Цената на биткойн (прогнози и коментари) #5 (2018)

Коментари за цената на биткойн и различните борси

Модератор: Moderators

Re: Цената на биткойн (прогнози и коментари) #5 (2018)

Мнениеот ixch » 22 Апр 2018, 21:49

miner99 написа:
ixch написа:п.п. Чисто психологически явно "печалбите" ти не ти дават очакваното удовлетворение и самооценка, че я търсиш тук във форума под формата на хазартни и гръмки "сигурни" прогнози. Дори да не знам какво да правя, такива хора НЕ БИХ СЛУШАЛ. Съветвам същото и всичко останали участници, понеже в 90% от случаите хазарта води до пропадане.

Същото ми казваха 2016г когато се качи от $400 на $600 и аз казвах, че до 12 месеца ще видим $2-3к. Не само, че ги видяхме, ами видяхме и $10к и $19к :) които всички казваха за невъзможни преди 2020.

Сега като нищо невъзможните $3к през 2019г може да станат и $2.5к :)

Не съм дейтрейдър, но съм на печалба от дългосрочни сделки. И да - доставя ми удоволствие да давам прогнози :) особено когато пазарът, както винаги, е изключително късоглед.. след 2 години пак ще същото, в обратната посока.. аз ще ви казвам $50к, вие след депресивен двугодишен мечи пазар ще ми се смеете и ще ми казвате каква случайност е да давам 'произволни прогнози и рано или късно да позная' и като нищо 2021 да стане и $100к :) тогава отново късогледи ще хвърляме боб за $1 милион, когато реално ще последва нова корекция и мечи пазар... най-интересното е, че във форума има ветерани от преди 5-6 години ентусиасти, които въпреки преживяли поне 5 пъти тези вълни, отново не осъзнават, че те се повтарят и ще продължат да се повтарят и да - лафа "сега e различно" винаги го казва някой и винаги греши..

@Mateev - това с коментарите са тренда е относително и е функция на времето. Аз поне говоря средносрочно - между 12 и 18 месеца. Ако гледаме генералния тренд той е бил винаги нагоре с 'леки корекции'.. тоест и да стане $3к пак сме в ЪП тренд спрямо 2016г, да не говорим спрямо по-голям период от време.

Така че темата е за това - да си правим прогнози и да коментираме, кой каквото мисли :) и е добре да има различни мнения, иначе би било скучно.

Аз лично имам различно виждане в зависимост от периода, именно заради волатилността, която съществува от самото начало, пазарите като цяло се променят също във времето.. сега има много борси и различна осъзнатост, но все пак вярвам, че вълните ще продължават, просто няма да са еднакви и ще виждаме различни вълни, някой път по-кратки или плавни, друг път по-резки, това вече е трудно да се предвиди.

Краткосрочно смятам, че ще се движим между 7к и 11к, средносрочно до 12 месеца може да видим дъно от около $2.3к и стабилизиране $3.6к. Дългосрочно (5-10г) ще ударим $380к и ще има сериозно mainstream приемане на lightning плащания и опити за регулация.

*** Горното не е съвет за търгувия и е лично мнение, което не трябва да се третира като финансов съвет.
ixch

Мнениеот Mateev » 23 Апр 2018, 01:45

ixch написа:.....Същото ми казваха 2016г когато се качи от $400 на $600 и аз казвах, че до 12 месеца ще видим $2-3к. Не само, че ги видяхме, ами видяхме и $10к и $19к :) които всички казваха за невъзможни преди 2020......

Това не звучи сериозно. Наистина ли си вярваш, че само ти си познал и никой друг? ..... :D
И колко милиона спечели, щото ако наистина можеше да познаваш, досега да си станал милиардер ..... :D

Истината е, че всеки един човек ПРЕДПОЛАГА за биткойна както варианти с цени под 1000$, така и такива с цени над 1 000 000$. Но понеже не е сигурен в точното бъдещо развитие, не може да го отиграе по правилния начин. Достатъчно е едно единствено точно познаване, за да може човек да оправи живота си и да спечели 5 цифрени суми. Достатъчни са само 3-4 истински познавания на точните цени и точните моменти от време, за да стане човек мултимилионер и/или милиардер.

