Radix (XRD)

Дискусии за останалите алтернативни криптовалути

Модератори: ekrem, Moderators

Re: Radix (XRD)

Мнениеот danisapfirov » 06 Юни 2018, 11:03

BtcWorld написа:Благодаря за обяснението Дани. Следя с интерес темата и бих инвестирал в проекта. Съжалявам за глупавите въпроси.

Моля, няма глупави въпроси. Всички се учим, някои са по-отпреди, други се присъединяват по-късно.
Аватар
danisapfirov
Radix Ambassador

Мнениеот danisapfirov » 08 Юни 2018, 05:17

Аватар
danisapfirov
Radix Ambassador

Мнениеот BtcWorld » 08 Юни 2018, 14:12

Дани да те попитам няколко въпроса отново.

1. От къде следиш постоянно нещата за Radix? Как имаш постоянна връзка с девелопърите?
2. Андроид приложението ще е готов около Q4, че пропетох назад в темата, че се занимават с него, но явно с времето са отложили?
3. IOTA, Radix и Hashgraph конкуренция ли са? Видях някаква таблица, че само Iota не е напълно децентрализирана.
4. Наблюдения върху Hashgraph имаш ли?
5. Мислиш ли, че може напълно да остане Radix след време децентрализирана?
6. Олихвяването колко ще е знае ли се? Процент на притежаваните жетони?
7. А валидирането с приличен... сравнително нов компютър ще има ли резултат или трябва солидно количество компютри?

Надявам се да не те напрягам с въпросите си. Страшно много се впечатлявам от такива нови неща и концепции.
BtcWorld

Мнениеот danisapfirov » 08 Юни 2018, 18:42

BtcWorld: Дани да те попитам няколко въпроса отново.

1. От къде следиш постоянно нещата за Radix? Как имаш постоянна връзка с девелопърите?

Имам достъп до по-вътрешна информация, но съм подписал споразумение за неразкриване на определен тип данни.
2. Андроид приложението ще е готов около Q4, че пропетох назад в темата, че се занимават с него, но явно с времето са отложили?

Да, както са писали така ще е.
3. IOTA, Radix и Hashgraph конкуренция ли са? Видях някаква таблица, че само Iota не е напълно децентрализирана.
Тези трите не са базирани на блоквериги. Всъщност за последната мрежа не съм сигурен. До колкото знам, тя е затворена и за това не представлява интерес. Не искам да се изказвам за качествата на конкурентните мрежи от ново поколение, които не са базирани на блоквериги.

4. Наблюдения върху Hashgraph имаш ли?
Нямам и не съм се интересувал защото мрежата иска достъп. Това влиза в противоречие с идеята за свободните мрежи на които съм привърженик.

5. Мислиш ли, че може напълно да остане Radix след време децентрализирана?
Radix много трудно ще се централизира, защото подаването на сделките за верифициране от възел към възел е на случаен принцип.
Наговарянето е невъзможно. Не може определени възли да си подават топката и да овладеят мрежата.
Скоро се постави въпроса ако някои има много възли и овладее цели дялове дали няма да успее да овладее цялата мрежа?
Мисля, че отговор може дап се търси в някои от последните постинги в блога където се обсъждат различните видове атаки.

6. Олихвяването колко ще е знае ли се? Процент на притежаваните жетони?
Към момента се смята, че лихвата ще покрива 50% от инфлацията. Останалите 50% се дават за възел. Ако даден потребител има
средства по сметка и в същото време държи възли с цел да подпомага работата на мрежата се смята, че средствата му ще бъдат защитени
от инфлационен натиск.
Това е най-общо. Подробностите ги чакаме в официалния документ за икономиката на мрежата. Мога да кажа, че в момента има икономист
който работи по това.

