Естествено, че има хора, които купуват. Иначе нямаше да има обеми на търговия. Просто много се впечатлявам как във всички крипто общности все едно са групирани стада овце (не целя никой да обидя) и се повтаря при всеки спад как сега било идеално за купуване. Съответно това създава някакво общо усещане в тълпата, че продавачи няма, тоест няма хора, които да мислят, че ще има спад от което пък следва великата теза как то само купувачи, пък цената пада, съответно има манипулиране на пазара. Просто смятам, че това е супер вредно говорене за криптото. За да има развитие има нужда от критично мислене, иначе просто няма как да стане. Критичното мислене почва с негативните въпроси и моят е прост - аз в момента не виждам защо да се вдигне цената (освен каквто вече писах за предния връх) и питам за аргументите на тези, които мислят, че ще се вдигне.
А за великите конспиратори, за които спада е режисиран - абе хора дали сте обърнали внимание и на многото статии и дискусии за ботовете на борсите от ноември - януари, за тетера и т.н.? Ако вярвате в конспирации, защо избирате тази дето ви е угодна? Теорията, че всъщност вдигането на цената е абсолютно изкуствено напомпване има далеч повече на какво да се опре. Ами ако тя е вярната и всъщност последната "истинска" цена е около 3500-4000 долара (септември 2017 преди да почнат чудесата). То ние сме над 50% над нея, а нищо, което да предполага такъв ръст не се е случило.
И последно - още като почна лудостта си говорих с миньори, треидъри и какви ли не крипто ентусиасти. За повечето това е абсолютно първият им досег с някаква форма на бизнес или инвестиране. Тогава никой не ми вярваше, че всяка доходност от над 20% на година е чудна доходност за кой да е бизнес и ми даваха хилядите примери за биткоин, а и какви ли не шиткоини с трицифрени проценти на ден. Съответно тези ръстове така промиха мозъците на хората, че сега всички чакат да се случи пак същото. Ми няма да се случи. Ако дойде ръст, той ще е много по-бавен, посоката няма да е еднозначна, просто наистина е наивно да се мисли, че ще се повтори последната година.
Дългосрочно аз съм оптимист, но с резерви. За да се случи ръст трябва да има поне стойност на технологията, за да има стойност трябва да има приложимост, а пък тая приложимост трябва да е свързана с биткоин, а не със самата технология. Аз съм юрист, не съм IT човек, ако има подобни процеси, то не ги виждам, но ръста ще дойде, когато подобни неща почнат да виждат обикновенните хора, а не задълбалите ентусиасти.
Айде, че почнах да пиша като един друг почитеам член на форума