И ако някой твърди, че много познава, пък не е забогатял от това, нещо започвам да се съмнявам ..... :D

Аз между другото имам през живота си едно такова "познаване". Беше в зората на пазарната икономика, когато малко преди хиперинфлацията заедно с колегите закупихме около 70 тона арматурно желязо по 48 стотинки и 4-5 месеца след това го продадохме по 7-8 лева килото. С този "удар" си осигурихне нарастване на капитала на фирмата 15 пъти. В личен план с печалбата си платих младоженческите заеми за апартамент (8000 лв.) и за лека кола (5000 лв.). Тоест наистина с колегите си оправихме живота и се сдобихме със стартов капитал за бъдещия ни бизнес. И това с една единствена търговска сделка. Но не можахме да я повторим, така че се сега от позицията на бъдещето смело мога да кажа, че тогава сме имали невероятен късмет в единична сделка тип ва банк (залагаш всички пари и цялото си налично твое имущество + заеми от приятели и роднини).
Mateev

Мнениеот Mateev » 23 Апр 2018, 02:37

Последните няколко дена отделям голямо внимание на цената на биткойна и въобще на всички криптовалути по една единствена причина - в момента се намираме в ЗОНАТА ЗА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ !!! Тоест ако приемем, че тренда вече се е обърнал, сега е момента да преобразуваме в криптовалути някакъв СЕРИОЗЕН ПРОЦЕНТ от личното си богатство - например 10, 20 или дори 50%. Говоря за влагане на сериозен процент, защото не се знае дали в този живот ще получим друг подобен шанс. Говоря за влагане в криптовалути, защото към днешна дата не се сещам за друг потенциален актив, който едновременно да изпълнява следните условия:
1. Да е с висока вероятност за поскъпване
2. Очакваното поскъпване да е с голям процент (над 100%) без използването на маржин търговия
3. Поскъпване с подобни параметри да се очаква в рамките на следващата една година

Отхвърлям отварянето на сделки във форекс брокери поради големия суап, който те са сложили по всички криптовалути. Този суап може да изяде потенциалната печалба, ако поскъпването се забави във времето. А такова бавене със сигурност ще има. Евентуалното поскъпване ще започне бавно и трудно и постепенно ще увеличава скороста си. И суапите няма да са проблем само в последните бързи фази от това поскъпване. Дотогава обаче ще трябва да избягваме търговията с форекс брокери, още повече ако в това поскъпване ще влагаме голям процент от личното си богатство и/или имущество.

Следователно единствената възможна форма за отваряне на сделка е покупката на биткойни и евентуално с цел диверсификация - покупката и на други лидиращи криптовалути от списъка "Топ 10" или дори "Топ 100". Въпросът е каква точно стратегия за покупката да изберем така, щото да извлечем максимум изгода от така създалата се ситуация. Според мене това трябва да обсъждаме в следващите няколко дена, защото в зависимост от взетото решение всеки може да си оправи живота или обратното - да го опропасти. Варианта нищо да не се прави го отхвърлям, защото той е присъщ на блеещото стадо, а тука в този форум според мене няма такива хора.
Последна промяна Mateev на 23 Апр 2018, 05:10, променена общо 1 път
Mateev

Мнениеот Mateev » 23 Апр 2018, 03:06

Продължавам с разсъжденията:

Варианта пълен срив на криптовалутите и загуба на вложените в тях пари го приемам като нисковероятен, защото е повече от ясно, че бъдещето ще е в криптотехнологиите - блокчейн или нещо по-ново и переспективно, като например вселената на Дан. Така че пълна загуба на вложените пари не се предвижда. В най-лошия случай цената на криптовалутите ще падне още 2 или дори 3 пъти и след това отново ще започне бавно да поскъпва. Следователно можем да приемем, че в най-лошия случай след една година ще притежаваме само 30% от вложените в момента средства.

В добрия случай криптовалутите ще поскъпнат като минимум до нива, при които ще се опитат да направят тест на вече постигнатите исторически върхове. Тоест биткойна ще поскъпва като минимум до 18-19 000. Ако тогава решим да затворим позицията си, ще имаме удвояване на вложените сега пари.