7. А валидирането с приличен... сравнително нов компютър ще има ли резултат или трябва солидно количество компютри?
Валидирането ще може да става дори с Rasp Pi, със стар компютър и слаба машина. Така ще е поне в началото. Идеята е мрежата
да е лесно достъпна и да не изисква начална инвестиция за участие.
Обаче проблема е че тук скоростите на транзакциите са много високи. В началото не толкова, но колкото повече хора се включват ще става
стават високи. Ако скоростта е 5000 tx/sec това ще добавя 15GB към базата данни за 24 часа. За седмица базата данни ще стане 100-200GB, а за месец ще е терабайти. Няма устройство което да побере такава набъбваща информация.
Тук идва решението за дяловете. При дяловете не е както сега, всеки нод да държи цялата база данни и с нарастването й малките да започнат да отпадат и да се върви към централизация. Това е положението в момента с блокверигите и то не може да продължава дълго по децентрализиран начин. За това блокверигите постепенно се централизират и губят качествата си на общодостъпни мрежи.

Цялата база данни на Radix ще се състои от 18 Квинтилиона дяла и възлите ще започнат да обработват само определени дялове.
Колкото по-мощен е даден компютър (multicore CPU) и с голямо дисково пространство, толкова повече дялове ще може да обхваща от цялото. И малките и големите всички участват според изчислителните си ресурси. Както каза един колеги всеки се брои и всеки ще е полезен повече или по-малко. Никой не е излишен и всички са поканени.

Очаква се когато стане много напечено, след години големите сървърни ферми да поемат огромно количество транзакции, но това е нормално, защото ще има работа. Те няма да изместят малките, защото малките ще си намерят своя дял и ще си обработват данните в дяла, който покриват.
Както го е казал дядо Вазов: И всякоя възраст, класа пол занятие, вземаше участие в това предприятие. :)
Това не е бавна блокверига и няма да се стигне до централизация. Тя ще е общодостъпна и с нея ще работят и потребители от по-бедните страни.
А жетоните ще бъдат защитени от инфлация от една страна чрез олихвяване, от друга чрез стимулиране за участие с възли.
По-добре от това здраве.

Надявам се да не те напрягам с въпросите си. Страшно много се впечатлявам от такива нови неща и концепции.
Не ме напрягаш с подобни въпроси, защото аз се възхищавам на това, което правят и смятам мисленето на Дан Хюз за много напредничаво.
Аз съм доброволец в това и виждам смисъла на криптото точно в това. Когато някой прави нещо по своя собствена воля и убеждение може и да изглежда наивен, но не се натоварва. :)
Винаги съм готов да споделям и обсъждам, когато намирам време.
Аватар
danisapfirov
Radix Ambassador

Мнениеот BtcWorld » 08 Юни 2018, 19:27

Благодаря ти за изчерпателните отговори. Доста съм зелен още и продъл авам да чета.
BtcWorld

Мнениеот danisapfirov » 08 Юни 2018, 20:49

BtcWorld написа:Благодаря ти за изчерпателните отговори. Доста съм зелен още и продъл авам да чета.

Пропусни всичко, което е базирано на блокверига и всичко, което обещава втори слой, за да оправи положението и така ще филтрираш информацията. :)
Аватар
danisapfirov
Radix Ambassador

Мнениеот danisapfirov » 10 Юни 2018, 10:44

#alphalaunch

Три фокуса
1. Инструменти за разработчици
2. Клиентско приложение за сваляне от потребителите
3. Първата публична мрежа

Идващата Сряда ще се направи първия тест на клиента разработен от Маурицио и Едгар. Това ще е десктоп Java клиент.
Java Script клиента се очаква месец по-късно, когато библиотеките наберат зрелост в процеса на тестване.

По отношение на интереса към платформата 10 дни преди алфа стартирането.
22000 абонати за новини по мейл. За сравнение на 21 май са били 10000.
13000 заявили желание да купят жетони при стартирането в края на годината
700 с интерес към разработка на софтуер базиран на платформата
1500 с интерес да имат възел за верификация на сделки

Алфа платформата няма да стартира с Vamos, а Berkley DB.
Това значи, че скоростта няма да е висока за потенциала на мрежата, но достатъчна за да е най-бързата.

