данъчно, и служителката (която познавам от доста години) я погледне, ще каже "Бе Жоре, да не си настинал нещо...", и ще я скъса. Каквото ми удържат от заплатата-достатъчно им е. Каквото ми взимат като ДДС - достатъчно им е.
Аз съм твърдо против плащането на данък а това дето вършим тук.
По-добре корем от бира, отколкото гърбица от работа!
Аватар
ggeorgiev

Мнениеот Flex » 19 Апр 2014, 18:38

Като видях големината на поста се отказах, ама жорката ме заинтригува и се върнах да го прочета :)
В общи линии съм съгласен, държавата винаги е мащеха. В идеалния случай плащайки на държавата плащаш на себе си, но много малко са държавите, в които дори се върви в тая посока, тук всичко в + потъва, та в нашето дередже май няма много смисъл да се пънеш, като може и без. Давам на държавата много всеки месец, беше се стигнало до куриозния случай подавам си декларацията и идва шефката на клона (град с 50к население) и ми казва, че съм най-големия платец, юридическо лице. Не, че плащам много, а просто останалите се скатават явно :) Та да, и аз давам достатъчно
Flex

Re: bitcoin to paypal instant exchange

Мнениеот BTCmaster91 » 02 Яну 2017, 11:33

Внимавайте обаче с данъците от продаването на BTC. Преди време бях почнал да изкарвам по 500 лева на месец и не декларирах нищо в НАП и за моя изненадата след няколко месеца дойде писмо от НАП с глоба от 1000 лева за неплатени данъци от BTC транзакции. И от тогава вече си декларирам всичко в НАП и нямам никакви проблеми.
BTCmaster91

Мнениеот jkminkov » 04 Яну 2017, 20:00

lol
дай на ***ното власт и му гледай сеира.
jkminkov

Мнениеот dob » 04 Яну 2017, 21:43

добре де какво декларираш, нали имаш разходи по копането, и разходи за закупуване евентуално на бтц, как се разбира колко си на+ или-??
dob

Мнениеот mitice » 04 Яну 2017, 22:17

BTCmaster91 написа:Внимавайте обаче с данъците от продаването на BTC. Преди време бях почнал да изкарвам по 500 лева на месец и не декларирах нищо в НАП и за моя изненадата след няколко месеца дойде писмо от НАП с глоба от 1000 лева за неплатени данъци от BTC транзакции. И от тогава вече си декларирам всичко в НАП и нямам никакви проблеми.

И как ще дойде и как са видяли,че вадиш по 500лв на месец ?????????? ти си имаш пари в банката теглиш ги и толкоз ?
mitice

Мнениеот Станчо » 16 Яну 2017, 17:24

Това може да е било преди години , но и пак няма от къде да разберат от къде ти са доходите ако от банката не им кажат от къде ти идват парите. Така ... въпроса ми е следния - трябва ли да ходя и да плащам нещо на данъчните , защото аз няма как да докажа колко съм изкарал и колко съм вкарал и как могат да определят моята печалба те , защото и аз даже не си я знам. Това е все едно да си купя биткойн за 1500лв сега и реша след месец да го сменя обратно в левове , но за 1400лв от което следва че съм на загуба нали така. В този случай аз не дължа никакви данъци , защото съм на загуба. Еми ако копая и изкарвам биткойни без да съм ги купил с лични пари , как тогава ще трябва да им плащам и ДДС ако си ги изтегля през банка? Нали си плащам ДДС на тока всеки месец , само че аз не съм фирма да ми се връща ДДС в края на годината от тока или от където и да е било другаде. Аз също не мога да си обясня някои неща как трябва да станат , но поне от многото четене разбрах че данъци се плащат ако имаш годишен доход над 50 000лв ... така до преди година когато вече биткойна се е признал за валута и данъците му отпаднали. За това питам и тук в форума дали е така
Станчо

Мнениеот BGanio » 16 Яну 2017, 17:49

То така и така няма да плащаш данък печалба така че никой не го бърка колко си вкарал (счетоводство водят лицата регистрирани по търговския закон), а физическите лица, не регистрирани по друг закон, плащат данък върху доходите - така че заделяй си 10% от това което ти идва по банка нищо че може да си на загуба от търговията (виж специално за търговията ако докажеш че биткойна е чуждестранна валута или "друг вид финансов актив" може да ти признаят покупната цена за разход, естествено ако го го докажеш документално) ;)
Аватар
BGanio

