Цената на биткойн (прогнози и коментари) #5 (2018)

Коментари за цената на биткойн и различните борси

Модератор: Moderators

Re: Цената на биткойн (прогнози и коментари) #5 (2018)

Мнениеот danisapfirov » 23 Юни 2018, 13:48

Mateev написа:За който не знае, защото не си е направил труда да го сметне, към днена дата ситуацията с Биткойна изглежда така:

1. Мощност, с която се натоварва световната електрическа мрежа - 3769 MW или 4 ядрени реактора от по 1 GW
2. Цена на електроенергията за 1 денонощие, която се заплаща от миньорите - 10 855 550 USD
3. Цена на електроенергията за откриването на 1 блок - 75 386 USD
4. Цена на електроенергията за изкопаването на 1 Биткойн - 6031 USD
5. Брой на транзакциите за последното денонощие - 201 748 (източник blockchain.info)
6. Реална цена на 1 транзакция, заплатена с електроенергия - 53.81 USD

Сами разбирате, че критовалута с подобни параметри няма как да оцелее в бъдещето. Няма как някой да харчи по 50-60 USD на транзакция, за да съществува системата, а вие да плащате само дребни сатошита. При това ако говорим за прогноза, тези 50 USD на транзакция се удвояват на всеки 4 месеца. Октомври ще са 100 USD, а Февруари следващата година - 200 USD на транзакция. Края на следващата година ще са 1000 USD на транзакция.

Човек трябва да е олигофрен, ако не се досети, че няма как да просъществува във бъдещето една разплащателна система с такива високи цени на транзакцията. И дори и да приемем, че светкавично в следващите 5-6 месеца ще се направят една камара технологични подобрения на Биткойна, и ще се поправят големите му недостатъци, то този недостатък със скъпите транзакции НЯМА КАК ДА БЪДЕ ПОПРАВЕН. Причината за този недостатък не е технологична. Причината всъщност са почти 3-те милиона ASIC-а в света, които консумират оггромни количества електроенергия, и тяхната бройка непрекъснато нараства с експоненциални темпове.

Така че прогнозите ми за Биткойна са силно песимистични. В този си вид той не може да просъществува, камо ли пък цената му да нарастне до нови космически нива. Дори и някакси да стабилизират параметрите му, той пак ще си остане с възможно най-скъпите транзакции, които няма да могат да изплащат самото му съществуване тогава, когато наградата за спечелването на 1 блок падне 2 пъти след по-малко от 2 години.

Да, в момента хората наистина заплащат по-малко пари за една транзакция от това, което тя в действителност струва. Недостига се компенсира от наградата за изкопан блок, но тази награда с времето намалява. Според първоначалния план на Сатоши Накамото когато тази награда падне до много ниски нива, тогава миньорите ще се издържат само от цената на транзакциите. Да, ама точно тука е и най-големия провал на Сатоши Накамото. Той не е успял да предвиди, че тогава транзакциите ще струват космически цени, и няма да бъдат конкурентни на другите алтернативни разплащателни системи, които ще се появят и които ще бъдат преди всичко ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ и ЕКОЛОГИЧНИ.

+1

Смята се, че пазарът ще си каже думата и ще избута неефективните мрежи.
Инвеститорите може да са алчни, но не са толкова глупави да наливат пари в неефективни системи.
Последна промяна danisapfirov на 23 Юни 2018, 14:04, променена общо 1 път
Аватар
danisapfirov
Radix Ambassador

Мнениеот shulio » 23 Юни 2018, 14:04

Mateev написа:Във връзка с написаното по-горе .......................

Тези разсъжденя съм ги правил преди 4 години и се оказаха грешни. След 4 години и твоите ще се окажат грешни. И не мога да си обясня как човек с твоя опит може да прави грешката на всеки новак в криптото. Ако човек не знае кой си и ти чете постовете ще си каже, че си поредния дето вчера е разбрал за криптото и е започнал да крещи наляво надясно, че от биткойн нищо не става.
shulio

Мнениеот danisapfirov » 23 Юни 2018, 14:10

Матеев разсъждава логично. И тези разсъждения ще изплуват като верни въпреки цялата заблуда и еуфория.
Както казва и Джеймс Лее от Комодо, пазарът може да се държи ирационално доста дълго време.
Това обаче не гарантира, че тази ирационалност и еуфория ще продължават безкрай.

