Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора.

Коментари за цената на биткойн и различните борси

Модератор: Moderators

Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора.

Мнениеот MadDog » 12 Ное 2022, 16:42

Изображение
Самуел Банкман-Фрайд с харизмата си на милениал за когото няма непреодолими пречки в криптосектора и с външност като Карл Маркс на младини привлече милиони инвеститори и вложители, преди империята му да се сгромоляса за броени дни

Главният изпълнителен директор на борсата FTX Самюел Банкман-Фрид е роден на 6 март 1992 г., известен също с инициалите си SBF, е американски предприемач и инвеститор. Той е основател и бивш главен изпълнителен директор на борсата за криптовалута FTX, FTX.US, неговият филиал в САЩ и Alameda Research, фирма за количествена търговия с криптовалута. FTX преживя криза на платежоспособността в края на 2022 г., което доведе до срив в родната криптовалута на FTX, FTT. На фона на кризата Банкман-Фрид обяви, че ще прекрати операциите в Alameda Research и подаде оставка като главен изпълнителен директор на FTX, като подаде заявка в сектор 11 за несъстоятелност .
Нетното състояние на Bankman-Fried достигна връх от 26 милиарда долара. През октомври 2022 г. неговото нетно състояние се оценява на 10,5 милиарда долара. Въпреки това, на 8 ноември 2022 г. на фона на кризата с платежоспособността на FTX, неговото нетно състояние се изчислява на спад с 94% за един ден до 991,5 милиона долара, според Bloomberg Billionaires Index , най-големият еднодневен спад в историята на индекса.Към 11 ноември 2022 г. Индексът на милиардерите на Bloomberg счита, че Банкман-Фрайд няма материално богатство.Преди богатството на Банкман-Фрид да спадне през ноември 2022 г., Банкман-Фрид беше основен донор на Демократическата партия и много леви политически каузи.
Как се стигна до този крах?
На 2 ноември 2022 г. CoinDesk публикува статия, в която се посочва, че значителна част от активите на Alameda Research се държат във FTT, обменният токен, издаден от FTX борсата. По времето, когато беше публикувана статията на CoinDesk, репортерът Иън Алисън написа, че в обращение има FTT токени на стойност 5,1 милиарда долара и че балансът на Alameda съдържа 3,66 милиарда долара „отключен FTT токен“, 2,16 милиарда долара „обезпечение за FTT токена“, и $292 милиона от "заключен FTT токен". Bloomberg съобщи по-рано, през септември 2022 г., за връзката между двете фирми, отбелязвайки, че Alameda е функционирала като маркет мейкър на FTX в началото на историята на борсата и че търговската фирма може да е продължила да изпълнява тази роля. Докладът на Bloomberg отбелязва, че връзката между двете фирми не би била възможна на традиционните пазари на акции поради регулаторен контрол.
Няколко дни след статията в CoinDesk , на 7 ноември, главният изпълнителен директор на Binance Changpeng Zhao каза в Twitter, че неговата фирма възнамерява да продаде всичките си притежания на FTT токена. Binance получи FTT от FTX през 2021 г. по време на транзакция, при която FTX изкупи обратно дела на Binance във FTX. Джао цитира „последните разкрития, които излязоха наяве“ като мотивация за продажбата на FTT. Bloomberg и TechCrunch съобщиха, че всяка продажба от Binance вероятно ще има огромно въздействие върху цената на FTT, поради ниския обем на търговия на токена.Съобщението от Zhao за предстоящата продажба и споровете между Zhao и Bankman-Fried в Twitter доведоха до спад в цената на FTT и други криптовалути, което доведе до тридневен банков оборот от приблизително 6 милиарда долара, който изпрати FTX в криза На 8 ноември Джао обяви, че Binance е сключила необвързващо споразумение за закупуване на FTX поради това, което той нарече „ криза на ликвидността “ във FTX.Сделката не включва продажбата на FTX.US.Освен това Джао обяви в Twitter, че компанията скоро ще завърши надлежната проверка, добавяйки, че всички крипто борси трябва да избягват използването на токени като обезпечение.Той също така написа, че очаква FTT да бъде „силно нестабилен през следващите дни, докато нещата се развиват“. В деня на обявяването FTT загуби 80 процента от стойността си.
На 9 ноември придобиването на FTX от Binance беше съобщено от Bloomberg като „малко вероятно“ поради лошото състояние на финансите на FTX По-късно същия ден Wall Street Journal съобщи, че Binance няма да продължи със сделката за придобиване на FTX.Binance цитира докладваното от FTX злоупотреба с клиентски средства и предстоящите разследвания на FTX като причини, поради които фирмата няма да продължи сделката.
Същият ден уебсайтът на FTX съобщи, че по това време не обработва тегления. Bankman-Fried каза, че въпреки че активите на фирмата струват повече от депозитите на нейните клиенти, тя ще се нуждае от средства отвън, за да отговори на търсенето за тегления поради липса на ликвидност.Bankman-Fried заяви на 9 ноември, че FTX.US, като отделна компания, „в момента не е засегната“ от кризата.
На 10 ноември Axios съобщи, че FTX се е обърнала към Kraken за потенциална сделка за спасяване. Bankman-Fried направи няколко изявления на 10 ноември, като пое отговорност за провала на FTX и посочи, че FTX все още търси капитал, за да остане платежоспособен.Bankman-Fried също обяви, че Alameda Research ще прекрати търговията и операциите.Вътрешните правни екипи и екипи за съответствие на FTX в по-голямата си част са подали оставка до 10 ноември.The Wall Street Journal съобщиха на10 ноември, че Alameda Research дължи на FTX около 10 милиарда долара, тъй като FTX е заела средства, поставени на борсата за търговия на Alameda, така че Alameda да може да инвестира с парите.Въпреки че Bankman-Fried каза, че клиентите на FTX.US нямат причина да се притесняват в Twitter на 10 ноември, служителите започнаха да се опитват да продадат активи, принадлежащи на фирмата, на същия ден.Тези активи включват компания за клиринг на акции Embed Financial Technologies и правата за именуване на FTX Arena.
Регулаторите в някои страни предприеха действия в отговор на кризата. На 9 ноември Bloomberg съобщи, че Комисията по ценните книжа и борсите на Съединените щати и Комисията за търговия със стокови фючърси разследват естеството на връзките на FTX с другите холдинги на Bankman-Fried и обработката на клиентски средства. На 10 ноември Комисията по ценните книжа на Бахамските острови замрази активите на едно от дъщерните дружества на FTX, FTX Digital Markets Ltd, „и свързани страни“ и временно назначи адвокат за ликвидатор.Японската агенция за финансови услуги нареди на FTX Japan да спре някои операции.Австралийският филиал на компанията беше поставен под администрация.
По същото време екипът, управляващ FTX Future Fund, благотворителна група, финансирана от Bankman-Fried, обяви, че са подали оставка по-рано същия ден.
На 11 ноември FTX, FTX US, Alameda Research и повече от 100 филиала подадоха молба за банкрут в Делауеър.Анонимни източници, цитирани от New York Times , казаха, че борсата дължи цели 8 милиарда долара.Крипто заемодателят BlockFi, който беше свързан с FTX, обяви на 10 ноември, че спира дейността си в резултат на срива на FTX.Bankman-Fried подаде оставка като главен изпълнителен директор и беше заменен от John J. Ray III, специалист по корпоративно преструктуриране , който преди това ръководи ликвидацията на Enron.

