KNC

FPGA, ASIC, scrypt ASIC

Модератор: Moderators

Re: KNC

Мнениеот gendak » 02 Авг 2013, 16:10

Поста ми беше така да се каже по принцип относно ДДС-то и възможността му за "спестяване". При ВОД си има тънкости, тогава сме длъжни да си самоначислим ДДС-то и така нататък. А информацията се събира чрез ВИЕС декларациите, които също са задължителни при ВОД.
Не знам, възможно е и да може да се "спести", няма невъзможни неща, но тогава със сигурност ще трябват по-специални "гимнастики" , а при по големи суми има голяма вероятност да си навлечем такива неприятности, че да си кажем в един момент "мамка му, за`кво не си ги платих аз тези 3000 лв." :)
gendak

Мнениеот georgebg » 02 Авг 2013, 16:46

Да , точно това е тънкостта , че дори да си регистриран по ДДС, като получиш стоката трябва да си начислиш ДДС и съответно да си го внесеш с подаването на ДДС декларация на следващия месец. Просто понятието внос, когато е от ЕУ го наричат вътрешнообщностна доставка, но всичко си е като при вноса, износителя не внася ДДС, а вносителя си го начислява и внася доброволно :)... и може с тези декларации да ви хванат ..
Сега пробвах и системата им на сайта е перфектна - проверява се онлайн дали фирмата Ви в БГ е регистрирана по VAT и ако е регистрирана - общата сума за плащане е без ДДС-то, ако въведете булстат на нерегистрирана фирма ви хвърля в тъча :) (това е нормално защото такава фирма няма ДДС номер) и не може да продължите...
Така или иначе не може да се спести.
georgebg

Мнениеот CYPER » 02 Авг 2013, 18:20

ДДС-то се внася доброволно, но после държавата ще ми го върне ако нямам никакви продажби, нали?
Ако примерно произведа 100 биткойна и ги продам по 12лв с ДДС всеки то тогава тези 2лв горница, които реално са взети от купувача трябва да ги платя на държавата, но след като извадя платеното ДДС по всички бизнес разходи от тях.
Обаче в случай, че нямам производство и продажби тогава дължимото ДДС за копачката трябва да ми бъде върнато от държавата, нали?
CYPER

Мнениеот georgebg » 02 Авг 2013, 18:31

да бе да, тогава защо не си купуваш от Швеция и телевизора за вкъщи - не му плащаш ДДС-то защото е вътрешнообщностна доставка, той не ти носи печалба значи ДДС-то да ти го върне държавата, а не искаш ли и да ти връща ДДС-то на тока който харчи телевизора ти, защото виж това са не само липса на приходи, т.е. никаква полза ,ами и разходи само прави.... :)
georgebg

Мнениеот CYPER » 02 Авг 2013, 18:49

georgebg написа:да бе да, тогава защо не си купуваш от Швеция и телевизора за вкъщи - не му плащаш ДДС-то защото е вътрешнообщностна доставка, той не ти носи печалба значи ДДС-то да ти го върне държавата, а не искаш ли и да ти връща ДДС-то на тока който харчи телевизора ти, защото виж това са не само липса на приходи, т.е. никаква полза ,ами и разходи само прави.... :)

Защото телевизорът не е бизнес разход ;)
Когато бизнес регистриран по ДДС закупи техника, която се ползва от бизнеса тогава не се плаща ДДС при покупката.
Това, което ти предлагаш като идея е за частни лица и там са други правилата.

Поне в UK е така, но си мисля, че и в БГ е същото :)

Къде бъркам?
CYPER

Мнениеот gendak » 02 Авг 2013, 20:07

CYPER написа:
georgebg написа:да бе да, тогава защо не си купуваш от Швеция и телевизора за вкъщи - не му плащаш ДДС-то защото е вътрешнообщностна доставка, той не ти носи печалба значи ДДС-то да ти го върне държавата, а не искаш ли и да ти връща ДДС-то на тока който харчи телевизора ти, защото виж това са не само липса на приходи, т.е. никаква полза ,ами и разходи само прави.... :)

Защото телевизорът не е бизнес разход ;)
Когато бизнес регистриран по ДДС закупи техника, която се ползва от бизнеса тогава не се плаща ДДС при покупката.
Това, което ти предлагаш като идея е за частни лица и там са други правилата.

Поне в UK е така, но си мисля, че и в БГ е същото :)

Къде бъркам?

по принцип не бъркаш, НО от тук нататък влизаме в друг цирк: за какъв бизнес се ползва техниката, какво произвеждаш, как и на кого продаваш продукцията, касов апарат имаш ли, как отчиташ приходите, евентуално защо нямаш приходи .... все въпроси, на които трябва да отговаряш пред някой данъчен инспектор. Ако на тези въпроси предположим дадеш някакъв смислен отговор не мисли, че ще си тръгнат данъчните по живо по здраво. Те ще са си тръгнали само привидно, неминуемо ще се стигне до въпроса "от къде са тея 100 лева по банковата ти сметка и защо не са декларирани в данъчната декларация след като не произвеждаш нищо“ . Разбира се всичко това го казвам пресилено, но общо взето така седят нещата. Пък и съм сигурен, че и в UK е така, пък и навсякъде където се ползва Данък Добавена Стойност. Така е защото елементарната логика казва, че никой не купува машина за 1000 лева само за идеята държавата да му върне 200.