Рано или късно смислените решения ще излязат напред и по-доброто ще си пробие път.
Аватар
danisapfirov
Radix Ambassador

Мнениеот jkminkov » 23 Юни 2018, 14:31

Mateev написа:Във връзка с написаното по-горе моята прогноза за Биткойна, както и за всички други криптовалути, за копането на които вече е измислен ASIC, е силно ПЕСИМИСТИЧНА. Всички криптовалути, който позволяват цената на транзакцията им да нараства неограничено, е въпрос на време да загинат по чисто конкурентни причини. Ще останат живи само криптовалутите, при които цената на една транзакция се запази на ниски нива дори и тогава, когато милиарди хора започнат да я използват и/или да я копаят.

Ако хората все пак могат да си позволят малко по-бавни транзакции, то те никога няма да направят глупоста да оперират със скъпи транзакции. Така че ЦЕНАТА НА ЕДНА ТРАНЗАКЦИЯ всъщност ще се стане ГРОБОКОПАЧ за много криптовалути, но за наше щастие този параметър можем да го прогнозираме още от сега, анализирайки параметрите и логиката на всяка една криптовалута. Тоест още от сега можем да направим списък с умиращите криптовалути и да започнем да им печатаме некролози.

колко е цената на (придобиване+продажба)/2 на акция със стойност 100лв./1000/10000 в БФБ?
дай на ***ното власт и му гледай сеира.
jkminkov

Мнениеот shulio » 23 Юни 2018, 15:02

danisapfirov написа:Матеев разсъждава логично. И тези разсъждения ще изплуват като верни въпреки цялата заблуда и еуфория.
Както казва и Джеймс Лее от Комодо, пазарът може да се държи ирационално доста дълго време.
Това обаче не гарантира, че тази ирационалност и еуфория ще продължават безкрай.

Рано или късно смислените решения ще излязат напред и по-доброто ще си пробие път.

Въпроса е кога? Защото доверието, което има в Биткойн мрежата няма да се изпари току така. Хората там прехвърлят стотици милиони без да се притесняват, че парите ще се загубят по пътя. Съгласен съм, че смислените решения ще излязат по-напред. Ама дали ще е в нашия живот?
shulio

Мнениеот jamiemirror » 23 Юни 2018, 15:46

shulio написа:
Mateev написа:Във връзка с написаното по-горе .......................

Тези разсъжденя съм ги правил преди 4 години и се оказаха грешни. След 4 години и твоите ще се окажат грешни. И не мога да си обясня как човек с твоя опит може да прави грешката на всеки новак в криптото. Ако човек не знае кой си и ти чете постовете ще си каже, че си поредния дето вчера е разбрал за криптото и е започнал да крещи наляво надясно, че от биткойн нищо не става.

Ха добро утро!
jamiemirror

Мнениеот val1900 » 23 Юни 2018, 20:37

rossibg написа:За съжаление на Професора няма да направя нито коментар, нито прогноза (защото за разлика от други, аз съм човек който си държи на думата).

Такава липса на уважение към труда ми не съм очаквал.
val1900
ПроФесор

Мнениеот Mateev » 24 Юни 2018, 07:05

Всеки има правото да вярва в каквото си иска и свободно да изказва вярата си. Някои вярват в Бог, други в Аллах, Буда или в някое от 500-те различни други "божества", а сега се появи и нова религия - вярващите в Биткойн. Е аз пък не вярвам в нито един Бог, пък дори и ако той се казва Биткойн. Предпочитам да вярвам на ЗДРАВИЯ РАЗУМ, защото той много пъти ми е помагал в този живот, за разлика от другите богове, които нищо не са направили за мене.
Mateev

Мнениеот monopola » 24 Юни 2018, 09:19

Някой техничар с идея какво се случва сега пак? Наистина откъм технически анализ съм на съвсем любителско ниво и ми е любопитно дали последните дни имат някакво обяснение?
Аз си признавам, че това пропадане под 6к хем го очаквах, че се търби от къде ли не, хем пък не вярвах, че ще се случи. Абе паднал ми е гарда малко да еба :(
monopola

Мнениеот marcoin » 24 Юни 2018, 10:20

monopola написа:Някой техничар с идея какво се случва сега пак? Наистина откъм технически анализ съм на съвсем любителско ниво и ми е любопитно дали последните дни имат някакво обяснение?
Аз си признавам, че това пропадане под 6к хем го очаквах, че се търби от къде ли не, хем пък не вярвах, че ще се случи. Абе паднал ми е гарда малко да еба :(

След като удари $ 6,000-5,900, се насочваме към $ 5,600-5,400.
Капитулацията на Биткойна ще завърши със свещ до $ 5,150-4,900.
marcoin

ПредишнаСледваща

Назад към Борси, Цена и Спекулации