А сега искам да кажа, че нищо от написаното по-горе не се явява препоръка за някакви ваши действия. Това са си само и единствено мои си лични разсъждения, които може и да са грешни. Отказвам да нося каквато и да било отговорност, ако някой загуби пари, както и не искам никакъв процент, ако някой спечели ...

Вашите си решения са си само ваши, и резултата от тях - печалба или загуба пак си е само ваш. Всеки си има глава на раменете и личното му благоденствие зависи от качеството на работата на тази глава. Каквото и да се случи след 1 година с вашето благосъстояние, отговорна за това ще е само е единствено вашата собствена глава.

А сега малко и за обема (капитала) с който трябва да се влезе в тази сделка, ако решите да я направите:
По принцип в живота на всеки един човек иска или не се случват хиляди сделки, които той трябва да направи, за да поддържа стандарта си на живот и семейното си благосъстояние. Много от тези сделки са сключени под влияние на рекламите или на модата, и само една малка част от тях се случват под влияние на здравия разум. Но дори и тогава, тези уж "разумни" сделки в повечето случаи са плод на емоциите, а не на икономическата обусловленост. За да се изчисли тази икономическа обусловленост, трябва да се използва формулата за ПМО, която ви я дадох по-горе. Лошото обаче в тази формула е това, че тя съдържа някакви вероятности, които никой не ги знае какви са те в действителност. В повечето случаи, когато се касае за прогнозиране на цени, тези вероятности са точно 50/50 за печалба/загуба. И именно поради тази причина е много важно човек да следи цените на финансофите инструменти (технически анализ), както и световния информационен поток (фундаментален анализ). И след това на базата на тази колосална по обем информация да се опита да разпознае тези моменти от време, когато вероятностите са различни от 50/50. Аз лично си мисля, че в момента имаме такава ситуация, при която вероятноста за ръст на криптовалутите е по-висока от вероятноста за още по-голям спад.
Другия аспект от формулата за ПМО са сумите, които човек би спечелил или би загубил. В повечето случаи при спекула тези суми са равни, но в конкретния случай пак според мене тези суми са различни, като възможната печалба е по-голяма от възможната загуба. Това е много важно за получаването на ПМО и такива моменти от време не трябва да се изпускат.
И сега за капитала, който трябва да се вложи в една такава сделка:
По принцип при спекулата масово сделките са с нулево математическо очакване или с много малко ПМО. Поради тази причина е обяснимо защо се търгува с малък процент от капитала - не повече от 2-3% според трейдерската литература. Причината за това е не да се спечелят много пари, а акаунта да се нулира колкото се може по-бавно.
В конкретния случай обаче говорим за сделка с много високо ПМО. Такива сделки са голяма рядкост и не трябва да се изпускат. И е близко до ума, че в такива сделки трябва да се влага голям процент от капитала. Ако исторически бяхте правили собствена статистика на отработването на такива сделки, тогава можехте да си изчислите така наречения
OPTIMAL F или това е математически доказания от Ралф Винс оптимален процент от капитала, при който се постига максимален ръст на акаунта. Тъй като обаче предполагам, че никой не го е правил, то тогава е достатъчно да знаете, че при такива сделки с високо ПМО трябва да се влагат много повече от стандартните 3%. Не случайно намекнах за 10-20% от цялото лично богатство, че и повече, но това нека всеки сам да си го решава.
Важното е да се разбере едно единствено нещо:
Такава ситуация като сегашната според мене (повтарям - според мене) се случва много рядко (само 2-3 пъти в живота) и тази ситуация задължително изисква вземането на собствено решение от типа:
1. Ще рискувам и ще се опитам да отработя ситуацията с цел потенциално забогатяване
2. Ще изчакам още по-ниско падане на цената, за да забогатея повече, но с риск и нищо да не спечеля
3. Нищо няма да правя и ще гледам сеира на останалите
Постарайте се да вземете вашето си решение, защото сега е момента от време това да се направи. Аз лично избрах точка 1 и в следващите дни смятам да предприема действия в тази насока.
Та с това приключи моето изложение. Очаквам коментари и предложения, защото и аз като вас се колебая и не знам дали ще постъпвя правилно. Че ще отворя позиция вече е ясно, защото моето си решение вече съм си го взел. Колебая се обаче за количеството на вложения в тази позиция капитал.