Изображение
Самуел Банкман-Фрайд с майка си Барбара Фрайд, съосновател на организации, набиращи партийни дарения.

Изображение
Главният изпълнителен директор на Alameda Research 28-годишната Caroline Ellison, за която се носят слухове че е била във връзка с Сам Банкман-Фрайд.

Изображение
Империята на Самуел Банкман-Фрайд преди краха и фалита.
“In the new world, you have to accept total transparency. It will become part of your personality”
“Everything will be transparent. If you have nothing to hide you have no reason to be afraid.”

ВТС bc1q8mr7s0k9qga5fuwrhst2n84d0f2gdhtvd38fcp
Аватар
MadDog
 
Мнения: 237
Регистриран на: 31 Яну 2014, 18:08
Местоположение: София -град

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот 2GOOD » 13 Ное 2022, 21:24

Отличен пост :clap:
Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin
 
Мнения: 4936
Регистриран на: 28 Май 2013, 15:40
Местоположение: Planet Mars

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот MadDog » 14 Ное 2022, 11:09

Чангпен Джао от Байънс обяви създаването на спасителен фонд, който ще спонсорира определени проекти, имащи проблеми с ликвидността. Призивът му е в набирането на първоначален капитал за фонда да се включат и други борси. Като отражение на пазара цената на ВТС се покачи с $1000 до $16800
“In the new world, you have to accept total transparency. It will become part of your personality”
“Everything will be transparent. If you have nothing to hide you have no reason to be afraid.”

