2GOOD написа:Подовбен вид охлаждане имам няколко предимства, но най-сериозните са:
Лесното отвеждане на топлинахата извън помещението и разбира се намаления до минимум шум от охлаждането,
Така е - водно/масленото охлаждане би могло да има големи предимства, но само за човек, който около имота си има природни дадености. Аз например ги имам - както студена рекичка, така и сондажи (и пасивни и активни). Така че ако реша да правя голяма ферма от копачки, последния проблем ще ми е охлаждането.
Има и още един метод за водно охлаждане, който е подходящ за по-големи ферми. При него директно се помпи студена вода от даденостите, които човек има (сондаж, река), и тази вода се прекарва през серпентини, навити в стените и тавана на помещението с копачките. Нещо като водно подово отопление, но тръбите са навити в стените и тавана. След това по стените и тавана се създава по-голяма площ, като например помещението се измазва с много груба мазилка с едри камъчета в нея. Може да се използват и някакви оребрени плоскости от нарязани каменни плочи или дори от метал. След това се слага един голям вентилатор, който създава ураганен въздух вътре в помещението. И това е всичко ....
Проблемът с конденза се разрешава с бавната подмяна на въздуха в помещението например със скорост 60-80 кубика на час. Това се постига с един малък стенен вентилатор за баня.
Такова едно помещение може да поеме в себе си копачки с десетки киловати топлинна мощност, и въпреки това да успява да я изхвърли през стените и тавана.