Стига с това ДДС, че май доста оспамихме темата на ZAX и ще вземе да ни набие заради спама :D
gendak

Мнениеот ZAX » 02 Авг 2013, 23:51

Хех, вярно яко сте оспамили, даже днес имах малко работа и като видях по-дълъг пост с 10 пъти пъти ДДС в него, направо си го оставих за после... Прибирам се и гледам още 10 поста дъвкане в грешната посока, но аз нямам проблем със спама. Всеки е свободен да каже какво мисли, колкото, когато и както иска :)

Освен това съм много близо до пацифист, последното което ще направя е да бия някой, ти не ми гледай другата тема. Който му стиска да излезе срещу мен, обещавам да не го бия много, само докато се откаже. Просто не понасям насилието в интерес на истината, но пък и не обръщам другата буза!

Сега по темата (която ако бяхте чели, може би нямаше да разсъждавате толкова много в грешната посока):
ComputerNerd написа:мда, само да те светна, че се плаща данък и върху търговията с валути. Ако се покажеш веднъж извън сивото, след това целият ти приход от койни можеш да го броиш -20% (добре де, може и да не е точно 20%, не знам какъв е, не съм се интересувал, щото не искам да плащам)

ZAX написа:Какви валути...

Фирмата ще се занимава с хостинг (на една машина [е може и на повече]) и винаги ще е на загуба. Въобще нямам никаква представа за какви валути става дума :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Защо по дяволите трябва да декларираме пред данъчните приход от койни?! В койни ли ще плащаме ДДС-то?! Няма законово основание да ни го изискват, поне за сега. Някой ден разбира се ще посегнат и на това, но този ден мисля че не е чак толкова близо (все пак да не забравяме че не им се получи да облагат приходите от покер, което беше най-малоумното нещо което можеха да измислят и аз лично съм 100% съгласен да ги облагат, въпреки че НИКОГА не съм губил пари на покер и което е по-важното, никога няма да загубя! Въпреки това съм напълно съгласен да си плащам данъците за приходите си от покер, но само при условие че и губещите си ги плащат. Т.е. ти си вкарал 1000 лева, загубил си ги, това са -1000 лева приход умножен по 20%, следва да ти върнат 200 лева!)

И все пак да се върнем на темата и да отговоря конкретно на зададените въпроси:

1. Фирмата се занимава с хостинг.
2. Купен е хардуер за хостинг(KNC).
3. Закупеният хардуер е наличен и се ползва от фирмата по предназначение.
4. На фирмата работите не и вървят много добре... Оказва се че едвам свързваме двата края, защото имаме малко клиенти и разходите за ток и т.н. надвишават приходите : ]
5. Тъй като все пак има помещение което наистина е предназначено за хостинг, някой ден може да се вкарат и чужди машни и и да има реален приход, по който да си плащаме данъците и т.н. всичко както си му е реда. Но отново искам да подчертая, че няма как да дължим данъци за BTC. И въобще не виждам смисъл да се споменава тива. Но ако ти дойде данъчен-миньор, по скоро очаквам да е толерантен :mrgreen: Но ако е педал или просто проверят що е то KNC (въпреки че не си длъжен да казваш друго освен "хардуер за хостинг", което така казано си е самата истина). По какъв начин той ще те задължи да платиш данък в BTC. Т.е. ще има колеги които няма да искат да си обменят монетките, а ще си ги пазят. Ще има други които няма да си получават парите от продажбата им по банков път. Ще има и трети на които им е през к*ра. А всъщност когато си ги поделяме, те не минават през абсолютно никакви институции.

Какъв е проблемът?

И за да съм съвсем ясен, отново ще повторя нещо което също вече е обсъждано:

Имаме разход за ток еди колко си (предполагам нямаме друг разход, т.е. имаше колеги които предложиха помещения за които няма нужда да се плаща наем, остава да се назначим фиктивно на работа, ако някой от нас толкова много иска да си плаща данъците). И тук логично възниква въпросът, дали всъщност може фирма да има 0 персонал? Разрешено ли е от закона това и защо никой не се е сетил да зачекне и него :)

Та, режийните ще са Х и цената на хостинг услугата която предлагаме ще е Х. Това много яко смърди, затова може да сложим една твърда цена, която да е съвсем леко над разхода и така да си декларираме по няколко левчета на месец/година. Ще си плащаме и стотинките данък за няколкото левчета, няма проблем.

Пропускам ли нещо?
ZAX
Spammer

Мнениеот plamar » 03 Авг 2013, 08:23

Прибави към задължителните разходи и осигуровките на управителя (не на минимална заплата) - ако е от 1 човек + нещо за счетоводство и с всички разправии по добре си плати ДДС-то в дългосрочен план!!!
plamar

Мнениеот ZAX » 03 Авг 2013, 13:24

Ок, аз съм управителя и счетоводителя. Съгласен съм да взимам минималната работна заплата (която ще си плащам сам от моя дял и съответно ще си плащам и осигуровките за минимална). Ок?
ZAX
Spammer

Мнениеот 7niki7 » 06 Авг 2013, 21:15

По въпроса с ДДС-то:
Ето какво се получава ако избера Турция - няма ДДС ?
Прикачени файлове
KnC.JPG
KnC
KnC.JPG (38.52 KiB) Прегледано 751 пъти
Последна промяна 7niki7 на 06 Авг 2013, 21:22, променена общо 1 път
7niki7

ПредишнаСледваща

Назад към Специализиран Хардуер ASIC