По мое мнение избягването на ДДС е невъзможно, ако продавача реши да отчита продажбата пред съответните данъчни органи. С или без фирма по ДДС така или иначе ДДС-то се плаща на продавача при покупката, който от своя страна си го отчита и т.н. ,нас той не ни интересува. От тук нататък, ако ние имаме фирма по ДДС всеки месец подаваме ДДС-декларация, в която описваме всички фактури за съответния месец със съответните ДДС стойности и разликата от сбора на тези стойности ( сбор на стойностите по доставните и покупните фактури ) съответно плащаме ДДС на държавата или искаме да ни възстанови ДДС. В нашия случай: имаме една данъчна фактура за месеца със стойност на ДДС 3000 лв. (примерно) . Подаваме декларация и искаме от държавата да ни възстанови тези пари (по закон до три месеца). Какво следва от тук нататък по мое мнение: при възстановяване задължително идва данъчна проверка на фирмата, освен че фактурата трябва да е идеална (правят насрещна проверка към фирмата издала фактурата) искат и всичката придружаваща документация за стоката по фактурата, независимо дали са чушки, домати, автомобили, телевизори .... БТЦ миньори. (

интересно ми е как им обеснявате какво е това и за какво служи) Освен това искат и да го видят наличен предмета на фактурата. И така: в крайна сметка, вариант 1 - одобряват възстановяване и ние чакаме години да ни ги преведат тези 3000 лв.(въпреки законния срок от три месеца), като междувременно ни дебнат дали редовно си подаваме месечните декларации, годишните такива, осигуровки .... и куп други неща, и съответно ни глобяват ако стъпим леко накриво. Някой ще каже: закривам фирмата и готово, да ама не, при закриване идват и ти търсят всичко, за което си се опитал да си възстановиш ДДС и не си го отчел като продадено, амортизирано, откраднато, изгоряло .... и ако седи все още искат си ДДС-то наново, и те така .... .
Вариант 2 : Обявяват те за ДДС измамник и тогава не ми се мисли ...

Между другото, най- грубо казано точно с това се занимават ДДС измамниците, Като врътката е, че данъчните, които правят проверката са от "нашите" и пишат в протоколите "каквото трябва" независимо, че фактурите са фалшиви, няма никаква стока и т.н.
Вариант с фалшив или чужд ДДС номер е безидеен, защото няма как да си търсиш ДДС=то.
Възможен е и вариант с фирма на приятел, но наистина трябва да е голям приятел за да се хване на това хоро. Аз въпреки, че имам фирма по ДДС не бих се наел.