Radix (XRD) /2019/

Дискусии за останалите алтернативни криптовалути

Модератори: ekrem, Moderators

Radix (XRD) /2019/

Мнениеот danisapfirov » 09 Яну 2019, 13:09

Какво е Radix?

Radix e базиран на децентрализиран Gossip протокол за поддръжка на журнал с транзакции.
Протокола запазва хронологията на събития, прехвърляне на стойност без нужда от доверяване (доверено трето лице посредник), времево маркиране и други функционалности. Подходящ за публични и частни мрежи без промяна и не изисква специален хардуер или оборудване за верифициране на транзакциите.

Повече инфо
https://www.radix.global/ - сайта
https://forum.radixdlt.com/ - форума
https://github.com/radixdlt/desktop-wallet/releases - портфейла

Алфа приложения:
https://twitter.com/PodiumNetwork социална мрежа
Radix Test Bot интегриран към Telegram https://t.me/RadixTest Портфейл и месенджър базиран на Телеграм върху Alpha мрежата

Социални мрежи
Telegram официален канал - https://t.me/radix_dlt
Discord - https://discord.gg/7Q7HSZZ
Twitter - https://twitter.com/RadixDLT
Facebook - https://www.facebook.com/RadixDLT/
Reddit - https://www.reddit.com/r/Radix/
Dan Hughes (@fuserleer) https://twitter.com/fuserleer
BitcoinTalk дискусии - https://bitcointalk.org/index.php?topic=2208669.0
51 https://fifty.one/project/radixdlt

Нашия човек https://www.facebook.com/zedwari


За основателя и разработчика на протокола Дан Хюз
https://www.forbes.com/sites/parmyolson ... 9d2fb2378e

Логически часовници при децентрализирани системи
https://lamport.azurewebsites.net/pubs/time-clocks.pdf

Стара информация за периода Апр 2017 - Дек 2018
Връзка към стария архив https://bitcoinbg.eu/forum/viewtopic.php?f=20&t=4241&start=440#p41952.
Последна промяна danisapfirov на 29 Юли 2019, 07:13, променена общо 12 пъти
“Няма причина някой да иска домашен компютър”—Ken Olsen, компютърен ентусиаст.
“Самолетите са интересни играчки, но без стойност за военното дело”—Ferdinand Foch, френски генерал.
“[Online] пазаруването, макар и възможно ще се провали”—Time magazine, 2000. :)
Аватар
danisapfirov
Ambassador
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 22 Авг 2016, 10:24

Re: Radix (XRD)

Мнениеот monopola » 09 Яну 2019, 22:42

въх, още една тема ли :)

Като стане 20-30 страници ще се пробвам пак да прочета нещо, може пък да се е случил дотогава тоя мега проект :pray:
monopola
 
Мнения: 217
Регистриран на: 02 Сеп 2017, 23:42

Re: Radix (XRD)

Мнениеот val1900 » 09 Яну 2019, 22:50

Браво, такава упоритос на отписан проект ......
Ще следя.
Благодарности само в LTC на: MSiMXjGLJW2vBfNb3XVmVbo7Qds6TEDJop
val1900
ПроФесор
 
Мнения: 532
Регистриран на: 16 Авг 2014, 11:03

Re: Radix (XRD)

Мнениеот filchef » 09 Яну 2019, 23:04

val1900 написа:Браво, такава упоритос на отписан проект ......
Ще следя.


Що така с лошо бе професоре след още 10 години Дан Хюз може да стане новия Сатоши Накамото. :mrgreen:

Все пак се намират хора които вярват в идеята - ето какво прочетох във Форбс за него

Saul Klein, who runs London venture capital firm LocalGlobe, believes in Radix enough to have invested $1 million in the company last year. The internet will eventually be “completely rearchitected” on crypto networks, he says. Klein picked Radix because of Hughes. “The last time I had an experience like that was when I met the guys in Estonia when they developed Skype,” says Klein. “To have that level of conviction and focus is incredibly hard to do inside an echo chamber.”

Щом хората развързват кесията значи има нещо още повече че напоследък е събрал екип и не върши всичко сам така че нещата са фифти фифти или ще го бъде или не тая година - аз мисля че ще трябват още 3-4 години докато с този малък екип изкарат бета версия способна да върши работа.
Аватар
filchef
 
Мнения: 1401
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 20:49

Re: Radix (XRD)

Мнениеот danisapfirov » 10 Яну 2019, 08:53

Понеже сега на дневен ред е икономическия модел, ако има икономисти може да предложим под формата на Excel таблица икономически модел.

От икономическия модел зависи независимото функциониране и устойчивостта на системата. В момента както си знаете не са защитени интересите на реалния бизнес, като монетите се използват предимно за спекула или кътане с надеждата да им се вдигне цената. Причината за тази волатилност е в самия икономически модел. Това включва липса на система за депозити и лихвени проценти, която да отрегулира волатилността и да стабилизира цената. Стабилизирането на цената би позволило предвидимост на покупателната способност и възможност за сключване на дългосрочни договори.

