Станчо написа:Това може да е било преди години , но и пак няма от къде да разберат от къде ти са доходите ако от банката не им кажат от къде ти идват парите. Така ... въпроса ми е следния - трябва ли да ходя и да плащам нещо на данъчните , защото аз няма как да докажа колко съм изкарал и колко съм вкарал и как могат да определят моята печалба те , защото и аз даже не си я знам. Това е все едно да си купя биткойн за 1500лв сега и реша след месец да го сменя обратно в левове , но за 1400лв от което следва че съм на загуба нали така. В този случай аз не дължа никакви данъци , защото съм на загуба. Еми ако копая и изкарвам биткойни без да съм ги купил с лични пари , как тогава ще трябва да им плащам и ДДС ако си ги изтегля през банка? Нали си плащам ДДС на тока всеки месец , само че аз не съм фирма да ми се връща ДДС в края на годината от тока или от където и да е било другаде. Аз също не мога да си обясня някои неща как трябва да станат , но поне от многото четене разбрах че данъци се плащат ако имаш годишен доход над 50 000лв ... така до преди година когато вече биткойна се е признал за валута и данъците му отпаднали. За това питам и тук в форума дали е така
Ако си купил за 1500лв и продал за 1400лв, можеш да го докажеш чрез транзакциите в борсата, комуникация, логове, платежни и т.н. В конкретния пример няма да дължиш нищо, защото не си реализирал печалба от покупко-продажбата.
Ако си изкопал монети и си ги продал за 1500 лв, то дължиш данък върху сумата от 1500 лв, тъй като сумата за придобиване (копане) се приема, че е 0.
Ето информация по въпроса.
vurgun написа:... Държавата не я интересува колко си дал и каква ти е печалбата. Това те интересува само теб. Държавата иска да си платиш данъка за всяка сума която е влязла в банковата ти сметка и не идва от твой роднина, без значение как си я въртял, на колко си купил, какво си продал и каква ти била идеята за тея пари и колко ти е загубата...
В контекста на покупко-продажбата и облагането на биткойн написаното не е така.
Ето добре написано инфо по въпроса.