Мнениеот vurgun » 16 Яну 2017, 21:11

Станчо написа:Това може да е било преди години , но и пак няма от къде да разберат от къде ти са доходите ако от банката не им кажат от къде ти идват парите. Така ... въпроса ми е следния - трябва ли да ходя и да плащам нещо на данъчните , защото аз няма как да докажа колко съм изкарал и колко съм вкарал и как могат да определят моята печалба те , защото и аз даже не си я знам. Това е все едно да си купя биткойн за 1500лв сега и реша след месец да го сменя обратно в левове , но за 1400лв от което следва че съм на загуба нали така. В този случай аз не дължа никакви данъци , защото съм на загуба. Еми ако копая и изкарвам биткойни без да съм ги купил с лични пари , как тогава ще трябва да им плащам и ДДС ако си ги изтегля през банка? Нали си плащам ДДС на тока всеки месец , само че аз не съм фирма да ми се връща ДДС в края на годината от тока или от където и да е било другаде. Аз също не мога да си обясня някои неща как трябва да станат , но поне от многото четене разбрах че данъци се плащат ако имаш годишен доход над 50 000лв ... така до преди година когато вече биткойна се е признал за валута и данъците му отпаднали. За това питам и тук в форума дали е така

Това цялото нещо е пълно с безумия и грешни изводи.
Държавата може да разбере от къде ти идват парите като изиска справка за теб. За приходите от чужбина и специално от Европа идват специални справки. Държавата не я интересува колко си дал и каква ти е печалбата. Това те интересува само теб. Държавата иска да си платиш данъка за всяка сума която е влязла в банковата ти сметка и не идва от твой роднина, без значение как си я въртял, на колко си купил, какво си продал и каква ти била идеята за тея пари и колко ти е загубата. Логиката е проста - пари влизат, ти кихаш. ДДС при покупко-продажба на биткойни не се дължи. Държавата не я интересува колко ДДС си платил и за какво, където и да било, като си частно лице. Данъци се дължат за всяка сума която получаваш. За над 50к годишно трябва да се регистрираш по ДДС или ще бъдеш регистриран автоматично, нищо че не си фирма. Държавата може да изиска справка за минали години и да те обложи хубаво за всичко което си пропуснал да декларираш доброволно + да ти сложи прилични глоби + лихвите за това.
vurgun

Мнениеот saiclabs » 16 Яну 2017, 22:34

Станчо написа:Това може да е било преди години , но и пак няма от къде да разберат от къде ти са доходите ако от банката не им кажат от къде ти идват парите. Така ... въпроса ми е следния - трябва ли да ходя и да плащам нещо на данъчните , защото аз няма как да докажа колко съм изкарал и колко съм вкарал и как могат да определят моята печалба те , защото и аз даже не си я знам. Това е все едно да си купя биткойн за 1500лв сега и реша след месец да го сменя обратно в левове , но за 1400лв от което следва че съм на загуба нали така. В този случай аз не дължа никакви данъци , защото съм на загуба. Еми ако копая и изкарвам биткойни без да съм ги купил с лични пари , как тогава ще трябва да им плащам и ДДС ако си ги изтегля през банка? Нали си плащам ДДС на тока всеки месец , само че аз не съм фирма да ми се връща ДДС в края на годината от тока или от където и да е било другаде. Аз също не мога да си обясня някои неща как трябва да станат , но поне от многото четене разбрах че данъци се плащат ако имаш годишен доход над 50 000лв ... така до преди година когато вече биткойна се е признал за валута и данъците му отпаднали. За това питам и тук в форума дали е така

Ако си купил за 1500лв и продал за 1400лв, можеш да го докажеш чрез транзакциите в борсата, комуникация, логове, платежни и т.н. В конкретния пример няма да дължиш нищо, защото не си реализирал печалба от покупко-продажбата.

Ако си изкопал монети и си ги продал за 1500 лв, то дължиш данък върху сумата от 1500 лв, тъй като сумата за придобиване (копане) се приема, че е 0. Ето информация по въпроса.

vurgun написа:... Държавата не я интересува колко си дал и каква ти е печалбата. Това те интересува само теб. Държавата иска да си платиш данъка за всяка сума която е влязла в банковата ти сметка и не идва от твой роднина, без значение как си я въртял, на колко си купил, какво си продал и каква ти била идеята за тея пари и колко ти е загубата...

В контекста на покупко-продажбата и облагането на биткойн написаното не е така. Ето добре написано инфо по въпроса.
saiclabs

ПредишнаСледваща

Назад към Новини