Моето предложение би било да се дублира работата на централната банка, чрез лихвените нива за да има стабилност. Разликата е само в това, че тук променящият нивата е изкуствен интелект, който следи финансовите параметрите. Накратко, не е нужно да се преоткрива топлата вода, а само трябва да се прилага определен изпитан алгоритъм в зависимост от състоянието на икономиката в мрежата.

В момента мрежата която се опитва да приложи система за заключване (депозиране на жетони) и олихвяване е Callisto, но изглежда има вече и други модели с които не съм запознат. Мисля, че скоро прочетох за друга мрежа която ще използва заключване на ETH жетони. До колкото си спомням е MakerDAO.

В момента както върви дискусията се предлагат два жетона - XRD и XRI. Втория е индексен и отразява активите в мрежата на лица и организации. Тези активи може да са крипто, фиат, ценни метали и пр. На базата на XRI индекса се интервенира на пазара и се устоява съотношение XRI/XRD между 0.9 и 1.1

Според мен това не трябва да се прави по този начин, защото създава зависимост от други активи и XRD се превръща в дериват. Аз съм поддръжник на това XRI да е само един индекс отразяващ доверието на големите инвеститори и нищо друго. Даже смятам, че всеки трябва да може сам да си прави индекса като изключва активи, които смята за ненадеждни по отношение на стойност.

Предлагам само един жетон XRD който да балансира между интересите на миньорите, обслужващите (вирифициращите транзакциите) от една страна и потребителите на мрежата които се явяват физически лица и бизнеси. Тези двете групи обслужващи мрежата и потребителите се разграничават. От там може да започне цялото сруктуриране на модела.
---------------
Мнението ми в дискусията

I think only one XRD can balance the interests of the miners, (Node Runners) serving the network on the one hand, and the network users who appear to be individuals and businesses. These two groups serving the network and users are distinguished.

XRI can be used only for confidence and every trader can create his own XRI by selecting appropriate PM from the list. I would exclude BTC but will include Gold for example. The traders should decide if XRI/XRD ratio is overvalued or undervalued not DecentralBank


This is why I don't think XRD and XRI should go together. XRI could be just an index with tokens or not.
XRI for measuring PM confidence
The system could offer XRI but no need to take action. Banks don't do that. Using Interest rates and locking XRD would be more appropriate for DecentralBank I believe
I believe we could look at Callisto model as a starting point. They offer deposits and interest rates. Cold staking and Reward for every 27 days.
Прикачени файлове
Callisto_Staking_05Jan2019_4.JPG
Callisto_Staking_05Jan2019_4.JPG (68.09 KiB) Прегледано 10430 пъти
“Няма причина някой да иска домашен компютър”—Ken Olsen, компютърен ентусиаст.
“Самолетите са интересни играчки, но без стойност за военното дело”—Ferdinand Foch, френски генерал.
“[Online] пазаруването, макар и възможно ще се провали”—Time magazine, 2000. :)
Аватар
danisapfirov
Ambassador
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 22 Авг 2016, 10:24

Re: Radix (XRD)

Мнениеот steam » 10 Яну 2019, 12:59

Значи все пак ще има миньори ... преди време се предвиждаше да няма дори токен, доколкото си спомням, всъщност нали това няма да е блокчейн ... или ...? Интересно защо тепърва започват да се обсъждат тези неща? Много работа е свършена по проекта, а икономическия модел, което е основа на целия проект чак сега се решава и то не от кой да е, а от ентусиастите, свързани с проекта. Не ми звучи сериозно това.
steam
 
Мнения: 21
Регистриран на: 02 Дек 2013, 14:26

Re: Radix (XRD)

Мнениеот danisapfirov » 10 Яну 2019, 13:48

steam написа:Значи все пак ще има миньори ... преди време се предвиждаше да няма дори токен, доколкото си спомням, всъщност нали това няма да е блокчейн ... или ...? Интересно защо тепърва започват да се обсъждат тези неща? Много работа е свършена по проекта, а икономическия модел, което е основа на целия проект чак сега се решава и то не от кой да е, а от ентусиастите, свързани с проекта. Не ми звучи сериозно това.Ентусиастите само наливат масло в огъня. В крайна сметка нещо ще се реши и това което виждам ще е система с два жетона.
Поне Пиърс твърди, че стои твърдо за това и вероятно ще го наложи. В икономически план Пиърс вижда системата като мениджмънт
на активи.

Не бих казал, че това е лоша новина, но това което не приемам е интервенцията на банката да държи жетона в границите между
0.9 и 1.1 спряма индекса отразяващ наличните активи. Все пак щом държи толкова така ще бъде и ще го наложи.