ВТС bc1q8mr7s0k9qga5fuwrhst2n84d0f2gdhtvd38fcp
Аватар
MadDog
 
Мнения: 237
Регистриран на: 31 Яну 2014, 18:08
Местоположение: София -град

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот futureworld » 14 Ное 2022, 11:37

MadDog написа:Чангпен Джао от Байънс обяви създаването на спасителен фонд, който ще спонсорира определени проекти, имащи проблеми с ликвидността. Призивът му е в набирането на първоначален капитал за фонда да се включат и други борси. Като отражение на пазара цената на ВТС се покачи с $1000 до $16800


Тоя с ФТХ не правеще ли точно това и той - да спасява?
futureworld
 
Мнения: 651
Регистриран на: 23 Апр 2019, 22:27

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот MadDog » 14 Ное 2022, 11:57

futureworld написа:
MadDog написа:Чангпен Джао от Байънс обяви създаването на спасителен фонд, който ще спонсорира определени проекти, имащи проблеми с ликвидността. Призивът му е в набирането на първоначален капитал за фонда да се включат и други борси. Като отражение на пазара цената на ВТС се покачи с $1000 до $16800


Тоя с ФТХ не правеще ли точно това и той - да спасява?

Отговорът му в Туитър беше “liars or fraud never qualify as strong projects.” визирайки ФТХ
“In the new world, you have to accept total transparency. It will become part of your personality”
“Everything will be transparent. If you have nothing to hide you have no reason to be afraid.”

ВТС bc1q8mr7s0k9qga5fuwrhst2n84d0f2gdhtvd38fcp
Аватар
MadDog
 
Мнения: 237
Регистриран на: 31 Яну 2014, 18:08
Местоположение: София -град

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот futureworld » 14 Ное 2022, 13:38

MadDog написа:
futureworld написа:
MadDog написа:Чангпен Джао от Байънс обяви създаването на спасителен фонд, който ще спонсорира определени проекти, имащи проблеми с ликвидността. Призивът му е в набирането на първоначален капитал за фонда да се включат и други борси. Като отражение на пазара цената на ВТС се покачи с $1000 до $16800


Тоя с ФТХ не правеще ли точно това и той - да спасява?

Отговорът му в Туитър беше “liars or fraud never qualify as strong projects.” визирайки ФТХ


Слабо ме интересува какво говори, и без това всеки ден е различно на 180 градуса. Питам какво прави - че ликвидира конкуренцията със слухове вече стана ясно, но доколко е ликвиден самия той?
futureworld
 
Мнения: 651
Регистриран на: 23 Апр 2019, 22:27

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот MadDog » 14 Ное 2022, 14:30

Щом успя да качи цената с 1000, значи е много силен засега
“In the new world, you have to accept total transparency. It will become part of your personality”
“Everything will be transparent. If you have nothing to hide you have no reason to be afraid.”

ВТС bc1q8mr7s0k9qga5fuwrhst2n84d0f2gdhtvd38fcp
Аватар
MadDog
 
Мнения: 237
Регистриран на: 31 Яну 2014, 18:08
Местоположение: София -град

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот 2GOOD » 19 Ное 2022, 19:29

Гледната точка на Dagogo за всичко случило се около FTX

Благодарности на: 12good4Buys8cvTj6EB4MTGNTSC4w9Swnz
Аватар
2GOOD
Site Admin
 
Мнения: 4936
Регистриран на: 28 Май 2013, 15:40
Местоположение: Planet Mars

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот MadDog » 22 Ное 2022, 13:56

“In the new world, you have to accept total transparency. It will become part of your personality”
“Everything will be transparent. If you have nothing to hide you have no reason to be afraid.”

ВТС bc1q8mr7s0k9qga5fuwrhst2n84d0f2gdhtvd38fcp
Аватар
MadDog
 
Мнения: 237
Регистриран на: 31 Яну 2014, 18:08
Местоположение: София -град

Re: Фалитът на борсата FTX и последствията за крипто сектора

Мнениеот filchef » 22 Ное 2022, 15:02

Ефекта на доминото - явно ще се пазари на по ниски нива :whistle:
„За богослова познанието започва с Бог, за естествоизпитателят познанието завършва с Бог."
Макс Планк
„Толерантността ще достигне такова ниво, че на интелигентните хора ще бъде забранено да мислят, за да не обидят идиотите.“
Фьодор Достоевски
Аватар
filchef
 
Мнения: 2182
Регистриран на: 30 Сеп 2013, 20:49

Следваща

Назад към Борси, Цена и Спекулации

Кой е на линия

Регистрирани потребители: AJB, ionicle, shulio, Spenchoni, viniamin

cron