Ако приемем, че вероятноста е 50/50 за двата сценария, то тогава математическото очакване от тази сделка ще е положително:
ПМО = (X - X*0.7)/2 = X*0.15

Ако приемем, че вероятноста за поскъпване е по-висока от вероятноста за срив, например 70/30, а аз съм склонен да го приема това, то тогава ще получим доста по-добро положително математическо очакване:
ПМО = 0.7*X - 0.3*X*(1-0.3) = X*0.49

За да не се шашкате как ги правя тези сметки, формулата е следната:
Математическо очакване = Сума на печалбата * Вероятност за печалба - Сума на загубата * Вероятност за загуба
като не трябва да забравяме, че:
Вероятност за печалба + Вероятност за загуба = 1

Като цяло съм склонен да си мисля, че в момента имаме една сравнително рядка ситуация от живота, при която да можем да направим добра сделка с добро математическо очакване, и в която спокойно да можем да вложим голям процент от собствения си капитал. Не знам дали го осъзнавате, но именно това аз го наричам "кацане на птичето на късмета на рамото". Такива кацания се случват не повече от 2-3 пъти в рамките на един живот, и е глупаво да бъдат пропуснати.
Последна промяна Mateev на 23 Апр 2018, 13:50, променена общо 1 път
Mateev

Мнениеот Mateev » 23 Апр 2018, 03:52

Има няколко варианта за развитие на бъдещото покачване на цените:

1. Директен ръст до 11000 преди да направи първата си по-значима корекция, не по-дълбока от 38.2%
2. Падане до 6300-6400 и след това ръст до 18-19000 с няколко корекции, не по дълбоки от 38.2%
3. Падане до 3000-3100 и след това ръст до 18-19000 с няколко корекции, не по дълбоки от 38.2%
4. Падане до 1800-1900 и след това ръст до 18-19000 с няколко корекции, не по дълбоки от 38.2%

Тъй като не знаем кой точно вариант ще се случи, аз предлагам следната стратегия за влизане в дълга позиция:

1. Разделяме капитала, с който ще влизаме, на 4 равни части
2. С едната част сега веднага закупуваме критовалути по цена на биткойна 8800-9000
3. С другите 3 части закупуваме криптовалути по нивата от варианти 2, 3 и 4, ако се реализират
4. Ако някои от тези варианти не се реализират, то тогава със съответната част закупуваме на нива 9500, 10000, 10500

При всички случаи до ниво 11000 трябва да сме влезли със 100% от определения за целта капитал, като средната покупна цена ще зависи от това кой точно вариант се е развил. Ако случайно се развие най-невероятния сценарий с падане на цената под 1800, то тогава нищо не правим. Просто чакаме по-добри времена. В никакъв случай обаче не трябва да се поддаваме на паниката да продаваме на такива ниски цени.

По въпроса със затваряне на позицията:
Тъй като единствения възможен ориентир е исторически постигнатия връх, то закриването на нашата позиция трябва да е съобразено с цената на този връх. В него ще се вглеждат и всички останали хора по света, така че искаме или не ще трябва да го правим и ние. Най-вероятното развитие на цената около този връх ще е една дълбока корекция, която ще започне някъде от нива 18-19 000. След тази корекция с вероятност според мене 50/50 ще има или дълга няколко години консолидация, или пробив и достигане на нива от порядъка 50-60 000.

Във връзка с тези разсъждения аз бих организирал закриването на позицията си по начин, подобен на откриването. Пак бих разпределил позицията на 4 части и пак бих си определил цени отдолу и отгоре, на които ще закривам, като активирането на закриването ще е в зависимост от това коя цена е достигната по-рано - ниската или високата. Например тези цени ще бъдат следните:
1. Първо закриване на 18500
2. Второ закриване на 17000 или на 30000
3. Трето закриване на 16000 или на 40000
4. Четвърто закриване на 15000 или на 50000

След следващия нов връх на нива 40-60 000 пак ще има дълбока паническа корекция от поне 60-70% и пак ще дебнем момент, подобен на сегашния, за да започнем да пеем цялата песен от самото начало.
Mateev

Мнениеот Mateev » 23 Апр 2018, 05:00

А сега искам да кажа, че нищо от написаното по-горе не се явява препоръка за някакви ваши действия. Това са си само и единствено мои си лични разсъждения, които може и да са грешни. Отказвам да нося каквато и да било отговорност, ако някой загуби пари, както и не искам никакъв процент, ако някой спечели ... :D

