От устата на коня
----------------------
Направих първия локален тест с подходящо интегриране на Vamos.....БЪРЗО е
Може да вкара 50k+ атома за сек върху магнитен диск
Може да прочете 10k за сек
SSD са 2-3x по-бързи (макс IOPS като цяло)
За максимална бързина трябват около 8GB RAM за милиард атома
по-ниските устройства ще работят на по-ниска скорост от тази, скоростта пада
Направих сравнение с няколко други бази данни ... RocksDB например, техните сравнителни данни с машина с 144GB RAM, настроен към SSD може да вмъкне 1B записи за малко под 2 часа. Ние правим 1B атоми на механичен диск за 3 часа на 8GB
Разбира се нашата база данни е много добре настроена към това, което прави, докато RocksDB е за обща употреба, така че не е сравнение на ябълки с ябълки.
Но хей сега ще накарам Залан в даден момент да пусне възел на 1GB Rasperi и да видим каква е работата при ограничената памет
Все още трябва да може да се справи с 50M транзакции на ден, което е достатъчно за микро устройство.
Също ще получа някои нано устройства (64MB RAM) и ще видя как са.
Очевидно те не могат да работят с журнал за транзакции, но искам да съм сигурен, че могат поне да си запазят собствените си данни и да си взаимодействат.
Относно IOTA
IOTA използва RocksDB между другото .... и аз съм малко объркан ... тъй като IOTA е за IoT устройства, но използва DB, която е настроена за SSD и работи по доста глупав начин с нещо друго .... не мога да схвана.
Въпрос:
Продай им базата данни и си вземи парите са ICO
Отговор:
По-скоро ще си купя пуканки и гледам сеира

Мащабируемост означава да се гледа на целия спектър от къде могат да се получат задръствания ... не само една област.
Премахни едно препятствие на едно място и виждаш как просто проблема със задръстването се пренася някъде другаде.
Vamos все още се нуждае от доста работа ... но за сега е достатъчно добре и бързо. Главно бих искал да поогледам намаляването на отпечатъка в паметта в някакъв момент в бъдеще.
Коментар на bahamapaskal относно IOTA
Поддържам няколко IOTA възли и тези, които имат 8 GB RAM (на специален сървър), се сриват от време на време поради проблеми с паметта.
Имах и 16GB VPS и те напълно умряха от мен. Тези възли, които работя на 32GB специализирани сървъри, работят добре.
Така че да ... IOTA не е наистина страхотна относно използване на паметта в момента. И това е само с ~ 8.5M транзакции .... така че дори и няма 1 милиард транзакции за седмица накъдето върви Radix.