BtcWorld: Дани да те попитам няколко въпроса отново.
1. От къде следиш постоянно нещата за Radix? Как имаш постоянна връзка с девелопърите?
Имам достъп до по-вътрешна информация, но съм подписал споразумение за неразкриване на определен тип данни.
2. Андроид приложението ще е готов около Q4, че пропетох назад в темата, че се занимават с него, но явно с времето са отложили?
Да, както са писали така ще е.
3. IOTA, Radix и Hashgraph конкуренция ли са? Видях някаква таблица, че само Iota не е напълно децентрализирана.
Тези трите не са базирани на блоквериги. Всъщност за последната мрежа не съм сигурен. До колкото знам, тя е затворена и за това не представлява интерес. Не искам да се изказвам за качествата на конкурентните мрежи от ново поколение, които не са базирани на блоквериги.
4. Наблюдения върху Hashgraph имаш ли?
Нямам и не съм се интересувал защото мрежата иска достъп. Това влиза в противоречие с идеята за свободните мрежи на които съм привърженик.
5. Мислиш ли, че може напълно да остане Radix след време децентрализирана?
Radix много трудно ще се централизира, защото подаването на сделките за верифициране от възел към възел е на случаен принцип.
Наговарянето е невъзможно. Не може определени възли да си подават топката и да овладеят мрежата.
Скоро се постави въпроса ако някои има много възли и овладее цели дялове дали няма да успее да овладее цялата мрежа?
Мисля, че отговор може дап се търси в някои от последните постинги в блога където се обсъждат различните видове атаки.
6. Олихвяването колко ще е знае ли се? Процент на притежаваните жетони?
Към момента се смята, че лихвата ще покрива 50% от инфлацията. Останалите 50% се дават за възел. Ако даден потребител има
средства по сметка и в същото време държи възли с цел да подпомага работата на мрежата се смята, че средствата му ще бъдат защитени
от инфлационен натиск.
Това е най-общо. Подробностите ги чакаме в официалния документ за икономиката на мрежата. Мога да кажа, че в момента има икономист
който работи по това.
7. А валидирането с приличен... сравнително нов компютър ще има ли резултат или трябва солидно количество компютри?
Валидирането ще може да става дори с Rasp Pi, със стар компютър и слаба машина. Така ще е поне в началото. Идеята е мрежата
да е лесно достъпна и да не изисква начална инвестиция за участие.
Обаче проблема е че тук скоростите на транзакциите са много високи. В началото не толкова, но колкото повече хора се включват ще става
стават високи. Ако скоростта е 5000 tx/sec това ще добавя 15GB към базата данни за 24 часа. За седмица базата данни ще стане 100-200GB, а за месец ще е терабайти. Няма устройство което да побере такава набъбваща информация.
Тук идва решението за дяловете. При дяловете не е както сега, всеки нод да държи цялата база данни и с нарастването й малките да започнат да отпадат и да се върви към централизация. Това е положението в момента с блокверигите и то не може да продължава дълго по децентрализиран начин. За това блокверигите постепенно се централизират и губят качествата си на общодостъпни мрежи.
Цялата база данни на Radix ще се състои от 18 Квинтилиона дяла и възлите ще започнат да обработват само определени дялове.
Колкото по-мощен е даден компютър (multicore CPU) и с голямо дисково пространство, толкова повече дялове ще може да обхваща от цялото. И малките и големите всички участват според изчислителните си ресурси. Както каза един колеги всеки се брои и всеки ще е полезен повече или по-малко. Никой не е излишен и всички са поканени.
Очаква се когато стане много напечено, след години големите сървърни ферми да поемат огромно количество транзакции, но това е нормално, защото ще има работа. Те няма да изместят малките, защото малките ще си намерят своя дял и ще си обработват данните в дяла, който покриват.
Както го е казал дядо Вазов: И всякоя възраст, класа пол занятие, вземаше участие в това предприятие.

Това не е бавна блокверига и няма да се стигне до централизация. Тя ще е общодостъпна и с нея ще работят и потребители от по-бедните страни.
А жетоните ще бъдат защитени от инфлация от една страна чрез олихвяване, от друга чрез стимулиране за участие с възли.
По-добре от това здраве.
Надявам се да не те напрягам с въпросите си. Страшно много се впечатлявам от такива нови неща и концепции.
Не ме напрягаш с подобни въпроси, защото аз се възхищавам на това, което правят и смятам мисленето на Дан Хюз за много напредничаво.
Аз съм доброволец в това и виждам смисъла на криптото точно в това. Когато някой прави нещо по своя собствена воля и убеждение може и да изглежда наивен, но не се натоварва.
Винаги съм готов да споделям и обсъждам, когато намирам време.