danisapfirov написа:Dan Hughes - Radix CTO
Опитвам се да избегна препоръчителното използване на SSD. Искаме да е възможно ползването на микро и мини устройства като Raspbery Pi, за да могат да се ползват за услуги в .....
Тука наистина работата вече се размириса ......

Супер софтуер за супер компютри започва да се развива в посока Raspberi Pi ......

Продължава безкрайната оптимизация за твърди дискове, на които песента вече им е изпята, и се пренебрегват SSD-тата, които са бъдещето ....

Това, което се случва, вече съм го играл. Имах екип програмисти, които няколко години ме заблуждаваха по един друг софтуерен проект за NoSQL база данни, преди да ги уволня. Историята се разви точно по същия начин. Правеха версия след версия, защото в новата версия еди какво си било много важно и и разбира се било "най-доброто" в целия свят. Също имаше подадени заявки за патенти, които ми струваха хиляди долари, и в края на краищата след няколко години бяха отхвърлени от патентното ведомство. Периодично ми показваха бенчмарк тестове, които недвусмислено "доказваха", че тяхната база данни е 100 пъти по-бърза от най-бързата в света, и в същото време спокойно оперираше с милиарди записи в терабайтови дискове.
До краен работещ продукт така и не се стигна ......

Уволних ги когато ми заявиха, че искат заплати от по 8000 лева и да ги оставя на мира още 2 години без да ги занимавам с нищо друго, защото били измислили поредната нова версия (5-та подред), която щяла да направи революция в целия свят. Най-интересното беше, че те сами си вярваха в това. След като ги уволних те си създадоха собствена фирма, уж за да продължат да работят по проекта за собствена сметка, но фирмата им се разпадна само след 2-3 месеца. И с това одисеята приключи.
В момента четейки тази тема виждам същите сиптоми на заболяването, които са ми до болка познати:
1. Има някой глупак (глупаци), които дават пари на "гениални" програмисти само на базата на техните "велики" обещания
2. Програмистите непрекъснато демонстрират "голям" напредък, който го "доказват" с нови и нови уж все по-добри бенчмарк тестове
3. Фокуса от главната идея вече е изместен, и програмистите развиват софтуера в безмислени и безполезни направления
4. Пускането на краен продукт умишлено се забавя, защото самите програмисти нямат вяра в това, което сами са сътворили
5. Вероятно има някакъв сериозен фундаментален проблем, който програмистите отдавна го знаят, но умишлено го крият от инвеститора
6. Докато тече тази заблуда, те продължават да получават дебелите си заплати, и в техен интерес е да бавят проекта колкото се може повече
7. Рано или късно истината лъсва наяве, и инвеститора затваря кранчето на финансирането
8. Проекта приключва безславно, а "гениалните" програмистите започват да търсят друг инвеститор-глупак, за да си осигурят още няколко години благоденствие
ПП: Горещо се надявам Radix проекта да не е това, което го описах, но към днешна дата сиптомите са силно обезпокоителни. Силно наподобяват на това, което вече съм го преживял. Ако продължи да се развива по вече познатия сценарий, проекта ще се развива поне още година-две в някакви смешни, измислени и ненужни направления. Най-накрая ще стане ясно, че патентното ведомство не е признало патента по причина, че са открити поне 10 други публикации, предшестващи това, за което претендира патента.