За нас остава успокоението, че системата ще се намеси под определени и над определени нива. Но може и много да не се намесва защото търговците ще знаят къде да сложат ордерите си и да предотвлатят срив или скок на цената. Това което не ми харесва е че те очакват да дойдат много активи и сериозни фирми и на базата на това определят поведението си. Това му е от периода когато е бил в Силиконовата долина сигурно. Американска му работа макар да е англичанин. Не може да правиш икономически модел базиран на бъдещи позитивни очаквания с няколко големи инвеститори.

За това смятам, че това няма значение, но се изпуска възможността да се влияе на пазара чрез лихвени проценти.

Иначе копането си е верифициране на транзакции и си е така, но се прави с малко по-мощни компютри. А за токен, не може без такъв.
“Няма причина някой да иска домашен компютър”—Ken Olsen, компютърен ентусиаст.
“Самолетите са интересни играчки, но без стойност за военното дело”—Ferdinand Foch, френски генерал.
“[Online] пазаруването, макар и възможно ще се провали”—Time magazine, 2000. :)
Аватар
danisapfirov
Ambassador
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 22 Авг 2016, 10:24

Re: Radix (XRD)

Мнениеот danisapfirov » 10 Яну 2019, 17:51

Изказване на деня

Edgars Nemše - Radix Developper

Мисля, че пазарът на монети с фиксирана емисия е вече пренаситен. Само една малка част от хората са склонни да се справят с безумната волатилност, с която всички се занимаваме. Дори няма нужда от ускоряване на транзакциите на ethereum или bitcoin, за да се справите с тези хора, нямате нужда от мащабируемост, ако всичко, към което се стремите, е съществуващия крипто пазар.

Но има огромен неизползван масов пазар, който с радост ще вземе "от нищо" 40% годишна възвръщаемост, в сравнение с индексен фонд 8%. Не става дума за абсолютната възвращаемост, а за рисково приведената възвръщаемост. Ето защо Radix може да отиде до 1T пазарна капитализация, където всичко останало не може.
“Няма причина някой да иска домашен компютър”—Ken Olsen, компютърен ентусиаст.
“Самолетите са интересни играчки, но без стойност за военното дело”—Ferdinand Foch, френски генерал.
“[Online] пазаруването, макар и възможно ще се провали”—Time magazine, 2000. :)
Аватар
danisapfirov
Ambassador
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 22 Авг 2016, 10:24

Re: Radix (XRD)

Мнениеот innergy » 10 Яну 2019, 19:53

В момента както върви дискусията се предлагат два жетона - XRD и XRI.
Втория е индексен и отразява активите в мрежата на лица и организации...


Би ли пояснил(а) това второто.. как отразява активите, какви активи, чии и т.н? Звучи ми като кошницата валути, към която щяха да обвързват лева при установяването на валутния борд..
innergy
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Ное 2013, 18:41

Re: Radix (XRD)

Мнениеот danisapfirov » 10 Яну 2019, 20:12

innergy написа:
В момента както върви дискусията се предлагат два жетона - XRD и XRI.
Втория е индексен и отразява активите в мрежата на лица и организации...


Би ли пояснил(а) това второто.. как отразява активите, какви активи, чии и т.н? Звучи ми като кошницата валути, към която щяха да обвързват лева при установяването на валутния борд..


Точно така, валутен борд с кошница от активи в мрежата. Като пример USD, EUR и също крипто. Прави се индекс с тях наречен XRI. След това се гледа
съотношението XRI/XRD във вътрешната борса и трябва да е между 0.9 и 1.1 за да се гарантира стабилността на XRD.


Като чета подобен индекс имат и Coinbase и мисля, че е доста сложна работа за реализация. Официално икономическия модел ще е достъпен на 31 Яну.

Полезни връзки по темата
https://reserve.org/protocol
https://uploads-ssl.webflow.com/5c0649f ... epaper.pdf
https://hackernoon.com/a-comprehensive- ... f66553c807
Последна промяна danisapfirov на 11 Яну 2019, 18:51, променена общо 4 пъти
“Няма причина някой да иска домашен компютър”—Ken Olsen, компютърен ентусиаст.
“Самолетите са интересни играчки, но без стойност за военното дело”—Ferdinand Foch, френски генерал.
“[Online] пазаруването, макар и възможно ще се провали”—Time magazine, 2000. :)
Аватар
danisapfirov
Ambassador
 
Мнения: 1022
Регистриран на: 22 Авг 2016, 10:24

Следваща

Назад към Други Криптовалути

Кой е на линия

Регистрирани потребители: Bing [Bot], Google [Bot], gorgar, maerc, marcoin, MSN [Bot], Nikolllay, Petya, Sevo, Shmitkata, shulio, silence, why.so.serious