Общия брой HPS расте, доходността за ASIC в момента е доста скромна, на фона на цената на тези устройства. Аз лично падане под 6500 не виждам как ще реализира мафията, ама и вдигането изглежда все по-абсурдно... Цената се подтиска "на всяка цена". Дори се замислих те как е действат - за да контролира цената са им трябвали голям процент BTC. Потърсили са в блокчейна и са намерили MtGox. Инсцинирана "загуба" и покровителстване на собствениците, които са се съгласили. Облагодетелстване на собствениците във фиатни валути е сигурно, но са единици, отделно влизат "в схемата", пък и ги държат на мушка. Това отговаря на въпроса "как контролират?", а аз лично не знам за масово изкупуване от борси и хора "на всяка цена" (което би вдигнало цената). Истината е доста проста - направи се едно "изземване" през MtGox. Та се чудя Coinbase и Kraken дали няма да гръмнат в някой момент. Специално Coinbase е сигурно копрометиран - вадя си този извод поради няколко причини, но основно заради чадъра, който имат, и повечето банки не ги блокират. Сега някой разбират защо тегля периодично BTC, след покупка. Но това не променя факта, че те успяват да убият валутата до този момент - за половин година постигнаха много, а бъдещето е неясно. Да съм честен, ако трябва да заложа на някоя сила, бих заложил на тях

Все ми се иска някой да ме изненада с някоя нова информация... и да се окаже че има надежда...