Вашите си решения са си само ваши, и резултата от тях - печалба или загуба пак си е само ваш. Всеки си има глава на раменете и личното му благоденствие зависи от качеството на работата на тази глава. Каквото и да се случи след 1 година с вашето благосъстояние, отговорна за това ще е само е единствено вашата собствена глава. :D

А сега малко и за обема (капитала) с който трябва да се влезе в тази сделка, ако решите да я направите:

По принцип в живота на всеки един човек иска или не се случват хиляди сделки, които той трябва да направи, за да поддържа стандарта си на живот и семейното си благосъстояние. Много от тези сделки са сключени под влияние на рекламите или на модата, и само една малка част от тях се случват под влияние на здравия разум. Но дори и тогава, тези уж "разумни" сделки в повечето случаи са плод на емоциите, а не на икономическата обусловленост. За да се изчисли тази икономическа обусловленост, трябва да се използва формулата за ПМО, която ви я дадох по-горе. Лошото обаче в тази формула е това, че тя съдържа някакви вероятности, които никой не ги знае какви са те в действителност. В повечето случаи, когато се касае за прогнозиране на цени, тези вероятности са точно 50/50 за печалба/загуба. И именно поради тази причина е много важно човек да следи цените на финансофите инструменти (технически анализ), както и световния информационен поток (фундаментален анализ). И след това на базата на тази колосална по обем информация да се опита да разпознае тези моменти от време, когато вероятностите са различни от 50/50. Аз лично си мисля, че в момента имаме такава ситуация, при която вероятноста за ръст на криптовалутите е по-висока от вероятноста за още по-голям спад.

Другия аспект от формулата за ПМО са сумите, които човек би спечелил или би загубил. В повечето случаи при спекула тези суми са равни, но в конкретния случай пак според мене тези суми са различни, като възможната печалба е по-голяма от възможната загуба. Това е много важно за получаването на ПМО и такива моменти от време не трябва да се изпускат.

И сега за капитала, който трябва да се вложи в една такава сделка:
По принцип при спекулата масово сделките са с нулево математическо очакване или с много малко ПМО. Поради тази причина е обяснимо защо се търгува с малък процент от капитала - не повече от 2-3% според трейдерската литература. Причината за това е не да се спечелят много пари, а акаунта да се нулира колкото се може по-бавно.

В конкретния случай обаче говорим за сделка с много високо ПМО. Такива сделки са голяма рядкост и не трябва да се изпускат. И е близко до ума, че в такива сделки трябва да се влага голям процент от капитала. Ако исторически бяхте правили собствена статистика на отработването на такива сделки, тогава можехте да си изчислите така наречения OPTIMAL F или това е математически доказания от Ралф Винс оптимален процент от капитала, при който се постига максимален ръст на акаунта. Тъй като обаче предполагам, че никой не го е правил, то тогава е достатъчно да знаете, че при такива сделки с високо ПМО трябва да се влагат много повече от стандартните 3%. Не случайно намекнах за 10-20% от цялото лично богатство, че и повече, но това нека всеки сам да си го решава.

Важното е да се разбере едно единствено нещо:
Такава ситуация като сегашната според мене (повтарям - според мене) се случва много рядко (само 2-3 пъти в живота) и тази ситуация задължително изисква вземането на собствено решение от типа:
1. Ще рискувам и ще се опитам да отработя ситуацията с цел потенциално забогатяване
2. Ще изчакам още по-ниско падане на цената, за да забогатея повече, но с риск и нищо да не спечеля
3. Нищо няма да правя и ще гледам сеира на останалите
Постарайте се да вземете вашето си решение, защото сега е момента от време това да се направи. Аз лично избрах точка 1 и в следващите дни смятам да предприема действия в тази насока.

Та с това приключи моето изложение. Очаквам коментари и предложения, защото и аз като вас се колебая и не знам дали ще постъпвя правилно. Че ще отворя позиция вече е ясно, защото моето си решение вече съм си го взел. Колебая се обаче за количеството на вложения в тази позиция капитал.
Mateev

Мнениеот miner99 » 23 Апр 2018, 11:51

Матеев, много хубава информация даваш, за щастие неразбираема за 90% от хората. Все пак извора на знанието трябва да се пази.