Коментар:
Заявките на 13000 души се отнасят за стартирането на основната мрежа по-късно тази година.
Тази цифра ще набъбне значително през следващите месеци заради еуфорията, която ще предизвика платформата.
Очакванията са само за няколко дни след стартирането да се изсипят поне 100 милиона долара в покупки на XRD.
За сравнение Ethereum направи ICO преди години и набра по-малко от 20 милиона долара с обещания.
Аватар
danisapfirov
Radix Ambassador

Мнениеот BtcWorld » 10 Юни 2018, 13:54

Дани да попитам след като пуснат публично RDX веднага ли ще може да се запопне да се валидира. Малко повече инфо за това как ще става. През техен софтуер или диреткно през борсата им. Има ли инфо колко човека са влезли в частното ICО за събиране на средства предварително?
BtcWorld

Мнениеот danisapfirov » 10 Юни 2018, 15:22

BtcWorld написа:Дани да попитам след като пуснат публично RDX веднага ли ще може да се запопне да се валидира. Малко повече инфо за това как ще става. През техен софтуер или диреткно през борсата им. Има ли инфо колко човека са влезли в частното ICО за събиране на средства предварително?

1. Веднага, така работи мрежата с валидиране на сделките. Подготви едно компютърче ако си навит.
Зад едно глобално IP може само едно устройство. И това мисля е още една пречка за централизацията.

2. Как става валидирането.
Пускаш клиента и получаваш портфейл. И имаш 0 XRD. Портфейлът е разположен в глобалното пространство в един от тези 18 квинтилиона дяла.
Правиш си комшулък с други възли в същия дял ако има такива. Ако няма ти си царя и ти валидираш в твоя дял. Наричат го
Temporal Proof. Понеже в началото няма да има много възли ще можеш да обхващаш и сделки между дяловете и да помагаш на
самите дялове да се равняват, прехвърлят сделки от дял в дял.
Прехвърлянето на данни става чрез атоми. Даден атом тръгва от някой дял и се валидира от участниците в дяла. Ако адресът на получаване е в
същия дял валидирането е много кратко. Ако получателят е другаде, в друг дял, възлите които покриват дялове извършват валидирането и това
върви доката се достигне получателя. Получателят получава данните до 3-4 сек най-много.

След като работата е свършена всички възли участвали във валидирането по пътя от изпращача към получателя си разпределят наградата за сделката.
Ако един възел покрива многа дялове, то той участва в много валидирания и прави повече жетони, които му идват като награда за свършената работа.
От тук идеята за големи дискове покриващи значителен дял от цялата вселена на Radix.
С навлизането на все повече участници ще има нужда от валидирането на все повече сделки и работата ще нараства. Ако стане много печеливша дейността, повече хора ще искат да спечелят. Съответно валидаторите ще нарастнат и ако са твърде много, а сделките малко няма да има печалба и възлите ще губят, защото няма да си изплащат инвестицията. Така на пазарен принцип се регулира броя на възлите и печалбата от възел.

3. Другия въпрос за Radix DEX няма отношение към валидирането, а е свързан с търговията.
През борсата ще могат да се купуват и продават всакакви жетони и разбира се XRD.
Борсата е върху платформата. XRD жетоните няма смисъл да се търгуват на други борси защото там няма да се олихвяват. Поне това знам към момента. Radix e напълно независима платформа, която ще се самоиздържа икономически и няма нужда от външни ICO.

Всичко основни компоненти са на пазарен принцип според търсенето и предлагането, но покупателната способност на жетона ще е сравнително устойчива. Толкова устойчива, че да може да става за съхранение на стойност, търговия и бизнес. Съхранението на стойност с уговорката, че имаме и възли валидиращи транзакциите.

4. Предполагам събраните средства са 1200 BTC, а средното вложение е 5 BTC или това прави към 250 човека.
Аватар
danisapfirov
Radix Ambassador

Мнениеот BtcWorld » 10 Юни 2018, 17:18

Благодаря за инфото.

За компютъра трябва ли да е с голям хард диск или не е нужно. Клиента за валидирането ще го пуснат заедно с борсата нали. Бих пробвал да пусна в началото.
BtcWorld

ПредишнаСледваща

Назад към Други Криптовалути