Има обаче няколко фактически грешки. Като цяло стратегията ти се припокрива с моята, но разчита на математически нива. Второ не е съгласувана с Мартингейл, които е голям проблем за ММ. Затварянето при мен е чисто условно - пълно затваряне на текуща позиция на печалба и отваряне на нова, което се апроксимира на частично затваряне, обратен Мартингеил. Това е далеч от "голям удар", но е гарантирана печалба, вече алчността ще си каже на какви рискове съм готов, за голяма печалба. Тук идва проблема с "вечната позиция" и изпускане на корекциите, това е много дълга тема, на която аз нямам отговор, може да се дискутира, както ти беше писал "Как да разпознаем върха". Иначе коефициента аз го изчислявам като възможна печалба/възможна загуба - с еднаква вероятност и обикновенно работя с около 2:1 или 1,5:1. Не съм го изчислявал точно. Но в твоята стратегия има няколко проблема:
1. Техническият анализ определян нивата, не математически проценти. Техническия анализ вече е ясно, че е компрометиран, нарочно чертаят графиката по него
2. Фундаменталния - още по компрометиран
3. Движението на цената е обратно на очакването на хората. Т.е. противно на логиката е. За да убият актива, правят движенията аналогично както при форекс - "максимално губещи". Т.е. ако сумарно всичките сделки са за нагоре, цената отива надолу, но ако това се промени след седмица примерно - цената тръгва нагоре.
4. Не отчиташ т.3, последствие от която са дълбоките корекции, а не 38%.

Иначе стратегията ти е бетон. Накара ме да се замисля.

Аз лично си мисля следното:
1. Много вероятна е корекция до 6500. С по-малка вероятност до 7500, там по-скоро ще се зацикли за малко. След което до 6500 и нагоре
2. Ако наистина стигне под 7000, то ще ме е страх да купувам, защото вероятността да се върне отново в тренда ще е по-голяма
3. Вече съм вложил доста голям процент, чакам да прибера печалбите. Ново рефинансиране ще правя не по-рано от 6600 примерно. Вече го изтървах, но нямах готовност. Ако пак дойде - ще направя с всички свободни пари в момента.
4. Рефинансиране на около 3,5. Там бих вложил наистина доста, заеми, други заделени пари, които в случая не са мои.
5. При цена от 1000 или бих чакал, или бих вложил и последната си риза. Там може би бих влагал до последно с висок риск, сега ще продавам едни имоти...
6. При цена нагоре - бих затварял поетапно. Ей това някой ако може да ми го обяни как ще стане... :D В никакъв случай не е като твоята стратегия - да обера корекциите, по-скоро би било "игра на чисто", все едно стартирам от 18 000, с вече нови таргети и нови суми разпределени за нивата.

едит: Затварянето мен много повече ме тревожи, отколкото финансирането. Там наистина не знам какво да правя. От една страна върховете, от друга очакваните таргети за 30, 60 или 100... Там вероятно ще играя на глобален тренд + технически с някакви нива и много математика на възможни печалби/пропуски. Но направо не ми се мисли...
miner99

Мнениеот Mateev » 23 Апр 2018, 14:34

miner99 написа:..... Но в твоята стратегия има няколко проблема:
.......
3. Движението на цената е обратно на очакването на хората. Т.е. противно на логиката е. За да убият актива, правят движенията аналогично както при форекс - "максимално губещи". Т.е. ако сумарно всичките сделки са за нагоре, цената отива надолу, но ако това се промени след седмица примерно - цената тръгва нагоре.
......

Така е - тука си прав. Само искам да отбележа, че опитите за манипулация на дадена цена не се извършват винаги и навсякъде. Дори и най-богатите манипулатори не могат да надделеят на настроенията на масите, ако поради някаква причина те се окажат в една посока. Така че ако биткойна ще поскъпва, и масите наистина го вярват това, на манипулаторите ще им е много трудно да се опълчат срещу техните настроения.

Тука можем да разсъждаваме така:
Ако на криптовалутите им е съдено да поскъпнат и да завоюват нови върхове, то тогава смяната на тренда трябва да нарисува някаква РАЗПОЗНАВАЕМА ФИГУРА. Ха-ха ..... няма как да се смени тренда, и графиката да нарисува някаква фигура, така че никой да не го забележи това. Тоест сменя ли се тренда, той ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще нарисува някаква фигура за реверс. Каква точно фигура ще се случи в конкретния случай ние не знаем, но знаем, че няма как да се размине без такава фигура.

При такова едно разсъждение ние забравяме за това дали някой манипулира цената или не. Нас ни интересува едно единтвено нещо - има ли фигура за реверс или не. Ако я има - действаме. Ако не - изчакваме. Остава неразрешен въпроса дали тази фигура е истинска или фалшива. Тука разъждението е следното:

Ако говорим за малки мащаби от времето и цените, да - фигурата може да е фалшива и манипулаторите може да са я нарисували с цел обир на стопове. Ако обаче говорим за големи мащаби на времето и цените, то тогава на практика е невъзможно движението на цената в тези мащаби да е плод на някаква манипулация. Това е така защото и най-богатия манипулатор едва ли може да си позволи загуба на 40-50 милиарда долара с цел да излъже всички останали хора по света.

И ето че достигнахме до конкретния случай ... :D
Този случай представлява фигура от възможно най-големия мащаб от време и цени. Следователно вероятноста тази фигура да е плод на някаква манипулация според мене клони към нула. Или с други думи тази фигура е нарисувана от убежденията на масите, а не от далаверите на манипулаторите. Това всъщност ми дава уверенста да вложа много пари в бъдещото развитие на цените след тази фигура.
Mateev

Мнениеот Mateev » 23 Апр 2018, 14:51

Има и още нещо:
След като вече веднъж сме взели глобалното решение, че цената ще се движи нагоре, то това автоматично ни развързва ръцете да използваме и забранени похвати за отработване на този очакван тренд. Говоря за един добре обмислен и изчислен Грид или Мартингейл, които могат да ни освободят от денонощното висене пред монитора в дебнене на подходящи сигнали за вход/изход.

Самото движение нагоре може да се извърши по 1 милион възможни маршрута, но ние не трябва да се шашкаме, ако поредната нарисувана фигура ни уплаши, защото уж покаже, че нещо се е объркало. Затова ние си имаме глобално решение, и няма да се отказваме от него, докато не си удвоим капитала или не загубим всичките вложени пари. Междинен път няма .... :D Важното е да помним, че ПМО-то работи в наша полза, и до последно да му имаме доверие. А ако все пак в края на краищата загубим вложените пари, нека това да е сума, която можем да си я позволим, без при това да пострада стандарта на живот, с който вече сме свикнали.
Mateev

Мнениеот miner99 » 23 Апр 2018, 15:51

Матеев,

Абсолютно съм сагласен за предварителната стратегия. Но има много условности за максимизиране на печалбата - следене на нарисуваните нива.
Има обаще още неща дето не са точно така. Каза "най-богатия манипулатор едва ли може да си позволи загуба на 40-50 милиарда долара". Вярвай ми, ИМА! Може да си поволи няколко трилиона. И няма да ги усети, само една горичка ще отиде "теоретично", щото вече "печатат" числа.
Те искат на всяка цена контрол и смърт за Биткоин. То е това, на което не могат да му мърдат цифрите и обема. Последната им стъпка ще е да купуват скъпо и продават евтино. Доста милиардери (в долари) ще се родят тогава. Това за тях е проблем, защото "милиардер от Биткоин" става вечен привърженик на крипто, нищо че цената временно е убита. Но там си имат други техники, веднага ще ги изловят през банки, интернет и т.н. И ще им НАЛОЖАТ правила на живот.
Относно фигурите - 50:50 и нито единица нагоре или надолу за разрушаване на баланса. Да разчиташ на фигурите е еквивалентно да хвърляш зар. Това е лично мое мнение, единствено на трендовете може да се разчита от техническия, като нива за Мартингеил. Те нивата при Мартингеил са ясни, но могат малко да варират, за да се нагодят върху графиката, която големите чертаят.
miner99

ПредишнаСледваща

Назад към Борси, Цена и Спекулации